Acı Badem Yorumlar

ACI BADEM
Şifalı Bitkinin makalesi altında bitki ile ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Acı Badem’in Diğer İsimleri:

Acı Badem, Badem, Tatlı Badem

+ Badem ve Acı Badem Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Tatlı badem tohumları kuvvetli bir besindir. Öksürüğü azaltır ve balgam söktürür. Vücutta kan yapımını arttırır. Bademyağı bilhassa bebeklerin kabızlıklarında müshil olarak verilir. Bunun için badem yağı eşit miktarda bal veya pekmez ile karıştırılır. 4-5 saatte bir 2 çay kaşığı verilir. Hafif mikrop öldürücü özelliğinden dolayı haricen yara ve yanıklara sürülür. Badem yağı deri için iyi bir besleyici ve yumuşatıcıdır. Bu amaçla en çok yüze sürülerek kullanılır. Yine bu özelliği sebebi ile, hamilelikte karın ve bacaklarda meydana gelen stria (gebelik çizgileri) adı verilen derideki çatlamaları düzenli kullanılırsa önleyebilir. Hafif yanıklarda tatlı badem yağı cilde sürüldüğünde deride su toplamasını engelleyebilir.
Acıbadem tohumları içerdikleri amigdalin maddesi sebebi ile zehirlidir. Günde 8-10 tohum yenmesi zehirlenme belirtilerine, 20-30 tohum ise ölüme yol açabilir. Bu acı tohumlar, günde 4-5 tane olmak üzere göğsü yumuşatıcı, öksürüğü kesici, idrar söktürücü olarak kullanılır. Acıbademi çiğneme, keskin kokusu sebebi ile ağız kokularını gidermektedir. Acı badem suyu daha çok öksürüğe karşı kullanıldığı gibi bulantı ve karın ağrılarına karşı da verilmektedir. Acıbadem içerdiği amigdalin sayesinde kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Meksika’da kullanılan bu ilaç Amerika makamlarınca resmi izin verilmediğinden kaçak olarak bu ülkeye girmektedir. Amigdalin vücutta parçalandıktan sonra meydana gelen zehirli madde siyanhidrik asit kanser hücrelerini, normal vücut hücrelerinden daha fazla etkilemekte ve onları daha kolay öldürmektedir. Ancak uzmanların çoğu henüz yalnızca bu etkinin kanser dokularını küçültmekte faydalı olduğunu, kabul etmemektedir. Ayrıca kobaylarla yapılan deneylerde de anti tümör etki henüz ispat edilmemiştir. Acıbadem zehirlenmesinin ilk belirtileri baş dönmesi ve karın ağrılarıdır. Böyle bir durumda hasta hemen kusturulup, bir sağlık merkezine götürülmelidir. Badem ağacının veya badem kabuklarının tozlarıyla hazırlanmış ılık banyolar vücudu dinlendirici etki yapar.

+ Badem ve Acı Badem’in Kullanım Şekli:

Acı ve tatlı bademin tohumları, bu tohumlardan elde edilen yağ ve acı bademin suyu kullanılan kısımlardır. Badem ağacı meyvesi, bir veya ender olarak iki tohum taşır. Meyveler olgunlaştıktan sonra, tahta sertliğindeki dış kabukları kırılarak elde edilir. İlaç, kuruyemiş ve tatlı malzemesi olarak kullanılır. Avrupa mutfağında balıkla birlikte servis yapılır. Badem yağı elde etmek için, badem tohumları soğukta presle sıkılır. Badem ezmesi, lokum, çikolata ve şurup gibi besinlerin yapımında, ilaç olarak bazı besinlerde (balık yağı gibi) koku ve tat giderici olarak kullanılır. Acıbadem suyu ise tohumlardan su buharı distilasyonu yolu ile elde edilir. İlaç olarak tüketilir. Badem kabuklarının toz haline getirilip, su ile karıştırılarak anjine (boğaz ağrısı) karşı kullanıldığı da bilinmektedir.

+ Badem’in Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Badem Mart-Nisan ayları arasında beyaz pembe çiçekler açan, 5- 12 metreyüksekliğinde, acı ve tatlı olmak üzere 2 türü olan bir ağaçtır. Bademin anavatanı Güney Çin olarak tahmin edilmekle birlikte, günümüzde bu ağaç genel olarak sıcak ve ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmekte ve yetiştirilmektedir. Memleketimizde de hemen hemen her tarafta özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde bol miktarda ziraatı yapılmaktadır. En eski kitaplar bile badem ağacı hakkında uzun uzun bilgiler vermektedir. Eski Yunanlılar ve Romalıların acı ve tatlı bademi tanıdıkları bilinir. Ortaçağda önemli ticaret mallarında biriydi.

+ Badem ve Acı Badem Bitkisi İçindeki Maddeler:

Gerek tatlı, gerekse acı bademde bulunan maddelerin başlıcaları protein, şeker ve yağdır. Acı badem ayrıca amigdalin denilen zehirli maddeyi taşır. Amigdalin kimyasal olarak parçalandığında siyan hidrik asit denilen zehir meydana gelir.

+ Badem ve Acı Badem Bitkisi Toplama, Kurutma:

Hasat zamanı, badem kabuklarının çatlamasıyla tayin edilir. Bademler, genellikle mekanik olarak hasat edilir, daha sonra ise nem içeriği %8’in altına düşene kadar kurutulur. Kurutma işleminden sonra bademlerin kabuklarını kırma, işleme ve ambalajlama işlemleri gerçekleştirilir. Yüksek kaliteli bademler, büyüklüklerine göre ayıklanıp tasnif edildikten sonra geri kalan kırık ve rengi bozuk bademler tasnif edilmeden diğer amaçlar için kullanıma sunulmaktadır. Tuzlayıcılar, kabukları kırılmış bademleri genellikle badem yağında kavurduktan sonra tuzlama işlemi gerçekleştirmekte ve isteğe göre çeşitli baharatlarla muamele etmektedirler.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X