Acıpelin, Akbaşlı, Akpelin, Pelinotu Yorumlar

ACIPELİN, AKBAŞLI, AKPELİN, PELİNOTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Pelin Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Pelinotu, Acıpelin, Akbaşlı, Akpelin.

+ Pelin Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

İştahsızlık Sindirim bozuklukları ve safra kesesi rahatsızlıklarına karşı etkisiyle ünlüdür. Mide yanmasına, mide ekşimesine faydalı olup bağırsak gazlarına giderici etkisi vardır. Kan dolaşımı arttırdığı için vücuda zindelik verir. Karaciğer tembelliğine, tiksintiye iyi gelir. Önemli bir kansızlık ilacıdır. Hastalıktan sonra organizmayı güçlendirir. Hanımlardan adet haline gecikmesine düzenler, beyaz akıntıyı giderir. Ağrılı adet görmeye karşı kullanılabilir. Yüksek ateş ve enfeksiyon durumlarını iyileştirmede çok etkilidir.

+ Pelin Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülebilir. Günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca 20-30 gr. Adaçayı 1 lt. su içinde demlenir.

+ Pelin Otu Yağının Faydaları:

Bağırsak solucanlarını düşürür. Adet söktürür. İştah açar. Mideyi kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. Şeker hastalığında etkilidir. Safra kesesinin çalışmasına yardımcı olur.

+ Pelin Otu Yağının Kullanım Şekli:

Günde 3 defa bir fincan suyun içerisine veya şeker üzerine 2-3 damla damlatılarak alınması tavsiye edilmektedir. Haricen romatizmal ağrılı bölge üzerine ve sivilce üzerine sürülerek te kullanılmaktadır. Biberiye yağı sabit yağlara seyreltilmeden cilde direk temas ettirilmemelidir.

+ Pelin Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Pelin otu Türkiye’nin Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgesinde yabani olarak kendiliğinden yetişir diğer bölgelerde ekilirse yetişir. Bitki taşlı, kumlu, azotlu, çimenlikle, ırmak kenarları, sıcak, güneşli yöreler, Viranelerde kendiliğinden yetişir. Wermut çok yıllık bir bitki olup takriben 3-10 yıl yaşar, 50- 120 cm boyunda, oldukça çok çatallaşan ve grimsi beyaz renkte bir bitkidir. Yaprakları grimsi gümüş renkli tüycüklerle bezenmiş olup alt yaprakları 5- 15 cmuzunluğunda bir sap üzerinde ve bunun üzerine dizilen yan yapraklar genellikle üç lopludur. Üst yaprakları sapsız üç loplu olmasına rağmen yan lopların oldukça kısa ve ortadaki lop oval veya geniş mızrak şeklindedir. Çiçekleri Bitkinin en üst noktasında çiçek saplarına salkım şeklinde dizilmiş başlardan oluşur ve başların boyu aşağı doğru eğiktir. Çiçek başları küre şeklinde 3,5 mm çapında kenarları, grimsi veya gümüşi renkli ipeğimsi tüycüklerle donanmıştır ve ortasında sarımsı veya altın sarısı renktedir.

+ Pelin Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Eterik yağ, sineol, tuyon, borneol, karatin, sakızlı maddeler, C vitamini, şekerler, acı maddeler, köklerde; inulin, eterik yağ, sakızlı maddeler.

+ Pelin Otu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Pelin otu çiçek açmaya başlamadan önce sürgün, yaprak ve çiçekleri toplanarak kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilir. Pelin tentürü ilacı yapılacaksa taze olarak işlenir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X