Adamotu, Ademotu, Abdüsselamotu Yorumlar

ADAMOTU, ABDÜSSELAMOTU, ADEMOTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında bitki ile ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Adamotu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Abdüsselamotu, Ademotu

+ Adamotu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Adamotu kökü cinsel isteği arttırıcı, bitkinliği yok edici, ağrı kesici, spazm çözücü ve uyuşturucu etkilere sahiptir. Ayrıca kuvvetli bir kusturucu ve ishal yapıcıdır. 20’şer miligram toz halinde, günde 3 kez içilir. Taze yapraklarından elde edilen öz veya kuru yapraklarının tozu balmumu ile karıştırılarak elde edilen merhem egzamalarda kullanılabilir.
Çok eski inanışlara göre hasta şahsın vücudunda neresi ağrıyorsa, insana benzeyen kökün o kısmını kullanırsa şifa bulur. Bu olay en azından psikolojik olarak tedaviye destek sağlar.
Bu otun suyundan buruna çekilir veya koklanırsa insanı uyutur. Baş ağrısını alır. Üç kırat yutulursa kanın hararetini, safranın hararetini, idrar yanmasını ve sıcaktan mütevelli çarpıntıyı keser. Tohumlarından yutulursa, rahimi hastalıktan salim eder. Mafsal ağrılarında tohumlarından lapa yapılır, konursa şifa verir. Ayrıca bu otun suyu ile gargara yapılırsa diş ağrısını keser. Baş ağrılarında, lapası başa konulursa baş ağrısını ve uykusuzluğu giderir

+ Adamotu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Adamotunun kullanılan bir kısmı bitkiye adını veren köklerdir. Bitkiye Adamotu denmesinin sebebi kökünün az çok bir insan heykeline benzemesidir. Kökler sonbahar da topraktan çıkarılır ve güneşte kurutulur. Daha sonra kuruyan kök kazınarak toz haline getirilir. Bu toz suyla karıştırılıp içilebileceği gibi merhem şeklinde haricinde sürülebilir.

+ Adamotu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Adamotu morumsu çiçekleri olan, toprak üstünde yapraklı, kazık köklü, geniş kahverengi renkli, bazen 1 bazen 3 parçalı köklere sahip, koyu yeşil yapraklı ve küçük kırmızı bir elma gibi meyveleri olan bir bitkidir. Akdeniz ülkelerinde, yurdumuzda da Ege ve Güney Anadolu’da kaya dipleri, boş sahalar ve ekilmemiş tarlalarda bulunur.
Adamotu zehirli, hayallere sebep olan bu yüzden Mısır Uygarlığından beri çeşitli mistik olaylarda kullanılan bir bitkidir. Meyveleri ünlü Firavun Tutan kamonun mezarında bulunmuştur. İngiltere’de 8. Henri zamanında insana benzeyen kökleri yüzünden, başarı getirdiğine inanılırdı. Ortaçağda Avrupa’da büyücülerin en çok başvurduğu bitkilerden biri haline gelmiştir.

+ Adamotu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Skepolamin, hyoscyamin, atropin gibi alkaloidler içermektedir.

+ Adamotu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Adamotu sonbaharda topraktan bıçak ile kazıyarak çıkarılır. Çıkarılan kökler güneşte iyice kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X