Ahududu, Ağaççileği, Sultan Böğürtleni Yorumlar

AHUDUDU, AĞAÇ ÇİLEĞİ, SULTAN BÖĞÜRTLENİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Ahududu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Ahududu, Ağaç Çileği, Sultan Böğürtleni.

+ Ahududu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

İştah açıcı, kuvvet verici, idrar söktürücü ve tanen ile pektin sebebiyle kabız yapıcıdır. Bu etkiler için 50 gram kuru böğürtlen yaprağı 1 litre suyla kaynatılarak çay yapılır ve gün içinde 3 kez birer bardak içilir. Yine tanenin mikrop öldürücü etkisi sebebiyle haricen ağız ve boğaz hastalıklarında gargara olarak kullanılır. Gargara olarak kullanmak için 80 gram kuru yaprak ve çiçek 1 litre suda kaynatılır. Yine bu su anti mikrobik özelliği sebebiyle gözle ilgili hafif iltihaplarda pansuman olarak kullanılabilir. Gözlerde çapaklanmanın basit bir ilacıdır. Geleneksel olarak Ahududu yaprağı çayı gebeliğin son 3 ayında rahimi ve kasık adalelerini kuvvetlendirmek maksadıyla içilir. Böylece doğum ağrıları kolaylaştığı gibi, doğum sırasında kanamada azalır. Ayrıca düşüklerin önlenmesine yardımcı olmak maksadıyla da içilmektedir. Ahududu meyvelerinin dişlerde tartar denilen zararlı tabakaları çözücü etkisi vardır. Böğürtlen çok yenirse gözlere kuvvet verir, basur’a iyi gelir. Kökleri kaynatılır, bolca içilirse böbrek ve mesanedeki kumları döker. Kaynatılır, elde edilen suyu her banyo yapıldığında ayaklara sürülürse ihtiyarlamayı geciktirir, saçları da siyah bırakır. Yaprakları ezilerek göz ağrılarında lapa olarak bağlanırsa şifa verir. Dalları, kapı üzerine konursa o evin ehline sihir tesir etmez.

+ Ahududu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Yaprakları bitki, çiçekteyken koparılıp, gölgede kurutulur. Meyveleri gıda olarak kullanılabileceği gibi, sıkılmak suretiyle elde edilen özden de faydalanılır.

+ Ahududu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Ağaç çiçeği, Sultan böğürtleni ve Ahududu olarak da tanınan bitki 1,buçuk metre boyunda, kırmızı meyveleri olan bir şifalı bitkidir. Haziran – Temmuz aylarında beyaz renkli çiçekler açan, dağlık bölgelerde orman ve korularda rastlanan dikenli bir çalıdır. Avrupa kıtası ve Kuzey Anadolu’da yaygın bir bitkidir. Arkeolojik çalışmalardan elde edilen bulgular Ahududu’nun prehistorik zamanlardan beri toplandığı ve yendiğini göstermektedir.

+ Ahududu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Yapraklarda tanen, organik asitler, C vitamini, meyvelerde pektin, demir şekerler ve yine C vitamini taşır.

+ Ahududu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Ahududu bitkisinin hasadı, haziran ayı başı ile ortaları arasındaki dönemde başlar ve olgunlaşan meyvelerin zaman zaman toplanması bir-bir buçuk ay kadar sürer. Olgunlaşan meyveler iki-üç günde bir, elin ilk üç parmağı meyve sapına getirerek meyvenin ileri doğru çekilip avuç içine düşürülmesiyle toplanır. Meyve elin içinde kesinlikle sıkılmamak ve örselenmeden toplama kabına konulmalıdır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X