Akbaşlı, Civanperçemi, Binbir Yaprak Otu Yorumlar

AKBAŞLI, CİVANPERÇEMİ, BİNBİR YAPRAK OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Civanperçemi Bitkisinin Diğer İsimleri:

Civanperçemi, Binbir Yaprak otu, Yara Otu, Akbaşlı, Kandil Çiçeği, Civanotu, Perçem Otu, Barsama Otu.

+ Civanperçemi Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Civanperçemi otu, bayanların adet dönemi düzensizliklerinin giderilmesinde etkilidir. Yumurtalıklarda meydana gelen iltihaplanmaların giderilmesinde yardımcı olur. Adet döneminde birçok bayanın ortak şikâyetlerinden biri olan sırt ve bel ağrılarının azalmasında, menopoz dönemindeki sıkıntı ve stresin hafiflemesinde yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliğinin yanı sıra idrar yolu iltihaplanmalarında kullanılabilir. Mide rahatsızlıklarının giderilmesinde, Yüzeysel damarların genişlemesine yardımcı olarak kramp ve ağrıların şiddetinin azalmasında kullanılabilir. Menopoz dönemi yüksek ateş düşürmede, menopoz dönemi sinirlerin teskin edilmesinde, adet dönemi şiddetli ağrıların azaltılmasında, adet düzensizliğinde, vücutta, idrar yollarında, rahimde miyon ve kist tedavisinde, iltihap rahatsızlıkların tedavisinde, bağırsak, mide gazlarını gidermede, hazımsızlık ta kullanılır. İştah açıcıdır. İdrar söktürücü ve kan dolaşımını düzenleyici etkiye sahiptir. Bağırsak kurdu düşürücü özellikleri bulunmaktadır.

+ Civanperçemi Bitkisinin Kullanım Şekli:

Civanperçemi otundan bir tutam/bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Civanperçemi otu çayı demlenmesi için 8-10 dakika kadar beklenir. Civanperçemi otu çayı demlendikten sonra süzülür. Civanperçemi otu çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Civanperçemi otu çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Diğer tarif ise; 20-30 gr. Civanperçemi otu 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan civanperçemi otu çayı günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak içilir.

+ Civanperçemi Yağının Faydaları:

Civanperçemi Hemoroit ve romatizmada faydalıdır. Civanperçemi yağı başta migren, baş ağrısı, astım, bronşit, sinüzit ve yolculuk rahatsızlıklarına (kinesiya, araba, uçak veya tren tutmasına ) karşı kullanılır. Haricen ise güneş yanıklarına (plajda veya çalışırken oluşan) karşı, saç ve cilt bakımı içim kullanılır.

+ Civanperçemi Yağının Kullanım Şekli:

Civanperçemi yağından 1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Civanperçemi Distile Suyunun Faydaları:

Civanperçemi otu, kanın başa sancılı biçimde basıncı, baş dönmesi, bulantı, göz sulanması eşliğindeki göz rahatsızlıkları, göz sancıları, burun kanaması, hava şartlarından kaynaklanan migren krizlerinde kullanılabilir. Düzenli olarak içilen Civanperçemi bitki suyu veya çayı ile migren tümüyle iyileşebilir.

+ Civanperçemi Distile Suyunun Kullanım Şekli:

Civanperçemi bitkisi distile, damıtma suyu günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Civanperçemi otu bitki suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya bitki suyundan bir fincan/çay bardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi bir şey ile karıştırılarak tatlandırılabilir.

+ Civanperçemi Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Civanperçemi otu, otlaklar, çayırlar, meralar, kayalık, taşlı, çakıllı, kurak yamaçlar nehir ve göl kıyılarında yetişmektedir. İran-Turan, Güneydoğu Anadolu yanı sıra Kafkasya, İran, Afganistan ve Orta Asya kökenlidir. Bitlis, Hakkâri, Muş, Van illerimizde de yetişmektedir. Civanperçeminin bilimsel adının İlyada’nın ünlü kahramanı Akhilleus’tan (Asil) geldiği bilinmektedir. Paris, Akhilleus’u zehirli okla topuğundan vurunca, Afrodit gözyaşları içinde ona, acılarını dindirmek için civanperçemini önerir. Böylece bitki yaraya karşı etkili bir ilaç olarak ilk kez kullanılmış olur. Başka efsanelere göre de Akhilleus yaralı arkadaşlarını bu bitkiyle tedavi eder. Mitoloji ya da efsane de olsa tarihi İÖ 8. yüzyıldır.

+ Civanperçemi Bitkisi İçindeki Maddeler:

Civanperçemi otu içerisinde, achilelein adlı glikoz pinenler, berneol, cineol gibi uçucu yağ taşır.

+ Civanperçemi Bitkisi Toplama, Kurutma:

Civanperçemi otu, bitkinin çiçekli ve yapraklı dalları yaz boyunca toplanıp kurutulur, dövülüp saplarından temizlenir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X