Akdiken, Geyikdikeni Yorumlar

ALIÇ, YEMİŞEN, GEVİŞ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Alıç Bitkisinin Diğer İsimleri:

Alıç, Haziran, Yemişen, Akdiken, Kalp Gülü, Erderan, Ekşi Muşmula, Geviş, Beyazdiken, Geyikdikeni, Kuşyemişi.

+ Alıç Yaprağı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kalp kuvvetlendirici, kalp damarlarını genişletici, tansiyon düşürücü, kalp ritmini ayarlayıcı, zayıflatıcı, boğaz iltihabını giderici (çiçeklerle gargara yapılır) sinirleri yatıştırır (oğulotu ve alıç çiçeği ile demlenir). Kroner damarları genişleterek, kan dolaşımını arttırır. Böylece engina adı verilen kalp ağrıları azalır. Çünkü kalp kasına daha çok oksijen sağlanmaktadır. Bu sebeple ilaçlara destek olarak doktor kontrolünde alınabilir. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında faydalı olabildiği görülmüştür.
Kalple ilgili olan bu etkiler uzun süreli kullanımda kendini göstermektedir. Yine bu etki sebebiyle Alıç, yaşlılarda kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmak, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritm bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Alıç’ın içerdiği maddelerde vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. Wagner’in yaptığı farmakolojik testlere göre Alıç’ta kalp kuvvetlendirici etkide mevcuttur. Hafif kalp yetmezliklerinde destekleyici olarak kullanılabilir. Tesir uzun vadede kendini gösterir. Ayrıca sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkiside vardır. Kalple ilgili etkiler için, kurutulmuş Alıç, çiçek ve yapraklarından 2 çay kaşığı kadar miktar bir su bardağı suyla cezvede 20 dakika kaynatılır ve günde 3 kez içilir. Bu suya 2 veya 3 çay kaşığı balda eklenebilir. Diğer bir formül sakinleştirici etkisi sebebiyle oğulotu-Melisa katılarak hazırlanır. Eşit oranda alıç yaprakları, alıç çiçekleri ve oğulotu çiçekleri kurutularak karıştırılır. Bundan 1 çay kaşığı 1 bardak kaynamış suda 10-15 dakika süreyle bekletilir. Bu infizyondan sabah akşam birer bardak içilir. Kalple ilgili bilgiler yanında kan basıncını da düşürmek istenirse eşit miktarda kurutulmuş Alıç yaprağı, Alıç çiçeği ve Gökçe karıştırılarak, bu karışımdan 2 çay kaşığı kadar miktar ile bir bardak çay yapılır ve bu çaydan sabah akşam birer bardak içilir. Yüksek tansiyonda kan basıncını düşürmek için Gökçe, Alıç çiçekleri, Papatya ve Kediotu kökü eşit miktarlarda karıştırılarak, bu karışımdan 2 çay kaşığı, bir bardak kaynamış suya atılarak 1 gün bekletilir. Bu şekilde hazırlanan çay, sabah akşam birer bardak içilir. Çarpıntı için 2 kısım oğulotu, 2 kısım kediotu kökü, 3 kısım alıç çiçeği ve 3 kısım Müge kurutulmuş olarak karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı bir bardak kaynamış suya atılır, 20 dakika beklenir. Bu şekilde hazırlanan çay günde iki kez içilir. Söz konusu etkilerin görülebilmesi için uzun süreli ve devamlı kullanım gerekebilir. Alıç’ın kalp üzerine olan temel etkisi kalp kaslarını kuvvetlendirmesidir. Alıç’ın suyu çıkarılır, şekerle birlikte içilirse anında baş ağrısını keser. Lapası yapılır, şiş üzerine konursa şişliği indirir. Balgam ve sevdadan mütevellit hastalıklara şifa verir. Şehveti açar, erkekliği kuvvetlendirir. Safranın çoğalmasını önler, mideye kuvvet verir.

+ Alıç Bitkisinin Kullanımı Şekli:

Alıç bitkisi çiçekler tamamen açılmadan toplanıp kurutulur. Alıç yaprağından bitkisinden bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6 gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250 ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca, 40-50 gr. Alıç yaprağından 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenip, günde 3-4 su bardağı ılık olarak içilebilir.

+ Alıç Meyvesinin Faydaları:

Alıç bitkisinin Latincedeki ismi Crataegus monogyna dır. Meyveleri kullanıldığı gibi yaprakları ve çiçekleri de kullanılarak sağlığa fayda sağlar. İlkbahar aylarından Nisan ve Mayıs aylarında, pembe ve beyaz renkli çiçekler açan Alıç meyvesinin boyu 2 ile 4 metre arasında değişmektedir. Genellikle ormanlarda ve yol kenarlarında Alıç meyvesine sıkça rastlanılır. Meyvelerinin rengi koyu sarı olmakla birlikte koyu kırmızı da olabilmektedir. Alış türlerinden 20 tanesi, ülkemizde, Batı Anadolu ve Güney Anadolu’da yetişmektedir. Meyveler kabızlığı giderir. Kaşıntı giderici, kum dökücü, uykusuzluk gidericidir. Yumuşatıcı ve öksürük kesici, idrar kesici, idrar söktürücü, kurt düşürücü özellik gösterir.

+ Alıç Meyvesinin Kullanımı Şekli:

Alıç meyveleri sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyveler ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak kullanılır. Alıç meyvesinin kullanılması için çiçeklerin açması beklenmeden toplanır. Alıç ağacının kabukları ile meyveleri, sonbahar aylarında toplanılır ve kurutulur. Kurutulan çiçekler, meyveler ya da kabuklar toz haline getirilir ve kullanılır. Bunun dışında kaynatarak kullanma yolu da mevcuttur. Alıç meyveleri semt ve kasaba pazarlarında özellikle çocuk müşterilere hitaben ip halkalara dizilmiş olarak satılmaktadır. Mayhoş bir lezzeti vardır.

+ Alıç Distile Suyunun Faydaları:

Suyu çıkarılıp şekerle birlikte içilirse baş ağrısını geçirir. Yüksek tansiyonu düşürür, sinir bozukluğunu, asabi çarpıntıyı geçirir. Damar sertliğine, göğüs nezlesine, uykusuzluğa iyi gelir.

+ Alıç Distile Suyunun Kullanımı:

1/4′ü alıç suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Yemeklerden sonra 1 kahve fincanı içilir. Günde üç çay bardağı tavsiye edilir.

+ Alıç Sirkesinin Faydaları:

Kalp ve damar hastalıkları için kullanılır. Damar sertliğinde etkilidir. Böbrek hastalıklarında etkilidir. Şeker hastalığında etkilidir. Tansiyonu dengeler. Yüksek miktarda Antioksidan ihtiva eder.
Alıç Sirkesinin Kullanımı: Bir çay kaşığı alıç sirkesi bir bardak suya karıştırılıp kullanılabilir. Tavsiye edilen miktarın dışında kullanılması tavsiye edilmez. Bilinen bir yan etkisi yoktur.

+ Alıç Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Alıç 2- 4 metre yüksekliğinde, Nisan – Mayıs aylarında kokulu ve pembemsi renkli çiçekler açan, orman ve yol kenarlarında rastlanan, koyu sarı veya esmer kırmızı meyveleri olan çalıya benzeyen bir ağaçtır. 20 kadar Alıç türü ülkemizde Batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılmıştır. 19. y.y.’da İngiltere’de çit kenarlarına ekilen başlıca bitki olmuştur. Batıl inanışlara göre Alıç’ın dallarını kesmek eve cinleri ve beraberinde kötü şans getirir diye inanılırdı. Eski Yunanlı ve Romalı’lar alıç’ı neşe sembolün simgesi olarak kabul etmiş, gelinlerin ellerinde tuttuğu çiçek demetlerinde bu bitkiyi kullanmışlardı. Yine batıl inanışlarına göre Romalı’lar yeni doğan çocukların ruhunu şeytandan korumak için eve Alıç yapraklarını koyarlardı.

+ Alıç Bitkisi İçindeki Maddeler:

Alıç bitkisi tanen, trimethylamin ve bazı vitaminler, C vitamini, Floven ve türevleri, triterpen türevleri taşımaktadır.

+ Alıç Bitkisi Toplama, Kurutma:

Yaprak ve çiçekleri ayrı ayrı veya birlikte toplanır ve kurutulur. Çiçek ve yaprakların eşit oranda veya eşite yakın oranda olması en uygun ve etkili olanıdır. Alıç çiçek ve yapraklarının gölgede kurutulması ve 38C?’den fazla ısı olursa çiçeklerinin birleşimindeki eterik yağlar bozulabilir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X