Andız Yorumlar

ANDIZ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Andız Bitkisinin Diğer İsimleri:

Andız, Andız Ağacı, Andız Ardıcı, Inula Helenium.

+ Andız Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Andız bitkisi vücuda kuvvet verir. Göğsü yumuşatır, balgam söktürür ve öksürüğü keser. Bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir. Nefes darlığını giderir. Mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere, sindirim sistemi hastalıklarında faydalıdır. Ülser şikâyetlerini azaltır. İdrarı ve safra salgılarını arttırır. Vücutta biriken fazla tuzu dışarı atar ve vücutta aşırı su toplanmasını engeller. Bağırsak solucanlarını düşürmede etkilidir. İdrar yolu iltihaplarında faydalıdır. Adet zorluğunda faydalıdır. Gaz söktürücü özelliğe sahiptir. Egzama ve uyuza karşı da kullanılmaktadır.

+ Andız Bitkisinin Kullanım Şekli:

Andız otunun kökleri doğranıp suda kaynatılarak kullanılır. Baharat olarak da kullanılabilir. Fazla miktarda alınması kusma ve ishal yapacağı gibi kramplara ve felce neden olabilir.

+ Andız Pekmezinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Andız pekmezi, diğer halis pekmezler gibi etki bakımından birbirine çok yakın olmakla birlikte başlıca faydalarını sayacak olursak, Akciğer hastalıklarına, astım, bronşit, nefes darlığı, öksürük, balgam söktürücü, akciğerlerdeki marazı temizleyici faydaları vardır. Basur-hemoroit, mayasıl, anal fissür tedavilerinde destektir. Karaciğer hastalıklarına, sarılık, alerjilere, kızarıklık, kaşıntı, egzamaya, cilt yaralarına karaciğerden destekli fayda sağlar. Kan yapılımını hızlandırır. Kansızlığa faydalıdır. Saç dökülmesi, saç ve cilt üzerindeki yara, kızarıklık, kaşıntı gibi rahatsızlıklara dâhilen destek vererek faydalıdır.Mide ve bağırsak hastalıklarına, Mide bulantısına ve tembel mideyi çalıştırmaya etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ile böbreklere faydalıdır. Vücudun genel direncini kuvvetini arttırarak bayan ve erkekte cinsel gücü çoğaltır, kuvvetlendirir. Andız’ın bitkisinden çay ve macunlar yapılır. Andız ağacı meyvelerinden Andız pekmezi yapılır.

+ Andız Pekmezinin Kullanım Tarifi -1:

Yetişkinlerde, Günde 2-3 defa yarım fincan/çay bardağı bilhassa aç karnına öğünlerden 30 dakika önce sade olarak veya süt, su, yoğurt, tahin gibi bir besin ile karıştırılarak yenilir. Bu miktar ishal ederse ölçü yarı yarıya azaltılabilir. 12 yaşın altındaki çocuklarda yetişkinlerin kullandığı ölçünün yarısı ile yenir.

+ Andız Pekmezinin Kullanım Tarifi -2:

Yetişkinlerde, Günde 4 defa, 2 yemek kaşığı aç veya tok karına toplamda 8 yemek kaşığı (sabah-öğle-akşam-gece) öğünlerden önce ve sonra yenir. Bu tarif 12 yaşın altındaki çocuklarda yetişkinlerin kullandığı ölçünün aynısı veya yarısı ile yenir.

+ Andız Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

2 metreye kadar uzayabilen, geniş ve yumuşak yapraklı, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Sulak ve rutubetli yerlerde yetişir. Çiçeklerinin başı saçaklar halindedir. Tadı acı, kokusu güçlüdür. Andızlar karşıt arazilerde yetişmektedir. 900-1200 rakımları arasında çokça görülür. Ardıç, meşe, kızılçam ve sedirle birlikte bulunur. En çok Anamur Gülnar Silifke Tarsus Karaisalı Aladağlar ve Kozan’da yayılıma katılır. Torosların ardında Seydişehir civarında ferdi olarak bulunur.

+ Andız Bitkisi İçindeki Maddeler:

Andız bitkisi içinde, inulin adlı acı madde ve meyve şekeri bulunur.

+ Andız Bitkisi Toplama, Kurutma:

En az iki yıllık andız kökü ilkbaharda veya sonbaharda sökülerek yıkanır, dilim veya şerit şeklinde kesilerek gölgede veya güneşte kurutulur. Köklerinin bozulup küflenmemesi için kuru ve gölgede yani ışıktan ve nemden uzakta olmalıdır. Kökleri nemde kolayca küflenip bozulabilir.
(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X