Antep Fıstığı, Şam Fıstığı, İran Fıstığı, Yorumlar

ANTEP FISTIĞI, ŞAM FISTIĞI, İRAN FISTIĞI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Antep Fıstığı Bitkisinin Diğer İsimleri:

Antep Fıstığı, İran Fıstığı, Şam Fıstığı, Pistacia Vera, Pistachio.

+ Antep Fıstığı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Antepfıstığı vücuda enerji verir. Yorgunluğu giderir. Bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Cinsel gücü arttırır. Karaciğerin ve bağırsakların düzenli çalışmasına faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletir. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Vücudun gelişmesini destekler. Hastalarda iyileşmeyi hızlandırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü hafifletir. Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser. Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirir. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Cinsi arzuları artırır, bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Kalbi kuvvetlendirir. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır. Akciğeri iltihaplardan temizler. Böbrek ve mesane kumlarını düşürür. Devamlı yenirse azaları kuvvetlendirir. Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir. 100 gantepfıstığı vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35”ini karşılayabilmektedir. Antepfıstığında kolesterol yoktur Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır. Antep fıstığı protein yönünden 2 kat, fosfor yönünden 4 kat sığır etinden daha üstündür Vitamin E,B ve C komplexince zengindir. Antepfıstığı şeker hastalığında (Diabete Mellitus)kullanılabilir 100 gr antepfıstığında 4,0 gr posa bulunur. Posa miktarı yönünden pirinç, patates ve buğday (0.3 gr) dan daha üstündür İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Yapısındaki lipitlerin çoğunluğu monounsature yağ asiti içerdiğinden( 35 g), kan şekerini yükseltme (Glisemik indx) yönünden buğdaydan daha az riske sahiptir Kalp İçin Antep fıstığı kalp sağlığını korumada önemli bir ilaç vazifesi görür Hastalıktan Sonra Antep fıstığı nekahet dönemlerinde de vücudumuzun dostudur. Bir terkip içinde veya tek başına tüketilen fıstık, nekahet dönemin rahat ve kısa sürmesini sağlar, bünyeyi dirençli hale getirir Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir.

+ Antep Fıstığı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Antep fıstığı bazı yemeklerde, pastalarda kullanılarak tüketildiği gibi, sade olarak de yenilir.

+ Antep Fıstık Yağının Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Antep fıstığından elde edilen yağın içerisinde bol miktarda omega 3 ve 6 yağ asitleri bulunması itibariyle cilt için çok faydalı bir yağdır. Antep Fıstığı yağı cildin emilimini en kolay yaptığı yağlardan biridir, dolayısıyla baz yağ olarak kullanılabilir. Saçlara sürüldüğünde dökülmeyi ve kepeklenmeyi önleyici etkisi vardır.

+ Antep Fıstık Yağının Kullanım Şekli:

Antep fıstığı yağından bir çay bardağı ılık suya veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak günde 3 defa bilhassa aç karına yemeklerden 15-30 dakika önce kadar alınır. Antep fıstığı yağı günde 2 defa (sabah-akşam) haricen, cilde gerektiği kadar hafif masaj, ovalama yapılarak yedirilir.

+ Antep Fıstığı Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Antep fıstığı lezzetli ve besin değeri oldukça zengin bir yemiştir. Fıstık ağacının meyveleri salkımlar şeklinde ve pembe renklidir. On metreye kadar yüksekliği olan bir ağaçtır. Antep fıstığı ağacının tepesi basık ve yuvarlaktır. Fakat yine de sulama yapılırsa meyvelerinin kalitesinde yükselme olmaktadır. Antepfıstığında meyveler bileşik salkımlar üzerinde bulunmaktadır. Fıstığın geniş bir tüketim alanı vardır. Çerez olarak yenildiği gibi tatlılarda ve tuzlu yemeklerde kullanılır. Fıstık, yazları uzun, sıcak ve kurak, kışları nispeten soğuk olan bölgelerde yetişir. Gaziantep ve yöresinde istediği ortamı bulur. Antep fıstığı ağacı bir yıl ürün verdiğinde ertesi yıl daha az ürün verir ya da hiç vermez. Fıstık ağacının tepesi basık ve yuvarlak, boyu 6 metrekadardır. Antep fıstığı ağacının fidesi 7-8 yaşına geldiğinde aşılanır,10-12 yaşına geldiğinde ürün vermeye başlar. Ömrü yaklaşık 150 yıldır. Verimsiz kıraç topraklarda da yetişebilir. Budanması ve bakımı zor değildir.

+ Antep Fıstığı Bitkisi İçindeki Maddeler:

Antep Fıstığı vitamin E,B ve C kompleksince zengindir. Protein bakımından %22,6, karbonhidrat bakımından %15,6 ve kalori değeri bakımından 3250 ile birinci, %54,5 yağ oranı bakımından zengindir.

+ Antep Fıstığı Bitkisi Toplama, Kurutma:

Antep fıstığının ilk budama zamanı yapıldıktan sonra her yıl budanması gerekmez, ancak ölü dallar alınıp ağaç biçimlendirilir. Nisan ayında çiçek açan ağacın meyvesi ağustos-eylül aylarında toplanır. Adına cumba (comma) denilen salkımlar halinde bulunan fıstık, ağaç silkelenerek toplanır. Daha sonra cumbalar dala tutundukları kök bölgesinden kırılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X