Avokado, Avagadro, Amerikan Armudu Yorumlar

AVOKADO, AVAGADRO, AMERİKAN ARMUDU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Avokado Bitkisinin Diğer İsimleri:

Avokado, Avagadro, Amerikan Armudu.

+ Avokado Yaprağı Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Avokado yaprakları taş düşürücü, tansiyon düşürücü, kabız yapıcı etkiye sahiptir. Zayıflatıcıdır. Böbrek taşı ve iltihaplarında, Safrakesesi taşında, Böbrek ağrıları ve yetmezliğinde İdrar yolları iltihaplarında, Prostat büyümesi ve iltihaplarında, Mide ülseri ve gastritte, Onikiparmak bağırsağı ülserinde, Basur kanamalarında kullanılır. Çok kalorili olmasına rağmen içerdiği glutathion süper bir hücre koruyucusudur. Çünkü en iyi antioksidanlardandır. Antioksidanlar hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatırlar ve kanseri önlerler. Tüm meyveler arasında protein bakımından en zengin olanıdır. Kadınlar açısından çok gereklidir.

+ Avokado Yaprağı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Avokado ağacı yaprağından bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Avokado yaprağı çayı demlenmesi için 8-10 dakika kadar beklenir. Avokado yaprağı çayı demlendikten sonra süzülür. Avokado yaprağı çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca, 40-50 gr. Avokado yaprağı bitkisi 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Avokado yaprağı çayı günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak içilir.

+ Avokado Meyvesinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Avokado meyvesi vücuttaki fazla sodyumun dışarı atılması yardımcı olur. Prostat büyümesine karşı önleyici olarak kullanılır. Kemoterapi ve ışın tedavisi sonrası görülen kansızlık şikâyetlerinde kullanılır. Regl döneminde görülen kansızlığa karşı kullanılır. Kolesterol düşürülmesinde yardımcı olur. (Avokado meyvesi yağlı olsa da kolesterolü yükseltmez.) Avokado meyvesi kuvvet verici, cinsel gücü arttırıcı, kozmetikte cilt kremlerinin terkibine girmektedir.

+ Avokado Meyvesinin Kullanım Şekli:

Avokado meyvesi yumuşatılarak, ezilerek içine iki yemek kaşığı limon suyu eklenerek (Regl dönemi için) tüketilebilir. Ya da yine yumuşatılmış avokado meyvesi ile iki diş sarımsak ezilerek kullanılır. Prostat, kanser ve kolesterol için faydalıdır.

+ Avokado Yaprağı Yağının Faydaları:

Avokado yağı cildi nemlendirerek yumuşatır. Kasların gevşemesini sağlar. Cildinizdeki gözenekleri açarak, hücrelerin daha fazla oksijen almasını sağlar. Bu sayede hücreleriniz daha kısa sürede kendini yenilenir ve doğal yöntemlerle gençleşme görülür. Avokado yağının bir diğer özelliği ise, bacaklardaki selüliti yok etmesidir. Bu yağı düzenli olarak kullanarak selülitlerinizden kurtulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, selülitli bölgeyi masaj yardımıyla avokado yağını uygulamak. Avokado yağı vücudu nemlendirir ve yumuşatır. Özellikle duyarlı, hassas, kuru ve yıpranmış, yaşlanmış deriyi iyileştirir ve güçlendirir. İçerdiği A vitamini sayesinde hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. Avokado yağı saçlar için de oldukça faydalıdır. Hem daha parlak hem de daha sağlıklı saçlara avokado yağıyla kavuşabilirsiniz. Avokado yağının hem cilde hem de saça bu kadar çok faydasının olması, içerisinde bulunan bol miktardaki E vitamini sayesindedir.

+ Avokado Yaprağı Yağının Kullanımı:

Avokado yağı dâhilen, günde 2-3 defa bir çay bardağı suya veya şekere 3-5 damla damlatılarak kullanılabilir. Avokado yağı haricen, Cilde gerektiği kadar masaj friksiyon yapılarak uygulanır.

+ Avokado Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Avokadonun anavatanı Puebla eyaleti ve Meksika’dır. Yerel ve yabani ortamda yetişen ıslah edilmemiş türü criollo adı ile bilinir, küçük, koyu siyah bir deriye sahip meyvesinin ortasında büyük bir tohum bulunur.[4] Avokado kullanımı ile ilgili en eski olgulara Coxcatlán, Puebla, Meksika’da M.Ö 10.000 yılına ait bilgileri içeren bir mağarada rastlanmıştır. Avokado orta Amerika ve Güney Amerika’da da uzun bir ıslah hikâyesine sahiptir. Avokado gibi şekil verilmiş sürahi M.S 900 yılında İnka öncesi Chan Chan şehrinde bulunmuştur. Avrupa’da avocado ile ilgili bilinen en eski yazılı kayıt Martín Fernández de Enciso (doğum.1470–ölüm.1528) tarafından 1518 ya da 1519 yıllarında yazılan, Suma De Geographia Que Trata De Todas Las Partidas Y Provincias Del Mundo kitabındadır.[6][7] Bilinen ilk ‘avocado’ kelimesinin kullanıldığı İngilizce yayında Hans Sloane tarafından 1696’da yapılan Jamaika bitkileri indeksindedir. Bitki Endonezya’ya 1750’de Brezilya’ya 1809’da, Levant’a 1908’da girmiştir ve Güney Afrika, Avustralya’ya 19.yy sonunda giriş yapmıştır.

+ Avokado Bitkisinin İçindeki Maddeler:

Avokado bileşiminde protein, karbonhidrat, lif, sabit yağ, folik asit ve sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir gibi mineraller ile A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminleri bulunur.

+ Avokado Bitkisi Toplama & Kurutma:

Avokado yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli iklim faktörü kış donlarıdır. Bahçe tesisinde don olayı görülen alanlarda ağaçların hava akımını sağlayacak şekilde ve güneye meyilli yerlere dikilmelidirler. Ayrıca avokadonun çiçeklenme ve meyve bağlama dönemindeki düşük sıcaklıklar ani sıcaklık değişimleri ve düşük hava nemi meyve tutumunu olumsuz etkiler. Sıcaklığın 30°Cnin üzerine çıktığı ve nispi nemin % 50′nin altına düştüğü Mayıs – Haziran aylarında önemli meyve dökümleri görülür. İleri dönemlerdeki ani sıcaklık değişimleri de meyve dökümüne sebep olmaktadır. Kuvvetli rüzgârlar gevrek yapılı ağacına ve meyveye zarar verir. Böyle yerlerde dikimden önce rüzgâr kıran tesisleri yapılmalıdır. Avokado yetiştiriciliği için en iyi toprak derinlikçe zengin, drenajı iyi, taban suyu sorunu olmayan kumlu ve alüvyonal topraklardır. Toprak asitliği ise nötre yakın veya hafif asit karakterde olmalıdır. Anavatanı Meksika’dır. Ayrıca Guatemala ve Güney Amerika’ nın kuzey sahillerinde yetişir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X