Aynısafa, Nergis Çiçeği, Öküzgözü Yorumlar

AYNISAFA, NERGİS ÇİÇEĞİ, ÖKÜZGÖZÜ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Nergis Çiçeğinin Diğer İsimleri:

Nergis Çiçeği, Aynısafa, Öküzgözü.

+ Nergis Çiçeğinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Nergis çiçeği kusturucudur. Kabızlığı giderir ve ishal yapar. Yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Ateş düşürücüdür. Rahim ve mesane ağrılarını giderir. Cüzzam ve abraş hastalıklarına karşı faydalıdır. Nergis koklamak geniz tıkanıklığını açar. Nergisin öğütülmüş kökü, sinirlere kadar ulaşmış olan yaraları iyileştirir. Nergisin güzel koku özelliği de vardır. Nergis koklamak çocuklardaki sara hastalığını gidermektedir. Kalbi ve dimağı güçlendirir. Ancak soğanı zehirli olduğu için fazla tüketilmemesi gerekir. Soğanı yiyen kişide bulantı, kusma ve sara nöbetinde olduğu gibi kasılmalar ve titremeler gözlenir. Ayrıca hamilelerde düşüğe sebep olur.

+ Nergis Çiçeğinin Kullanım Şekli:

Çiçekleri kurutulup içilir. Soğanları zehirli olduğundan fazla miktarda tüketilmemesi gerekir.

+ Nergis Çiçeğinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Nergisgiller familyasından; soğanı zehirli bir bitkidir. Baharda çiçekleri ilk açan bitkilerdendir. Çiçeği, çıplak bir sapın ucunda biraz eğik durur. Birçok türü vardır. İlkbaharda beyaz renkli ve güzel kokulu çiçekler açan, soğanları zehirli bir bitkidir. Vatanının Türkiye olmasından dolayı, Türkiye’nin hemen her yöresinde rahatlıkla yetişir.

+ Nergis Çiçeğinin İçindeki Maddeler:

Nergis çiçeği içerisinde, karbonhidratlar ve müsilaj bulunmaktadır.

+ Nergis Çiçeğini Toplama, Kurutma:

Mart’tan Haziran’a kadar kökleri sökülerek yıkanır, soyulur ve kurutulur, eğer tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. Çiçekleri Mart-Mayıs aylarında toplanarak su buharı ile distilasyonu yapılır ve eterik yağı elde edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X