Ayva Yorumlar

AYVA
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Ayva Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Ayva yaprağı uykusuzluk ve sinirlilik hallerinde teskin edici olarak, ishallerde kabız yapıcı ve zayıf ateş düşürücü özelliği için kullanılır. Kurutulmuş yapraklardan 40 gr. 1 lt suda kaynatılır pekmezle tatlandırılır ve ihtiyaca göre içilir. Tohumlar dâhilen dışkı yumuşatıcı, bağırsakları rahatlatıcı, haricen ise deri çatlakları ve egzamada, yine yumuşatıcı olarak ve ağız boğaz hastalıklarında gargara halinde kullanılır. ayva tohumları içerdikleri musilaj sebebiyle çok iyi bir yumuşatıcıdır. Bu amaçla 2 çay kaşığı ayva tohumu 0,5 lt. suda 10 dk. kaynatılır ve bununla sık sık gargara yapılır. Bu karışımın ağız ve boğaz iltihaplarında mükemmel olduğu söylenmektedir. Benzer amaçla aynı miktar ayva çekirdeği 1 cezve suda kaynatılıp soğutulur. Daha yoğun etkili madde içeren bu sıvı soğuk havalar veya ateşli hastalıklar sonucu dudaklarda meydana gelen çatlamalar için kullanılır. Meyveler içerdikleri pektin ve tanen ile kabız etkilidir. Özellikle hoşaf şeklinde küçük çocuklara verilir. Yine aynı amaçla taze ayvanın sıkılarak elde edilen suyu da etkilidir. Çocuk ishallerinde başarı ile uygulanır. Ayva meyve olarak bulantıyı kesici özelliğe sahiptir. Cilt bakımı için etli olarak soyulmuş ayva kabukları ile eller ve yüzler ovulur yarım saat sonra soğuk su ile yıkanır. Taliha b. Abdullah’dan rivayet edilmiştir; ” Bir gün Resulü Ekrem SallAllahu Aleyhi ve Sellem Efendimizin huzuru saadetlerine gitmiştim, mübarek ellerinde bir ayva vardı. Ayvayı bana verdi ve şöyle buyurdu: “Bu ayvayı al muhakkak ki bu ayva kalbe kuvvet verir, kalpteki sıkıntıyı giderir ağız kokusunu izale eder.” Diğer bir hadis-i şerifte: “Hamile olan hatunlarınıza ayva yediriniz, zira ayva kalbe rahatlık verir, insandaki sıkıntıyı alır, doğan çocuk güzel yüzlü olur” buyruluyor. İbni Sina diyor ki: “Hamile kadın üçüncü ayında ayvayı çok yerse doğan çocuk güzel yüzlü olur, sütten mütevellit meme şişerek sancı yaparsa ayva ile bal birlikte pişirilerek lapa haline getirilir ve memenin üzerine konursa ağrısını alır, şişliğini de indirir.” İbni Sina kanununda diyor ki: “Ayvanın suyu çıkarılır, elde edilen bu mayii zatürree ve kan tüküren hastaya içirilirse faydası görülür. Çekirdekleri alınarak kaynatılırda suyu sıcak içilirse ses kısıklığını ve öksürüğü giderir, göğsü yumuşatır. Ayvadan şerbet yapılır içilirse azalan cinsel arzuya kuvvet verir. Ayva olduğu gibi yenirse kusmayı önler.” Ayvanın suyu içilirse kalbe ve mideye kuvvet verir, hazım ettirir, kusmayı ve ameli keser.

+ Ayva Bitkisinin Kullanım Şekli:

Yaprakları ile tamamen olgunlaştıktan sonra toplanan meyveleri ve tohumları tüketilir. Yapraklar ve tohumlar su ile kaynatılarak, meyveler ise komposto veya şurup yapılarak faydalanılır.

+ Ayva Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

5-6 metre yüksekliğinde, Mayıs- Haziran aylarında beyaz veya pembe renkli çiçek açan bir meyve ağacıdır. Bütün Anadolu’da batı bölgelerde daha fazla olmak üzere yetiştirilir. Bazen yabani ağaçlara rastlamak mümkündür. Ünlü düşünür Selon evlenen genç kızların zifaf gecesinde ayva yemeleri gerektiğini hükmetmiştir. Bu gelenek bugün balkanlarda hala sürmektedir. Plinius, ayvanın insanı nazardan koruduğunu öne sürer.
Halk arasında çok yaygın olan bir inanışa göre hamilelikte ayva yemek doğacak çocuğu güzelleştirir. Eski zamanlardaki düğünlerde gelin ve damat evlilik seremonisine ahenk ve mutluluk katmak üzere ayva yerdi. Bu adet orta çağa kadar gelmiştir.

+ Ayva Bitkisi İçindeki Maddeler:

En önemli maddesi oleik asit, linoelik asit, araşidonik asit gibi doymamış yağ asitlerini içeren yağdır. Ayrıca selüloz ve protein taşımaktadır. B1, B3 ve B6 vitaminlerinden zengindir.

+ Ayva Bitkisi Toplama, Kurutma:

Ayva meyvelerinde olgunluk meyve kabuğu yeşil rengin sarıya dönmeye başlaması ve havlı çeşitlerde bu havın kolayca silinmesiyle anlaşılır. Erken toplanan meyveler çoğunlukla susuz, tatsız ve boğucu olur. Ayvalar el ile ve bir makas veya bıçak yardımıyla toplanır. Meyve dalcıkla birleştiği yerden kesilerek ayrılır. Toplama sırasında meyvelerin zedelenmemesine özel olarak dikkat edilmelidir. Ayva meyveleri görünüşte sert ve bu nedenle basınçlara karşı dayanıklı hissini verirse de gerçekte böyle değildir. Meyve eti çabuk zedelenir. Zedelenen yerler kararır ve buralardan çürümeye başlar. Bu nedenle gerek toplamada ve gerek bundan sonraki ellemelerde çok dikkatli olmak gerekir. Toplama için meyvelerin üzerinin nemli olmadığı bir zaman seçilir ve genellikle derim bir ağaçta bir defada yapılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X