Ballıbaba, Beyaz Ballıbaba Yorumlar

BALLIBABA, BEYAZ BALLIBABA, SARI BALLIBABA, BENEKLİ BALLIBABA, KIRMIZI BALLIBABA
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Ballıbaba Bitkisinin Diğer İsimleri:

Ballıbaba, Beyaz Ballıbaba, Sarı Ballıbaba, Benekli Ballıbaba, Kırmızı Ballıbaba.

+ Ballıbaba Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Ballıbaba bitkisinin kabız yapıcı ve hafif idrar yollarını temizleyici özelliği vardır. 20 gr. kurutulmuş ballıbaba 100 gr. su içinde kaynatılır ve bundan günde 3 bardak içilir. Kanama durdurucu özelliklere sahip olduğu da söylense de henüz yeterli kanıtlara sahip bir bilgi değildir. Son zamanlarda ballıbabadan elde edilen ilaçlar hanımların bilhassa genç, zayıf bayanların vaginal akıntılarında kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bir avuç dolusu taze çiçek bir çaydanlık kaynar suya atılarak 15 dk. Kaynatılır. Aynı amaç için diğer bir seçenekte, aynı çayı yarım avuç ballıbaba yarım avuçta civanperçemi ile hazırlanır. Aynı karışımlar erkeklerde prostat iltihaplarında yardımcı tedavi olarak rahatlama sağlayabilir. Ballıbaba kuvvet vericidir, damarları genişletir. Böbrek hastalıklarında fayda sağlamaktadır. Solunum yolu hastalıklarında etkilidir. Bitki çay olarak tüketilebileceği gibi şurubundan ve merheminden de yararlanılabilir. Şurup özellikle regl ağrısına, boğaz ağrısına ve vereme iyi gelirken, merhemi yanıklara karşı oldukça faydalıdır. Varis problemi olanlar ballıbaba çayı içmenin yanı sıra soğuduktan sonra bitkinin çayıyla sorunlu bölgelere kompres yapabilirler. Aynı şekilde çıban gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarını iyileştirmek için de kompres uygulanabilir.

+ Ballıbaba Bitkisinin Kullanım Şekli:

Ballıbaba, yaz başlarında ilk açılmaya başladıkları zaman kurutulup, kullanılacağında suyla kaynatılıp içilir. Kabız yapıcı ve hafif idrar yollarını temizleyici özelliği vardır. 20 gr. kurutulmuş ballıbaba 100 gr. su içinde kaynatılır ve bundan günde 3 bardak içilir.

+ Ballıbaba Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Ballıbaba bitkisi 20- 40 cm boyunda, yaz aylarında türüne göre değişik renkli çiçekler açan, nemli toprakları seven, çiçekleri lezzetli ve tatlı olduğundan ballıbaba adı verilen otsu bir çiçektir. Avrupa, Balkanlar, Kuzey Amerika ve Türkiye’de bilhassa Marmara ve Karadeniz bölgesinin nemli topraklarında yetişmektedir. Ballıbaba, nemli ormanlarda ve çukurlarda, çalılıkların arasında, çitlerin ve duvarların dibinde, moloz yığınlarında, gölgeli ve nemli bölgelerde ve ısırgan otunun bulunduğu yerlerde yetişir. Nisan ve Mayıs’ta çiçeklenir. Çok yıllık köksapı, dikine 50 cm uzunluğunda filizler çıkarır. Karşılıklı olan yaprakları, ısırgan otunun yapraklarına benzer. Yaprakların hemen altındaki küme halindeki çiçekler, açıkağızları andırırlar.

+ Ballıbaba Bitkisi İçindeki Maddeler:

Tanen, müsilaj şekerler, uçucu yağ, saponin flavonol glikozidleri, histamin, tiramin ve metilamin içerir.

+ Ballıbaba Bitkisi Toplama, Kurutma:

Mayıstan Ekime kadar sadece çiçekleri toplanır ve gölgede kurutulur. Şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkini şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri asla güneş altında kurutulmaz. Mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Sadece bitki kökleri güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin aktarlarda açıkta satılması, kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukça azaltır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X