Banotu, Batbatan, Gavur Haşhaşı Yorumlar

BANOTU, BATBATAN, GAVUR HAŞHAŞI, DAĞDAĞAN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Banotu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Banotu, Batbatan, Gavur Haşhaşı, Dağdağan.

+ Banotu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Banotu bitkisi içindeki alkaloitler zehirli olduğundan dâhilen kullanımı mutlaka doktor kontrolü altında olmalıdır. Zehirlenmede ilk belirtiler ağız, boğaz ve ciltte kuruluktur. Daha sonra çarpıntı ve gözbebeklerinin büyümesiyle ışıktan rahatsız olma durumu ortaya çıkar. Ağır zehirlenmelerde işeme ve dışkılama zorluğu, solunum felci, kasılmalar hatta ölüm getirebilir. Banotu alkaloitleri beyine etki ederek uyku ve uyuşukluk oluşturur. Yine sinirlere etki ile ağrı kesici rol oynar. Bronş kaslarını gevşeterek nefes darlığını, özellikle astımlılarda önler. Mide ve bağırsak kaslarını da gevşeterek spazmları çözer ve kabızlığa sebep olur. Banotu ter, tükürük, mide ve bronş salgılarını arttırır. Yaşlılığa bağlı titremelerde de etkilidir. Aynı etki mekanizması ile Parkinson hastalığında da faydalıdır. Haricen romatizmal ağrılar için uygulanabilir. Haricen uygulama için 50 gr. kuru banotu 1 lt. suda kaynatılıp bu şekilde sürmek suretiyle kullanılır.

+ Banotu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Banotu yaprakları, kökü ve tohumları kurutularak kullanılır. Yaprakları toplamak için en uygun zaman, çiçekli olduğu dönemdir. Çiçekler açmadan önce veya döküldükten sonra toplama tercih edilmez. Haricen ağrı kesici olarak kullanılmak üzere yağlı ve vazelinli merhemleri yapılabilir.

+ Banotu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Banotu bitkisi 30- 80 cm boyunda, Mayıs, Eylül ayları arasında sarımsı renkli çiçekler açan, tüysü otsu bir bitkidir. Kuzey hariç Avrupa’nın tamamına, Asya ve kuzey Amerika’ya yayılmıştır. Türkiye’de Trakya, Karadeniz ve Ege kıyıları ile, Konya, Kayseri civarlarında bulunur. Harabelerde, yol ve çit kenarlarında rastlanır.

+ Banotu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Önemi taşıdığı alkaloidlerden ileri gelmektedir. En fazla hyoscyamin olmak üzere skopolamin ve atropin taşır.

+ Banotu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Banotu bitkisi çok zehirli olduğundan işin ehli olmayanların toplamaması daha uygundur. Ban otu yaprağı Haziran’dan Ekim’e kadar toplanır, havalı ve güneşli bir yerde kurutulduktan sonra özel kaplarda muhafaza edilmelidir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca bitki örneğin 5 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X