Baş Lahana, Lahana, Kelem Yorumlar

BAŞ LAHANA, LAHANA, KELEM
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Lahana Bitkisinin Diğer İsimleri:

Lahana, Kelem, Baş Lahana.

+ Lahana Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür. Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır. Öksürüğü keser, balgamı azaltır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. İştah açıcıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır. Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır. Kandaki şeker oranını azaltır. Ses kısıklığını ve göğüs ucundaki çatlakları giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Yumuşatıcı ve hazmettirici özellikleri vardır. Kırmızı lahana yapraklarının öz suyu ile elde edilen şurup, öksürük ve bronşite iyi gelir. Sarhoşluk etkilerini giderir. Haricen iyi bir yara iyileştiricisi ve ağrı kesicidir. Romatizma ve nikris ağrıları için de dışarıdan ütü ile ısıtılıp yumuşatılmış yaprakları ağrıyan bölgelere sararak faydalanılmaktadır. Lahana tohumu dahilen kurt düşürücü ve idrar söktürücü olarak kullanılır.

+ Lahana Bitkisinin Kullanım Şekli:

Lahana genellikle yemeklerde kullanılmasının yanında çiğ olarak ve turşusu yapılarak da tüketilebilir. Ayrıca, sıkılıp lahana suyu çıkarılabilir. Lahana haşlamasının suyu nezle ve öksürüğe iyi gelir. Lahana tohumları kurt düşürücüdür. Yumurta akı ile karıştırılıp merhem haline getirildikten sonra yanıklara sürülürse faydası görülür. Lahana suyu cilde canlılık verir, sivilceli ciltlere de faydalıdır.

+ Lahana Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

İki veya çok yıllık tüysüz bir bitkidir. Sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. Birinci yılda yediğimiz kısımları, ikinci yılda ise çiçek ve tohumları oluşur. Memleketimizde yaygın bir şekilde yetişmektedir. Yaprakları damarlı olduğundan içeri doğru büzülerek bir baş oluşturur ki bu yüzden beyaz lahana, baş lahana diye isimlendirilir. Bazen kelle lahana da denir. 5- 6 kgkadar olabilir. Orta ve Güneydoğu Anadolu’da ekilen Kantar lahana ise 15- 30 kg kadar gelebilir. Karadeniz bölgesinin Kara lahanası ise göbek bağlamaz, yaprakları baharlı ve iştah açıcıdır. Bunun dışında antosiyanin verilerek melezlenmiş fazla iri olmayan, sıkı göbekli kırmızı lahana ve yine melezlenmiş tip, yaprak tomurcukları başçıklar şeklinde geliştirilmiş ceviz iriliğinde olan minyatür brüksel lahanası da mevcuttur.

+ Lahana Bitkisi İçindeki Maddeler:

Lahana bitkisinin içeriğinde A, B6, C, E, K, Folik asit, Ferulik asit, Kafeik asit, Flor, İyot, Kalsiyum, Klor, Potasyum, Silikon, Sülfür, Vanadyum bulunmaktadır.

+ Lahana Bitkisi Toplama, Kurutma:

Sonbaharda tarladan kesilerek toplanır. Özel depolarda saklanır. Doğru depolanırsa 1 yıl taze kalabilir. Biyolojik bir kayba uğramaz.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X