Beyaz Dut, Dut, Dut Siyah Yorumlar

BEYAZ DUT, DUT, SİYAH DUT
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Beyaz Dut Bitkisinin Diğer İsimleri:

Beyaz Dut, Dut, Siyah Dut.

+ Beyaz Dut Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Beyaz dut yaprakları ateş düşürücü, idrar söktürücü, taze yapraklar kanamaları durdurucudur. Karadut yapraklarından şeker hastalığında, hafif kan şekerini düşürücü etkisi sebebiyle faydalanılır. Karadut kök ve gövde kabukları müshil ve tenya düşürücü olarak bilinir. Beyaz dutun yaprağı taze veya kurutulmuş olarak kullanılır. Suyla kaynatılarak içilir. Beyaz dut yaprakları ayrıca ipekböceği yetiştirilmesinde büyük bir öneme sahiptir. Karadutun meyveleri, yaprakları, kökleri ve gövde kabuklarından ilaç yapılabilir. Karadut meyvelerinden şurup 0,5 kg. karadut, 0,5 kg. toz şeker ile bir taşım kaynatılarak, tülbentten süzmek suretiyle hazırlanır. Karadut yaprakları, kökleri ve kabukları ise suda kaynatılıp, suyu içilir. Beyaz dut yaprakları ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkilere sahiptir. Taze yapraklar kanamaları durdurmak maksadı ile buruna ve derideki yaralara tampon yapılabilir. Karadut şurubu gargara olarak ağız ve boğaz hastalıklarına, bilhassa bebeklerde küçük pamukçuklara uygulanır. 1 fincan karadut şurubu 3 bardak suya ilave edilerek günde 5-6 kez gargara yapılır. Karadut kök ve gövde kabukları müshil ve tenya düşürücü olarak bilinir. 60 gr. kuru kök kabuğu 1 lt. suda kaynatılır ve bu su günde 4 kez 1 bardak içilir. Bu tedaviye 1 hafta devam edilir. Bu karışımın aynı zamanda müshil etkisi de mevcuttur. Yine bu sıvıyla ağrıyan dişleri yıkamak ta faydalı olacaktır. Karadut yapraklarından şeker hastalığında, hafif kan şekerini düşürücü etkisi sebebiyle faydalanılır.

+ Beyaz Dut Bitkisinin Kullanım Şekli:

Beyaz dutun yaprakları taze veya kurutulmuş olarak kullanılır. Beyaz dut yaprakları ayrıca ipekböceği yetiştiriciliği için önemli bir yere sahiptir. Siyah dutun meyveleri, yaprakları ve gövde kabukları ise ilaç yapımında kullanılır. Siyah dut meyvelerinden şurup ta yapılmaktadır. Bu şurup, 0,5 kg. siyah dut, 0,5 kg. toz şeker ile bir taşım kaynatılır ve tülbentten süzülerek içilir.

+ Beyaz Dut Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Beyaz dut, Nisan-Mayıs aylarında çiçekler açan, meyvelerini yaz başında veren bir ağaçtır. Güney Avrupa’da ve Türkiye’de bol miktarda yetiştirilir.

+ Beyaz Dut Bitkisi İçindeki Maddeler:

Beyaz dut içerisinde, şekerler, organik asitler, tanen, pektin, karadutta cyanin adlı boya maddesi ve köklerde ayrıca müsilaj bulunmaktadır.

+ Beyaz Dut Bitkisi Toplama, Kurutma:

Bağ Bahçe içinde dut hasat zamanı dut ağaçları, meyveleri olgunlaştığında altına temiz bir örtü yayılarak ve ağaç dalları sallanıp meyveleri düşürülerek hasat edilir. Dut ağaçlarına, hasat uygulamasında kesinlikle sopalarla vurulmamalı ve dallarına zarar verilmemelidir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X