Biberiye, Kuşdili Yorumlar

BİBERİYE, KUŞDİLİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Biberiye Bitkisinin Diğer İsimleri:

Biberiye, Kuşdili, Hasalbal, Lacivert Gül, Itırların Prensesi, Sultan Otu, Beyaz Püren, Biberya.

+ Biberiye Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Biberiye bitkisi, spazm çözücü, gut ve romatizma ağrılarını giderici, gargara, lavman, vajinal yıkama, burkulmalarda kullanılır, idrar söktürücü, ateş düşürücü, astım, dolaşım ve sinir sistemi aktivasyonu, hafıza zayıflıkları, zihin açıcı, kuvvet ve zindelik verici, tansiyonu yükseltici, yorgunluk giderici, iştah açıcı, gaz çıkarıcı, haricen basit yaraları iyileştirici, saç kuvvetlendirici olarak kullanılır. Çok tesirli ve faydalıdır. Sindirim sistemine faydalıdır.
Zayıflamaya yardımcı. Vücuttaki yağ yakımını hızlandırır ve selülit oluşumunu engelleme özelliği vardır. Sinirleri güçlendirici etkiye sahiptir. Kan dolaşımını hızlandırır. Mide, bağırsak sistemi için faydalıdır, gaz sökücü özelliği vardır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kadınlarda adet söktürücü olarak kullanılır. Romatizma ağrılarında kullanılır. Yağlı ciltler için temizleyici tonik olarak kullanılır. Cilde canlılık verir. Biberiye otu ayrıca, Et ve et çeşitlerini marine etmede, salata ve turşu içinde kullanılır.

+ Biberiye Bitkisinin Kullanım Şekli:

Biberiye otundan bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Biberiye otu çayı demlenmesi için 8-10 dakika kadar beklenir. Biberiye otu çayı demlendikten sonra süzülür. Biberiye otu çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Biberiye otu çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca, 40-50 gr. Biberiye otu 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Biberiye otu çayı günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak içilir.

+ Biberiye Yağının Faydaları:

Biberiye bitkisi yağı, idrar söktürücü, gaz giderici, kan dolaşımını arttırıcı özellik göstermektedir. Bronşit ve sinüzit tedavisinde, sarılık ve karaciğer enzimlerinin düzenlenmesinde uykusuzluk problemlerinin giderilmesinde kullanılmaktadır. Saç dökülmesi ve kepeğe karşı etkilidir. Biberiye yağı kuvvetli antiseptik etkiye sahip olup akne tedavisinde tırnak ve ayaklarda meydana gelebilecek mantar rahatsızlıklarında, vücudun tamamında oluşabilecek viral ve bakteriyel rahatsızların giderilmesinde biberiye yağından faydalanılmaktadır.

+ Biberiye Yağının Kullanım Şekli:

Biberiye bitkisi yağı günde 3 defa bir fincan suyun içerisine veya şeker üzerine 2-3 damla damlatılarak alınması tavsiye edilmektedir. Biberiye bitkisi yağı haricen romatizmal ağrılı bölge üzerine ve sivilce üzerine sürülerekte kullanılmaktadır. Biberiye yağı sabit yağlara seyreltilmeden cilde direk temas ettirilmemelidir.

+ Biberiye Distile Suyunun Faydaları:

Biberiye bitkisi suyu kan dolaşımını arttırır. Dâhilen zayıflatıcı özelliği vardır. Vücuda zindelik ve kuvvet verir. Zihin açar ve hafızayı kuvvetlendirir. Başlıca dolaşım ve sinir sistemini aktive eder. Bu sebeple damar sertliğine bağlı hafıza zayıflıklarında başarıyla kullanılır. Kansızlık, kabızlık, nekahat dönemi, sürmanaj, depresyon, idrar zorluğu, romatizma, gut hastalığı, idrar yolları taşları, böbrek kolitleri, kasılmalar, öksürük, boğmaca, astım, kalp çarpıntısı, sinir bozukluğu, iç bunalım, uykusuzluk, sinirsel migren, safra kesesi salgılarını uyarma, karaciğer desteklenmesi, kurt düşürmede yardımcı olarak kullanılabilir. Safra arttırıcı ve idrar söktürücü olarak haricen de cerrahi yaraların tedavisinde kullanılır. Adet söktürücü, ağrı kesici, bronşit, sarılık, gaz söktürücü, böbrek ve mesane kumlarını döktürücü, akciğer-dalak tıkanıklıkları, hazımsızlık, uykusuzluk, sinir yatıştırıcı olarak faydaları vardır.

+ Biberiye Distile Suyunun Kullanım Şekli:

Biberiye bitkisi suyu distile, damıtma suyu günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Bitki suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya bitki suyundan bir fincan/çay bardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi bir şey ile karıştırılarak tadı seyreltilebilir.

+ Biberiye Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Biberiye bitkisi ballıbabagiller den iğneye benzeyen ince yapraklı, daima yeşil kalan çalı tipinde bir bitkidir. Biberiye Akdeniz çevresinde yaygın olarak yetişen bitkinin genç sürgünleri baharat olarak, kendisi ise süs bitkisi olarak kullanılır. Yaz boyunca açan küçük çiçekleri mavi ya da eflatuni renklidir. Biberiyenin içerdiği uçucu yağlar arasında başta borneol olmak üzere linalol, kamfen, sineol ile kâfuru ve bitkide ayrıca tanen, reçine ile diğer etkili maddeler vardır. Kumlu, balçıklı toprakları sever, ılıman iklim bitkisidir. Akdenize kıyı ülkelerde ve ülkemizde de Marmara, Ege ve Güney Anadolu’da yabani olarak yetişmektedir. Aynı zamanda süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Bahçede güneşi iyi alan hafif nemli bir yerde yetiştirmek mümkündür. Yaz kış yeşil kalan bitkiye makilerde, kuru yamaçlarda rastlanabilir. Boyu 2 m’ye ulaşan bitki, sık dallı dır.

+ Biberiye Bitkisi İçindeki Maddeler:

Biberiye bitkisi içerisinde Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum, Potasyum, Fosfor, Alfa, Glikonik asit, Rosmarik asit, Rosmarinik asit, Ursolik asit, Karnosik asit, Diosmin, Luteolin Borneol(1500), Camphor, Cineol, Carnosol, Carvacrol, Linalool, Epirosmanol, Rosmanol, Isorosmanol, Thymol, Pinene, Camphene, Rosmaricine, Carvone, Safrole, Terpinen bulunmaktadır.

+ Biberiye Bitkisi Toplama, Kurutma:

Biberiye bitkisi çiçeklenme döneminde veya çiçeklenmeden sonra biçilir ve yapraklarından ayrılır, bazen de yalnız çiçek olur. Yaprak verimi 2. yılda 400-500 kg/da’dır. Çiçek açma dönemi olan yaz ayları boyunca toplanır. Biberiye, Akdeniz kıyılarında işlenmemiş bölgelerde bütün yıl çiçek açan bir bitkidir. Bu bitkinin bütün yıl çiçek açan dalları toplanır, demet yapılır ve gölgede kurutulur. Böylece her zaman kullanılır. Yerden 2 parmak yüksekten, keskin bir aletle bitkinin kesilmesi şeklinde yapılır. Hasattan hemen sonra tabii veya suni yolla kurutma yapılır. Biberiye küçük dallarıyla birlikte toplanıp, gölge ve havadar bir yerde, sık sık karıştırılarak kurutulmalıdır. İçindeki uçucu yağı koruyabilmek için kurutma ısısının 35° C’yi geçmemesi gerekir. Çiçeklenme dönemlerinde, çiçekli dal ve yaprakları biçilir ve (güneş görmeyen, havadar bir ortamda) kurutulur. Nem ve ışık almayan ağzı sıkı kaplarda saklanmalıdır. Taze yapraklarından Su buharı distilasyonu ile biberiye esansı elde edilir. Renksiz ya da açık sarı renkli sıvı kâfur ya da okaliptüs esansına benzer bir kokuya sahiptir. Sineol, borneol esterleri içermektedir. Elde edilen yaş filizli, çiçekli droglar gölgede kurutulurlar. Kutularda tarla ve çuvallarda saklanır, pazarlanır. Satın alınırken iyi saklanmış olmasına, kokusunun azalıp azalmamasına, böcek ilacı yapılmamış olmasına dikkat edilmelidir. Biberiye bitkisi vegatatif ve genaratif organlarla üretilebilir. Yaşlı bitkilerden 8- 10 cm. uzunlukta alınan çelikler 10 cm. ara işe sıcak yastıklara dikilir. Burada köklendirildikten sonra tarlaya şaşırtılır. Dikim 30×30 veya 30×40 cm. ara ile yapılır. Normal sulama ve çapalama gerektirir. Gübleme üzerinde çok az çalışma vardır. Ortalama 2-3 kg/da N,P2O5 ve K2O önerilmektedir. Tipik bir Akdeniz bitkisi olan biberiye, sıcağı ve güneşi çok sever. Serin iklim koşullarında da rahatlıkla üretilebilir, fakat aşırı kış soğuklarına çok hassastır. Bu yüzden çok yüksek rakımlarda yetişmez. Rakım arttıkça ve denizden uzaklaşıldıkça bitkideki uçucu yağ oranı azalır. Toprak isteği yönünden fazla seçici bir bitki değildir. Generatif ve vejetatif yollardan üretimi mümkün olmakla birlikte, tohumla üretimi yaygın olmayıp, en çok köklendirilmiş sürgün çelikleri ile üretilir. Bunun için yaşlı sürgünlerden alınan 10- 15 cmlik genç sürgün çelikleri, torf-perlit karışımında köklendirilir ve daha sonra tarla tarımı için bitkinin formuna göre (dik büyüyen veya yayvan büyüyen) belirlenmiş aralıklarla tarlaya dikilir. Çiçeklenme dönemlerinde, çiçekli dal ve yaprakları biçilir ve (güneş görmeyen, havadar bir ortamda) kurutulur. Köklendirilmiş bitkiler farklı kullanım amaçları için ayrıca saksılarda veya park-bahçe alanlarına da yetiştirilebilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X