Bitotu, Kokarotu, Hazeran Yorumlar

BİTOTU, KOKAROTU, HAZERAN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Bitotu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Bitotu, Hazeran, Kokarotu, Mevzek.

+ Bitotu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Bitotu, çok zehirli olduğundan dâhilen kullanımı bugün terk edilmiştir. Önceleri tetanoz, kuduz, sara gibi hastalıklarda yatıştırıcı olarak bilinmekteydi. Haricen kullanımı bile tehlikeli olmasına rağmen romatizmal ağrıları gidermek için ve adından ta tahmin edilebileceği gibi pire, bit, kene gibi vücut parazitlerini öldürmek maksadıyla kullanılabilmektedir. 20 gr. tohum 1 lt. suda kaynatılarak bu sıvı vücuda sürülür. Zehirlenme belirtileri kusma, ishal, kramplar ve nefes darlığı ile başlayarak ölüme kadar gidebilir. Zehirlenme vakaları DDT gibi (Böcek öldürücü kimyasal toz) vücuda sürülmek suretiyle meydana geldiğinden biz kullanılmamasını daha doğru buluyoruz.

+ Bitotu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Toz halinde, merhem yaparak veya suyla kaynatılarak faydalanılabilir. Gerçek bitotu yerine, aynı türden olan bahçe ve tarla bitotu kullanıldığı da bilinmektedir.

+ Bitotu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

1-1,5 metre boyunda, tüylü bir meyvesi olan, Mayıs – Haziran aylarında mavi-mor çiçekler açan bir ottur. Denize yakın boş arsalar ile ekin tarlalarının kenarlarında rastlanır. Yüksek rakımda yetişmez. Ege ve Akdeniz kıyılarında yetişen bitki, Anadolu’da da bu bölgelerde bulunur.

+ Bitotu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Sabit ve uçucu bir yağ ile delphinin, alkaloidleri bulunmaktadır.

+ Bitotu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Meyveler tamamen olgunlaştıktan sonra koparılıp, tohumları alınır. Bunlar 0,5 cm çapında, koyu gri ve siyah üzeri pürtüklü tanelerdir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X