Böğürtlen, Karamık, Kadın Tuzluğu, K.Çilek Yorumlar

BÖĞÜRTLEN, KARAMIK, KADIN TUZLUĞU, K.ÇİLEK
Şifalı Bitkinin makalesi altında bitki ile ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Böğürtlen Bitkisinin Diğer İsimleri:

Böğürtlen, karamık, Kadın Tuzluğu, K.Çilek

+ Böğürtlen Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Dâhilen kuvvet verici, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri vardır. Boğaz ve ağız hastalıklarında gargara şeklinde kullanılır. Taze yaprakları çiğnemek diş eti kanamalarında fayda sağlar. Uzun süren ateşli hastalıklarda böğürtlen sirkesi basit bir halk ilacıdır. Meyvelerin şeker hastalarında hafif kan şekerinin düşürücü etkisi mevcuttur. Derideki küçük yararlın iyileşmesini hızlandırmak amacıyla toz halindeki kuru yapraklar yara üzerine konur.

+ Böğürtlen Bitkisinin Kullanım Şekli:

4000 yıldan beri Avrupa’da toplanmakta, reçel, şurup ve sirke yapımında kullanılmaktadır. Su ile kaynatılarak içilir. Meyveleri güzel bir gıdadır. Ayrıca sıkılarak elde edilen böğürtlen özüde tıbbi etkilere sahiptir. Yaprakları ile tamamen olgunlaştıktan sonra toplanan meyveleri ve tohumları tüketilir. Yapraklar ve tohumlar su ile kaynatılarak, meyveler ise komposto veya şurup yapılarak faydalanılır. Zencefil ile bal iyice karıştırılıp macun kıvamına getirilen böğürtlen sabah ve akşam birer ceviz büyüklüğünde yutulursa ağız felcine iyi gelir. Böğürtlen kökü kaynatılıp birer bardak içilirse şeker hastalarına iyi gelir. 50 gr. kuru böğürtlen yaprağı 1 lt suda kaynatılır. Dahili kullanım için günde 3 bardak içilir. Gargara da bu sıvı ile yapılabilir. Ayrıca bu sıvı el losyonu olarak ta uygundur.

+ Böğürtlen Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

2- 3 metre boyunda, Haziran-Eylül ayları arasında beyaz çiçekli, sonbahara doğru olgunlaşan siyah meyveli, dikenli bir çalıdır. Tüm Avrupa ve Türkiye’de yaygın bir bitkidir. Yurdumuzda özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yol kenarlarında, ekilmemiş yerlerde sık rastlanır. İngiltere’de batıl bir inanışa göre böğürtlen 29 Eylül’den önce yenmelidir. Çünkü bu tarihten sonra şeytan üzerine tükürmek ve idrar etmek suretiyle böğürtleni kirletmektedir. Kızıl Kaliforniya’da Kızılderililerin ishale karşı en çok kullandıkları ilaçtır. Ayrıca Onedia yerlileri de dizanteri hastalığında kendilerini böğürtlen ile tedavi etmekteydi.

+ Böğürtlen Bitkisi İçindeki Maddeler:

Şekerler, tanen ve organik asitler içerir. C vitamini yönünden zengindir.

+ Böğürtlen Bitkisi Toplama, Kurutma:

Böğürtlen tam olgunluğa geldiği zaman hasat edilmelidir. Genelde çeşitler kendilerine has renklerini almış koyu siyah renkte olmalı ve meyve sapları hafif esmerleşmiş olmalıdır. Ancak hasat zamanı tespitinde en önemli husus meyvelerin kolayca salkımdan ayrılabilecek durumda olmasıdır. Çünkü bazı çeşitlerde meyve rengi siyahlaştığı halde tam olgunlaşmamış olabilirler. Böğürtlen hasadı, sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Böğürtlenler genellikle dikimden 3 – 4 yıl sonra tam verime yatmaktadırlar. Tam olgunluğa erişmiş meyveler hemen hasat edilmelidir. Hasadın birkaç gün gecikmesi meyvelerin yumuşamasına ve bozulmasına neden olmaktadır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X