Boyotu, Çemen Otu Yorumlar

BOYOTU, ÇEMEN OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Çemen Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Çemen Otu, Boyotu.

+ Çemen Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Çemen otu öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür. Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar. Müsilaj sebebi ile yumuşatıcı özelliklere de sahiptir. Bu da öksürüklü hastalıklarda bir avantajdır. Kronik öksürüklerde, öksürük ilacı olarak kullanılabilir. Toz haline getirilen tohumlar günde 3 kez 1 gr. olarak hap halinde yutulur. Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarım söktürür. Diyarenin iyileştirilmesinde yararlı olur. Bedeni güçlendirici bir toniktir. Özellikle nekahat halindeki hastalara iyi gelir. Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır. Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır. Kadınların aybaşı dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.

+ Çemen Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Çemen otu toz haline getirilerek veya lapa yapılarak tüketilir. 1,5 tatlı kasığı tohum l bardak sıcak suya konulup 10 dakika süreyle ağır ağır kaynatılır. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir. Boy otu tohumları pastırmanın üzerine sürülen çemen isimli acı baharat karışımının ana maddesidir. Bunun haricinde yine Güneydoğu Bölgemizde hazırlanan yöresel bazı acıların da terkibindedir.

+ Çemen Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Çemen otu baklagiller familyasındandır. Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz havzası olan çok yıllık otsu bitkidir. 60- 100 cm. boylanabilen çemen otu ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kültürü de yapılmaktadır. Gövdesi açık yeşil renkli, yuvarlak kesitli, ince tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitki dikine ve kimi zaman da yere yatarak gelişir. Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç yaprakçıktan oluşan yaprakları da açık yeşil renklidir. Sarımsı beyaz çiçekleri yaz ortasında açar. Bu çiçekler olgunlaşınca her biri 10-20 adet sarı-kahverengi minik tohum taşıyan tohum zarfına dönüşür. Bol güneşli yerleri: suyu iyi akıntılı, bitek ve alkalik toprakları seven çemen otu, tohumlarıyla çoğaltılır. Çok keskin kokulu olan çemen otu tohumları, % 30a varan oranda yapışkan bitki sıvısı ile uçucu ve sabit yağlar: trigonellin, kolin ve kumarin adlı maddeleri içerir. Bazı ülkelerde baharat olarak kullanılan bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı pastırma imalatıdır. Burada tohumlar ezilip pastırmanın üzerine sıvanan keskin kokulu çemen adlı macunun içine ana madde olarak katılır. Bazı yerlerde çemen otunun yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak yendiği gibi, haşlanarak sebze olarak da tüketilir.

+ Çemen Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Sabit ve uçucu bir yağ, müsilaj, saponin, trigonellin alkoloidi, diosgenin, kolin, fitosterol mevcuttur.

+ Çemen Otu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Olgun meyveleri toplanıp, güneşte kurutulduktan sonra sopa ile dövülerek tohumların ayrılması sağlanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X