Çoban Çantası, Çıngıldaklı Ot Yorumlar

ÇOBAN ÇANTASI, ÇINGILDAKLI OT, ÇOBAN DAĞARCIĞI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Çoban Çantası Bitkisinin Diğer İsimleri:

Çoban çantası, Çıngıldaklı Ot, Çoban Dağarcığı

+ Çoban Çantası Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kabız yapıcı, kanamaları durdurucu, idrar arttırıcı, yara iyileştirici, basur iyileştirici, kum dökücü, böbrek ve idrar yolları iltihaplarını giderici, tansiyon düşürücü, karaciğer ağrılarını giderici, dizanteride ve boğaz ağrılarında kullanıldığı gibi sebze olarak da kullanılır. Antitümör etkisi vardır.

+ Çoban Çantası Bitkisinin Kullanım Şekli:

Çoban çantasından bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca, 20-30 gr. Çoban çantası 1-1,5lt. su içinde demleme usulü demlenir. Oluşan Çoban çantası çayı serin yerde muhafaza edilir, günde 3-4 su bardağı bilhassa aç karına ılık olarak içilir.

+ Çoban Çantası Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

16. yy.da Mathioli adlı bir hekim “güçlü kan dindiricidir” diyerek özetlemiştir bitkinin özelliğini. Ortaçağ’da yaşamış hekim Plaetarius’un Kolay Hekimlik Kitabı’nda şunlar yazılıdır: “Haziranda ay batarken çobançantası toplamalı. Çünkü bu bitkinin gizli erdemleri vardır. Burun kanamasını durdurmak için iki sapı yeterlidir. Damarları çatlayan ya da genişleyenlere, bitkinin tozunu şaraba karıştırarak içirmek gerekir.” Yine Ortaçağ Avrupası’nda, bebeklerin dişlerinin çabuk çıkması için bunların boyunlarına, içinde çobançantası meyveleri bulunan kırmızı kumaştan bir çanta asılır, dişler görünmeye başlayınca çanta akarsuya atılırmış. Çayırlar, otlaklar, tarla ve yol kenarlarında bolca yetişmektedir.

+ Çoban Çantası Bitkisi İçindeki Maddeler:

Uçucu yağ, tanen, organik asitler, flavonlar ve saponin maddeleri taşır. Ayrıca; Bitkinin bileşiminde tanen, , flavonoitler, reçine, kolin, asetilkolin, tiramin, diosmin, monoamin, siyah hardal esansları, C vitamini ve potasyum bulunur.

+ Çoban Çantası Bitkisi Toplama, Kurutma:

Toprak üstü kısımlar bitki çiçekliyken toplanmalı, gölgede kurutulmalıdır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X