Çoban – Deve Çökerten, Demirdikeni Yorumlar

ÇOBAN ÇÖKERTEN, DEVE ÇÖKERTEN,DEMİRDİKENİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Demirdikeni Bitkisinin Diğer İsimleri:

Demirdikeni, Çoban Çökerten, Deve Çökerten.

+ Demirdikeni Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Erkeklerde antrapoz belirtilerini azaltıcıdır. Erkeklerde testesteronu arttırıcı, dengeleyici ve normal seviyesini koruyucudur. Erkeklerde sperm sayısı, miktarı ve hareketliliğini artırır. Şeker ve damar tıkanıklığında etkilidir. Böbrek çalıştırır ve taş düşürücüdür. İdrar söktürücüdür. Cinsel güç arttırıcıdır. Vücut direncini arttırıcıdır. Yüksek tansiyonu normal seviyeye çeker. Kadınlarda yumurtlama problemlerine karşı kullanılır. Bu bitkinin kokusu olmayan, tadı acı ve büzücü olan meyveleri tıbbi amaçlı kullanılır. Bu bitkinin kurutulmuş meyveleri göğüs anjini tedavisinde kullanılır. Ayrıca, karında meydana gelen gerilmeler, burun kanamalarında kullanılır. Demirdikeni afrodizyak, süt arttırıcı olarak da kullanılmaktadır. Bu bitki foto toksik etki yaratabileceği için kullanıldığında uzun süre güneş ışınlarından korunmak gerekir. Bunun dışında bilinen başka bir yan etkisi yoktur.

+ Demirdikeni Bitkisinin Kullanım Şekli:

Çoban çökertenin 30-60 günlük kullanımı tavsiye edilir. Kurutulmuş yaprak ve çiçek karışımlarından bir tutam alınır üzerine 1 su bardağı kaynamış su atılır.10 dk demlendirilir. Süzülerek içilir.

+ Demirdikeni Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Anayurdu Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’dır. Türkiye’de (özellikle Akdeniz bölgesinde) İspanya’da, İngiltere’de, Irak’ta, Çin’de, Hindistan’da yaygınlıkla bulunur. Çok yıllık, tüylü ve otsu bir bitkidir. Bu türün yaprakları parçalı olup tüysü şekildedir. Kurak ve taşlı bölgelerde, sürülmeyen tarlalarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Kireçli toprakları sever. Yüksekliği 15- 20 cm civarında olan bu bitki genellikle yerde sürünücü olarak bulunur. Çiçekleri 1- 2 cmçapında ve sarı renklidir. Demirdikeninin meyveleri 7- 12 mm boyunda, sert bir yapıda olup şekilleri düzensizdir. Meyve kabuğunun üzerinde uzun ve sert dikenler bulunur. Bu meyveler 5 gözlüdür ve her gözde 1-3 adet tohum bulunur.

+ Demirdikeni Bitkisi İçindeki Maddeler:

Demirdikeni steroidal saponinler, alkoloitler ve flavonlar bulunur.

+ Demirdikeni Bitkisi Toplama, Kurutma:

Üretimi tohumla yapılır. İlkbaharda ekilen tohumlar o yaz çiçek açacak olgunluğa ulaşır, yazın ekilirse, ertesi yıl çiçek açar. Çiçek açtıktan hemen sonra toplanır ve güneşte kurutulur. Kurutulduktan sonra gölgede bekletilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X