Deberotu, Havuç, Yerekaçan Yorumlar

DEBEROTU, HAVUÇ, YEREKAÇAN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Havuç Bitkisinin Diğer İsimleri:

Havuç, Yerekaçan, Deber Otu.

+ Havuç Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Havuç düzenli olarak yendiğinde, sigara içenler dahil, akciğer kanserine yakalanma riskini en aza indirgemektedir. Sık sık havuç tüketen kişilerde gırtlak, mesane, rahmin boyun bölümü, kalın bağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma riskini, %50 oranında, menopoz sonrası göğüs kanserine yakalanma riskini %20 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Kandaki kolesterol seviyesini yendiği müddetlerde önemli ölçüde düşürür. Havucun menenjit, ansefalit(beyin iltihabı) ve gebelikte fetüse geçerek düşüğe sebep olan listerya adlı maddenin etkilerini tok ettiği görülmüştür. Yüksek oranda lif ihtiva ettiğinden kabızlık çekenlere iyi gelmektedir. Ayrıca diyareye de iyi gelir. Halk arasında sindirimi kolaylaştırıcı, gaz söktürücü, idrar arttırıcı, menstrüasyon ayarlayıcı, yanık ve kaşıntıları iyileştirici, kurt düşürücü hatta afrodizyak etkileri olduğuna inanılır. Domatesten sonra en çok A Vitamini ihtiva eden gıdalardan olduğundan gözler için faydalıdır. Ancak yağda çözünen bir vitamin olduğundan havuç suyu içerken birkaç damla da yağ katmak faydalıdır. Beta karoten, gözlerde, gece körlüğü ve zayıf görüşe karşı koyan visual purple oluşumuna izin verir. Yemek borusu ve mide yanmasına havuç suyu iyi gelmektedir. Havuç suyu sigara içicileri için aynı zamanda bir balgam söktürücüdür. Alzheimer rahatsızlığını önlemede %80 den fazla etkisi vardır. Etkiler bir hafta sonra hatırlamanın artması, hızlı düşünme şeklinde kendini gösterir.

+ Havuç Bitkisinin Kullanım Şekli:

Havuç bilindiği üzere, sebze olarak kullanılmaktadır. Havuç suyu hazırlamak için: -5-6 baş havuç sebze sıkacağında sıkarak tüketilir.

+ Havuç Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Yabani olarak Avrupa ve Asya’da yaygın olarak yetişmektedir. Tarımı ise çok eskiden beri yapılmaktadır. Oğuz’lar 11. yüzyılda havuca kesür diyorlardı. Havuç adı bu tarihlerde kullanılmaya başlanmış olup, 14. yüzyıldan itibaren de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kazık köklü ve iki yıllık bir bitkidir. Dikine çıkan gövdenin boyu 30- 100 cm arasındadır. Üstü sert kıllarla örtülü olup çok dallıdır. Yapraklar parçalı, ince, ipliksi ve yumuşaktır. Beyaz çiçekler toplu olarak şemsiye görünümünde olup haziran ekim arası açar. Çiçeklerin ortasında küçük erguvani kırmızı kısır bir çiçek vardır.

+ Havuç Bitkisi İçindeki Maddeler:

Uçucu yağ, sabit yağ, şeker, A vitamini, karotin ve rezin içermektedir.

+ Havuç Bitkisi Toplama, Kurutma:

Havuçlar normal iriliklerini aldıkları vakit, köklerin fazla setleşmesine meydan bırakmadan hasat edilmelidir. Havuçların kolayca topraktan çıkarılabilmesi için bir gün önceden sulanması gerekir. Havuçlar çatal, kürek, bel veya çapa ile toprak kazılarak hasat edilmelidir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X