Defne, Defne Tohumu, Defne Yaprağı Yorumlar

DEFNE, DEFNE TOHUMU, DEFNE YAPRAĞI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Defne Bitkisinin Diğer İsimleri:

Defne, Defne Tohumu, Defne Yaprağı

+ Defne Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Parfümeri, gıda, baharat, deri sanayi, koruyucu, ilaç sanayi, bayatlamayı önleyici, hazım bozukluğu, anjin, müzmin bronşit, romatizma, baş ağrısı, nefes yolları antiseptiği, öksürük kesici, ateş düşürücüdür. İdrar söktürücü, terletici, zehirleri atıcı, kırışıklık gidericidir. Yiyeceklere lezzet vermesi için baharat olarak kullanılır. Ateşi düşürür, terletir.
Çayı içilirse şiddetli baş ağrılarına iyi gelir. Kaynatılan suyuna oturmak suretiyle mesane hastalıklarını iyileştirir. Kaynatılan suyuyla banyo yapılırsa vücudu uyarıp zindeleştirir, kadınlarda görülen adet sancılarına ve akıntılara iyi gelir. İştahı açar, hazmı kolaylaştırır. Yaprakları sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını keser. Kuru bakliyatların ( fasulye, nohut, mercimek vb.) içine konursa güvelenmesini veya böceklenmesini önler.

+ Defne Bitkisinin Kullanım Şekli:

Defne Yaprağından bir tutam/bir tatlı kaşığı (5-6adetYaprak.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 defa bilhassa aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Diğer tarif, 10-20 gr. Defne Yaprağı 1-1,5lt. su içinde demleme usulü demlenir, günde 2-3 defa bilhassa aç karına ılık olarak içilir. Aynı defne yaprağı çayı cilt içinde haricen kullanılabilir.

+ Defne Yağının faydaları:

Ay halini düzenler. Yağı, gıda, kozmetik, kimya sanayinde, sabun yapımında, esans(yapraklardan) elde etmede kullanılır. Romatizma ağrılarını dindirici ve vücut parazitlerini öldürücü özellik göstermektedir. Çok kuvvetli bir antiseptik olup solunum sistemi, ağız ve boğaz iltihaplarında iyileştirici etkisi gözlemlenmiştir.

+ Defne Yağının Kullanım Şekli:

1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Defne Suyunun Faydaları:

İdrar arttırır, Ağrı kesicidir, Ateş düşürücüdür, Romatizmaya iyi gelir, Saç bakımında kullanılır, iştah açar, hazmı kolaylaştırır, Yemeklerde sos olarak da kullanılır, Baharlı lezzetiyle sindirim salgılarını arttırır. Bağırsak gazlarını giderir. Doğum kolaylaştırıcıdır. (Hamileliğin son haftası). Ayrıca terletici ve mikrop öldürücü özelliklere sahiptir, Bu nedenle her türlü soğuk algınlıklarına ve soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen kırgınlık, yorgunluk ve ağrılara faydalıdır. Suyunun Kullanımı: Bitki distile, damıtma suyu günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Bitki suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya bitki suyundan bir fincan/çay bardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi bir şey ile karıştırılarak tadı seyreltilebilir.

+ Defne Meyvesinin Faydaları:

Meyvesinin iki tanesi dövülüp yenilirse sancının her türünü keser. Defne meyvelerinden elde edilen yağın antiseptik özelliği vardır.

+ Defne Sabunun Faydaları:

Bu yağdan da defne sabunu üretilmektedir. Defne sabunun çok fazla faydası vardır. Defne, mucize bitki olarak da biliniyor. Defne meyvelerinden elde edilen yağın antiseptik özelliği var. Defne sabunu da işte bu yağdan üretiliyor. Hakiki defne sabunu, saç dökülmesi ve kepeklenmeye karşı etkili bir ürün. Ayrıca cilde de çok faydalı. Antiseptik özelliğinden dolayı tüm vücut parazitlerine ve mantar hastalığına karşı da faydalı bir ürün olan defne sabununun diğer faydaları ise şöyle sıralanıyor.-Varisleri rahatlatıyor. Ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahrişlere karşı çok iyi geliyor. Derideki gözenekleri açıp rahatlatıyor. Doğal kokusu ve antiseptik oluşundan dolayı evdeki dolaplarda kullandığınızda haşere barınmasını engelliyor. Defne yağında klorofil bulunuyor. Bu nedenle sabun, açık kahverengi-yeşil arasında bir renkte oluyor. Sabun kurudukça rengi biraz daha açılıyor. Sadece rengine veya kokusuna bakarak bir sabunun defne sabunu olduğunu söylemek gerçekten zor. Çünkü piyasada defne esansı ile yapılan birçok sabun bulunmakta ve bunları gerçeklerinden ayırmak kolay değil. erel dilde “gar” ve “har” olarak da adlandırılan defnenin sabun olmaya giden yoldaki macerası da çok ilginç. Üretim; sızma zeytinyağı, defne yağı, sabun tuzu ve su karışımının kazanlarda odun ateşinde kaynatılmasıyla başlıyor. Binlerce yıllık geleneksel tekniklerle kaynayan zeytinyağı kazanlarına, sulandırılmış sabuncu sodası ilave ederek kaynatma işlemi devam ediyor. Sonunda zeytinyağı, sabuncu sodasının etkisiyle sabunlaşmaya başlıyor. Ertesi gün kazanlar tekrar odun ateşiyle kaynatılırken, gerekli miktarda doğal kaya tuzu ilave ediliyor. Sonrasında sabunlar soğumaya bırakılıyor. Sabunlar henüz sıvı halde iken kovalarla tavlalara dökülüyor ve bir gece kurumaya bırakılıyor. Sabun dolu tavlalar iyice sertleşmeden yüzeyleri düzleniyor. Boyalı iplerle kesilecek yerler işaretleniyor. Özel bıçaklarla işaretli yerlerden yatay ve dikey sıralar halinde kesiliyor. İşte defne sabunlarının biraz yamuk şekilli olmasının bir sebebi de bu. Çünkü sabunlar, tamamen el emeği ile üretiliyor.

+ Defne Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Defnegiller Akdeniz iklimi ve okyanus ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişmekle beraber defne ağacının yapraklarının distilasyonu yöntemi ile elde edilmektedir. İnsanoğlu ilk çağlardan beri defneyi sevmiş, onun pek çok özelliklerinden yararlanmıştır. Defne, ilk çağlardan beri ekonomik ve sosyal yaşamda önemli bir yer edinmiştir. Roma İmparatorları ve ordu kumandanları, yaptıkları savaştan galip olarak döndüklerinde Romada yapılan törenlerde başlarına defneden yapılmış taç takarlardı. Eski Yunan olimpiyatlarında, yarışları kazanan sporcular, başlarına yine defne dallarından yapılmış taç takılarak onurlandırılırlardı.

+ Defne Bitkisi İçindeki Maddeler:

Esans yağlarından, cineole pinen, Terpen, Sesquiterpen, Metileugenol, α ve β-Pinen, Phellandren, Linalool, Geraniol ve Terpineol. Defne yaprağının tat ve aroması büyük ölçüde eugenol.

+ Defne Bitkisi Toplama, Kurutma:

Defne yaprağının üretiminde 3 yıllık sürgünlerin yapraklarının toplanması esastır.
Kışın yapraklarını dökmediğinden her ay yapraklarını toplamak mümkündür ancak; Mayıstan

Ekime kadar olan süre yaprakların toplanması için en ideal zamandır. Sürgünler için Temmuz

ayı başı ile eylül ayı sonu; meyveler içinde temmuz-ekim arası toplanmaları için belirlenen

uygun zamanlardır. Kesilen yapraklı sürgünler, orman içi açıklıklarda gölgede, yâda kurutma tesislerinde kurutulmaktadır. Kurutma mahallîne de demetler şeklinde nakledilerek yağmura ve çiğe maruz kalmadan gene gölgede kurutulmalıdır. Meyvelerinin de kurutma işlemleri aynı

kriterler temel alınarak yapılır. Depolamanın yapılacağı yerler havadar, rutubetsiz ve kuru olmalıdır. Yapraklar 25-30kg. Ağırlıkta sağlam kanaviçelere sarılarak depolanır. Yağ elde etmek için toplanan meyveler kurutulmadan taze olarak değerlendirilir. Kurutulan meyvelerin ise depolama işleri yapraklarla aynı usulde yapılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X