Defneyezit, Centiyane, Güşadotu Yorumlar

DEFNEYEZİT, CENTİYEN, GÜŞAOTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Centiyen Bitkisinin Diğer İsimleri:

Centiyen, Defneyezit, Güşaotu

+ Centiyen Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Zehirsiz mükemmel bir acı ilaçtır. Acı tadı sayesinde sindirim sistemindeki sinirleri uyararak tükürük ve mide salgılarını arttırır, iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Ayrıca ateş düşürücü ve kanda alyuvarları arttırıcı etkisi bilinmektedir. İdrar söktürür, kaslarda yorgunluk sebebi ile oluşan kramplara iyi gelir. Bu etkiler için 50 gr. kök 1 lt. suda kaynatılarak günde 2 bardak içilir. Ayrıca kökler toz haline getirilerek günde 2 kez 1 gr. olarak ta alınabilir. Derideki yaraların iyileşmesini hızlandırmak için 100 gr. kök 1 lt suda kaynatılır ve bol su ile pansuman yapılır.

+ Centiyen Bitkisinin Kullanım Şekli:

Centiyan kökleri diğer türlerin ise toprak üstü kısımları kullanılır. kökleri çok yavaş büyüdüğünden 4-5 yıllık bitkilerin kökleri sonbaharda veya kış mevsiminde topraktan çıkarılarak temizlenir. Daha sonra sermek suretiyle kurutulur. Kurutma işlemi önce güneşte sonra gölgede yapılır. Kuru kökleri ilaç haline getirmek için tozlaştırılır veya su ile kaynatılarak içilir. Diğer türlerin toprak üstü kısımlarında kurutularak aynı şekilde ilaç yapılabilir.

+ Centiyen Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Centiyane milattan önce İllirya Kralı Gentius’un savaşta aldığı yaraları iyileştirdiğinden beri haricen yara iyi edici olarak kullanılmaktadır. Zaten bitkinin adı da buradan gelmektedir. Amerika’da catawba Kızılderilileri de centiyane köklerini suda kaynatıp elde ettikleri sıvıyı, bel ağrıları için kullanıyorlardı. Ortaçağ’da mikrobik hastalıklara karşı ve zehirlenmelerde panzehir olarak bilinmekteydi.

+ Centiyen Bitkisi İçindeki Maddeler:

Mum, tanen, pektin, gentiopikrin isimli acı glikozid, gentianin alkaloidi, gentian asiti, şahmi yağ, şeker ve gentioamarin ile gentin maddelerini içerir.

+ Centiyen Bitkisi Toplama, Kurutma:

Centiyen bitkisinin kökleri çok yavaş büyüdüğünden 4-5 yıllık bitkilerin kökleri sonbaharda veya kış mevsiminde topraktan çıkarılarak temizlenir. Serilerek kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X