Delicebakla, Acı Bakla, Yahudi Baklası Yorumlar

DELİCEBAKLA, ACI BAKLA, YAHUDİ BAKLASI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Acı Bakla Bitkisinin Diğer İsimleri:

Acı Bakla, Yahudi Baklası, Delicebakla, Termiye, Gavur Baklası.

+ Acı Bakla Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Acı bakla idrar arttırıcı ve kuvvet verici bir bitkidir. Bağırsak parazitlerini düşürücü etkileri vardır. Şeker hastalarında kan şekerini azalttığı bilinmektedir. Zehirsizleştirilmiş baklalardan 10-20 adet yenilebilir. Ayrıca adet kanamalarını arttırır ve kolaylaştır. Doğum sonrası akıntıların gelişini rahatlatır. Toz haline getirilmiş kavrulmuş tohumlardan sabah aç karnına 1 kahve kaşığı içilir. Harici olarak ise tohumların lapası yaralı deri hastalıklarında kullanılır.

+ Acı Bakla Bitkisinin Kullanım Şekli:

Olgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için, kaynar suda bir müddet tutulurlar ve gevşeyen kabuklar soyulur, baklası yenir veya lapa haline getirilerek harici olarak deriye sürülür. Tohumlar kavrulup değirmende çekilerek toz haline getirilebilir.

+ Acı Bakla Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

1 metreye kadar yükselebilen, el şeklinde parçalı yapraklı, beyaz çiçekli bir bitkidir. Avrupa, Balkanlar ve Türkiye’de özellikle Marmara ve Ege bölgelerinde yabani olarak yetiştirilmektedir. Güney Amerika Kızılderili kabilelerden Navajo’lar bitkiyi kısırlık için kullanıyorlardı. Batıl inanışa göre bu bitkiyi kullanan kadının kız çocuk doğuracağına inanılıyordu.

+ Acı Bakla Bitkisinin İçindeki Maddeler:

Acı bakla içerisinde, sabit yağ, lupinin, spartein bulunmaktadır.

+ Acı Bakla Bitkisini Toplama, Kurutma:

Acı bakla hasadında baklaların toplanması gelişigüzel çekip koparmak suretiyle yapılmamalıdır. Bakla hasat edilirken dallar kolaylıkla kopabilir. Bitki zarar gördüğünden üründe verim kaybına neden olur. Bunun için hasat edilecek baklalar, elle tutup aşağıya doğru hafifçe sıyırarak gövdeden ayrılmalıdır. Aksi takdirde birbirine uzunca müddet temas eden baklalar hızla siyahlaşır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X