Demirotu, Ayrık Otu Yorumlar

DEMİROTU, AYRIK OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Ayrık Otu Bitkisinin Diğer isimleri:

Ayrık Otu, Demir Otu.

+ Ayrık Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Ayrık otu, idrar söktürücüdür. İdrar yolları enfeksiyonlarında iyileştirilmesinde etkili, mesane iltihabında (sistik) etkili, prostat iltihabında (prostatit) kullanılır, iltihap kurutucu özelliği vardır. Ayrık otu antitoksin olarak kanı ve bedendeki toksin maddeleri temizleyici, böbrek ve mesane taşlarını düşürmeye yardımcıdır. Bedeni güçlendirici bir toniktir. Bu etkileri sağlamak üzere, tarla ayrığının rizomlan ilkbahar mevsiminde ya da sonbaharın başlarında toprağı kazılarak sökülür. Yıkanarak iyice temizlenir. Gölgede ya da güneşte kurutulur. Kurutulmuş ayrık otu tozundan 2 tatlı kaşığı alınır, 1 bardak suyla kaynama noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra ateş kısılarak 10 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ancak, tadı çok kötü olduğundan bal, limon ya da naneyle tatlandırılır. Tarla ayrığı ayrıca egzama ve cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde etkili olur. Romatizma ağrılarını hafifletir. Bu etkilerinden yararlanmak için, üstteki tarifi verilen dekoksiyon, şikâyet edilen yerlere dıştan haricen uygulanır.

+ Ayrık Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Ayrık otundan bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Ayrık otu çayı demlenmesi için 8-10 dakika kadar beklenir. Ayrık otu çayı demlendikten sonra süzülür. Ayrık otu çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Ayrık otu çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca, 40-50 gr. Ayrık otu 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Ayrık otu çayı günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak içilir.

+ Ayrık Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Ayrık otu, buğdaygiller familyasındandır. Anayurdu bilinmeyen, dünyanın bütün soğuk ve ılıman iklimli bölgelerinde, ayrıca tropikal ve astropikal iklim bölgelerinin yüksek kesimlerinde yetişen 125 kadar türün ortak adı ayrık otudur. Ülkemizde de 20 kadar ayrık otu türü yetişmektedir. Bu türlerden bazıları tarıma çok zararlı iken, kimi türleri de hayvan yemi ya da çim bitkisi olarak özellikle yetiştirilmektedir. Ayrık otu türlerinden konumuzla en çok ilgili olan Tarla ayrığı (A.repens) da tarıma zararlıdır. Çünkü kendi haline bırakılırsa kısa zamanda tarlaları kaplar. Kısaca ayrık otu diyeceğimiz bu bitki 30 -150 cm. boylanabilen, rizom köklü (kök gövdeli), çok-yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Tarlalardan başka, yol kenarları ve bahçelerde de çok görülür. Yeşil gövdesi silindirik biçimli ve boğumlu, yapraklan yeşil ve düzdür. Mayıs-temmuz ayları arasında küçük başaklar halinde açan çiçekleri yeşil renkli ve pek gösterişsizdir. Bitki, bu çiçeklerinden oluşan tohumlarının dökülmesiyle, özellikle rizomlarının sürgün vermesiyle ya da toprağa değen yerde, gövdelerinin yeniden kök atmasıyla çoğalır.

+ Ayrık Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Ayrık otu içerisinde, polisakkarit, potasyum, salisilik asit, saponin ve uçucu yağlar bulunmaktadır.

+ Ayrık Otu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Ayrık Otu ilkbahar mevsiminde ya da sonbaharın başlarında toprağı kazılarak sökülür. Yıkanarak iyice temizlenir. Gölgede ya da güneşte kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X