Dereotu, Durak Otu Yorumlar

DEREOTU, DURAK OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Dereotu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Dereotu, Durak Otu.

+ Dereotu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Dereotu mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Hazmı kolaylaştırır ve midenin gereği gibi çalışmasını sağlar. Hıçkırık ve hava yutmayı önler. Sinir zafiyetini giderir ve uyku yapıcı özelliğe sahiptir. Regl kanamalarının kolay olmasını sağlar. Anne sütünü arttırır. İştah açar. Ağız kokusunu giderir. Çocuklardaki gaz ağrılarını giderir. Hemoroit de dereotunun diğer bir kullanım alanıdır. Hamileler ise kullanmamalıdır.

+ Dereotu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kendine özgü kokusu olan bitkini tohumu çorba, balık ve sebze yemeklerine, çeşitli tatlı ve keklere, çiçekleri turşuya, yaprakları iyice kıyılarak çorbaya, salatalara, yumurtalı ve etli yemeklere konulur. Kokusunu yitirmemesi için taze kullanıldığında pişirmemek gerekir. Gaz sancılarını gidermek için, 40 gr dereotu tohumu 1 lt suda kaynatılır günde 2-3 bardak içilir. Bu doz bebeklerde 1/5 oranında azaltılır. Hemoroid de kullanım için; 100 gr kuru dereotu 1 lt. suda kaynatılarak günde 2 kez yarım saat pansuman yapılır. Ayrıca yine 50 gr. kuru dereotu1 lt. suda kaynatılarak elde edilen sıvı günde 3 bardak olarak aynı zamanda içilir. Bu tedavinin etkiliği henüz bilimsel olarak araştırılmamıştır.

+ Dereotu Çayının Faydaları:

Mideyi sakinleştirerek sindirime yardımcı olur. Gazı ve şişkinliği alır. Çocuklarda kolik tedavisine yardımcı olur. İshale karşı kullanılır. Ağız kokusunu giderir. Öksürüğe iyi gelir.

+ Dereotu Çayının Kullanım Şekli:

Dereotu çayı hazırlamak için 2 adet dereotu kalın sapından ayıklanır ve yarım litre kaynar suya ilave edilir. 10 dakika demlenmesi beklendikten sonra çay süzülür ve içilir. Aromasını hafifletmek için çayı hazırladıktan sonra içine 1-2 parça salatalık kabuğu atılabilir.

+ Dereotu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

30- 60 cm yüksekliğinde, baharda sarıçiçekler açan, rutubetli ve sulak yerleri seven bir ottur. Orta ve Güney Avrupa’da Türkiye’de ise bilhassa Marmara ve Ege bölgesinde bahçe ve bostanlarda yetiştirilmektedir. Günümüzde Güney Avrupa’nın tamamında ve Kuzey Amerika’da üretimi yapılır. Kurak ve güneşli toprakları sever. İskandinav ülkelerinde, Rusya’da, Polonya’da olduğu gibi Hindistan’da da kullanılan klasik bir baharattır. Yaprakları iplik gibi ipince, tüylü ve kokulu, temmuzdan eylüle, yaz boyunca açan, güçlü kokulu bir bitkidir. Dereotu eski çağlardan bu yana sağlığa yararlı bilinen bir bitkidir. Eski Mısırlılar dereotu bitkisini rahatlatıcı, eski Yunanlılar ise hıçkırık kesici olarak değerlendirmişlerdir. Dereotunun Mısır hekimliğindeki tarihi 5000 yıllıktır.

+ Dereotu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Sabit ve uçucu yağ, tanen, reçine, uçucu yağda carvon, phellandren gibi maddeler içerir.
Yaprakların bileşiminde sabit yağ, karvon, limonen, felandren; tanelerin bileşimindeyse bunlara ilaveten karveol, terpinen bulunur. Vitaminlerden A ve C vitamini, minerallerden de fosfor, kalsiyum, demir, potasyum bulunur.

+ Dereotu Bitkisini Toplama, Kurutma:

Yapraklar taze iken tohumlar oluşmaya başladığında da çiçek başları toplanır. Çiçek açtıktan 2-3 hafta sonra tohum oluşur. Bitkiyi biçerken tohumların bahçenin her yanına dökülmesine dikkat etmek gerekir. Biraz uzun kesilen saplar karanlık bir odada asılır ve altlarına yeterli büyüklükte kâğıt serilir ve tohumlar bu kâğıdın üzerine düşmesi sağlanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X