Devedikeni, Kenger Otu, Meryemana Dikeni Yorumlar

DEVEDİKENİ, KENGER OTU, MERYEMANA DİKENİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Devedikeni Bitkisinin Diğer İsimleri:

Devedikeni, Devedikeni tohumu, Kenger Otu, Kenger Tohumu, Meryemana Dikeni, Altın dikeni, Sarı Diken, Akız, Kutsal Diken, Okunmuş Diken.

+ Devedikeni Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Devedikeni safrayı arttırır. Özellikle karaciğerdeki zehirli maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak karaciğer hastalıkları ve zehirlenmelerinde faydalı olur. İştahı açar. Mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir. Ateşi düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir. Kramp çözücüdür. Migrene karşı faydalıdır. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Antioksidan etkileri ile cilt ve prostat kanserine karşı koruyucudur.

+ Devedikeni Bitkisinin Kullanım Şekli:

Devedikeni otundan bir tutam/bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Devedikeni otu çayı demlenmesi için 8-10 dakika kadar beklenir. Devedikeni otu çayı demlendikten sonra süzülür. Devedikeni otu çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Devedikeni otu çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Diğer tarif ise; 40-50 gr. Devedikeni otundan 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Devedikeni otu çayı günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak içilir.

+ Devedikeni Tohumu Faydaları:

Devedikeni tohumu, mide güçlendirici, iştah açıcı, karaciğeri güçlendirici, kuvvet verici, süt artırıcı, hazmı kolaylaştırıcı, safra akışını düzenleyicidir. İçindeki silymarin maddesi nedeniyle karaciğerin ilacıdır. Devedikeni zehirlenmelerde, sıtma, iştahsızlık, sarılık, alkol etkisiyle burnu ve yüzü kızarmış insanların bu rahatsızlıklarını karaciğerin tahribatını onararak geçirir. Güçsüzlük, safra ve karaciğer hastalıkları, idrarda yanma, bulanık ve tortulu idrar, idrarı tutamama, aşırı adet-regl durumlarını düzenleyicidir. Bugün tıbbın aciz kaldığı karaciğer rahatsızlıklarının ilacı devedikenindedir.

+ Devedikeni Tohumu Kullanım Tarifleri:

Devedikeni Tohumu Kullanım Tarif 1: Devedikeni tohumundan 1 tatlı kaşığı kadarı 1 su bardağı kaynar sıcak su içerisinde 10-15 dakika demlendirildikten sonra aç karına ılık olarak günde 3 su bardağı çayı içilir. Demlendikten sonra isteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Devedikeni Tohumu Kullanım Tarif 2: Devedikeni tohumundan tane olarak yenilebildiği gibi, havanda dövülerek veya mikserde çekilerek un edilir. 1 tatlı kaşığı, Devedikeni Tohumu unu sade olarak ve Bal, pekmez, yoğurt, su veya herhangi bir şey iki misli kadar karıştırılır. Günde 3-4 defa tercihen aç karına yenilir.

+ Devedikeni Yağının Faydaları:

Devedikeni yağı, hepatit, sarılık ve karaciğer iltihabı problemlerinde faydalı olabilir. Karaciğerde toksik maddelerin parçalanıp, atılacak hale gelmesine yardımcı olur. Yeni karaciğer hücrelerinin oluşmasını ve onların zarar gören hücrelerin yerini almasını sağlar. Alkolün çok tüketilmesi sonucu oluşan siroza karşı etkilidir. Sigara içen kişiler için de önemlidir, sigara, alkol ve kirli hava ile alınmış olan zararlı maddeler sonucu vücutta meydana gelen serbest radikalleri etkisiz hale getirir (antioksidandır). İyi bir kan temizleyici olup, sedef hastalığında fayda sağlayabilir. Sedef hastalığının karaciğerle ilişkisi, karaciğerin temel görevi olan kanı filtre etmesine bağlıdır. Safra kanalları iltihabı ve hamilelikte safra akımının kesilmesi üzerine iyileştiricidir. Deve dikeni tohumu yağı içeriğindeki silimarin, karaciğere zarar veren bir enzim olan leukotrienelerin oluşumunu engelleyicidir. Böbreklerin daha iyi çalışmasına katkıda bulunarak idrar yollarındaki problemlerin giderilmesinde olumlu katkılar sağlar.

+ Devedikeni Yağının Kullanım Şekli:

Devedikeni yağından, 1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 5-8 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen Devedikeni yağı cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Devedikeni Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Devedikeni yol kenarlarında ve ekili olmayan tarlalarda yetişir. İki yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 30- 100 cmarasında değişir. Başçıkları, dikenli ve açık yeşil renkli yapraklar ile mor renkli küçük çiçeklerden oluşur. Meyvelerinin veya tohumlarının ucunda beyaz bir tüy bulunur. Papatyagiller familyasındandır. Çiçekleri yaz aylarında açmakla birlikte renkleri genellikle beyaz ve sarıdır. Ülkemizde çoğunlukla kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Anavatanı’nın Afrika olduğu düşünülürken bugün yayılım gösterdiği coğrafya Akdeniz’dir. Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesinde de yaygın olarak gözlenmektedir. Kendine has ve güzel bir kokusu vardır.Kökten gövdeye, dallara, yapraklara, çiçek tomurcuklarına ve tohumlara varıncaya değin her yeriyle yenebilir bir bitkidir. Kök, gövde ve yan sürgünler suda haşlanıp salata yapılarak ya da et yemeklerinin içine sebze olarak eklenerek yenir. Gövde tazeyken soyularak çiğ de yenebilir. Çiçek tomurcukları enginara benzer lezzetiyle tüketilir. Tohumlarından yağ çıkarılır ya da kavrularak kahve yerine içilir. Bu bitki Almanya’da Meryemana’yı andıran bir dinsel sembol olarak görüldüğü için ona bu isim verilmiştir. Kızılderililer ise bu bitkiyi Deve Dikeni, Kutsal Diken, Okunmuş Diken olarak adlandırmışlardır.

+ Devedikeni Bitkisi İçindeki Maddeler:

Devedikeni içerisinde Silymarin, uçucu yağ, tyramin, flavonit, histamin, reçine, amine, albumin, agmatin, yağ bulunur.

+ Devedikeni Bitkisi Toplama, Kurutma:

Devedikeni, Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde yoğunlukla yetişir. En uzun boylu diken türüdür ( 150 cm kadar). Genellikle güneşli yol kıyılarında ve tarlaların aralarındaki yolların kıyılarında yetişir. Yaprakları soluk yeşil renkli, beyaz damarlı, kenarları derin dişli ve dikenlidir. Sapın ucunda enginarı andıran mor çiçekleri vardır. Meyveleri (tohum) koyu renkli ve 5- 7 mmuzunluğundadır. Ağustos-Eylül aylarında olgunlaşan meyveler (tohumlar) toplanır ve açık havada iyice kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X