Diken Ardıçı, Ardıç, Katran Ardıçı Yorumlar

DİKEN ARDIÇI, ARDIÇ, KATRAN ARDIÇI
Şifalı Bitkinin makalesi altında bitki ile ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Ardıçın Diğer İsimleri:

Ardıç, Diken Ardıçı, Katran Ardıçı, Andıç..

+ Ardıç Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Ardıç idrar söktürücüdür. İdrar yollarını temizler. Sistit durumunda çok iyi bir antiseptik (mikrop kırıcı) olur. Bedeni uyarıcı etkisi vardır. Acı tadı nedeniyle iştahı açar. Mideyi uyarır ve sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Solunum yollarını açar. Nefes alıp vermeyi kolaylaştırır. Kadınlarda adet kanamasını düzenler, ağrıları hafifletir. İdrar söktürücü ve terletici özelliği sebebi ile soğuk algınlığı, kalp yetmezliği gibi hastalıklarda kullanılabilir. Romatizmal hastalıklarda, burkulma ve çarpma gibi kazalarda ağrı kesici ve hareket kabiliyetini arttırıcıdır. Kronik romatizmalarda, gut hastalığında, çeşitli kas ağrılarında oldukça faydalıdır. Bunun için toz haline getirilmiş kuru Ardıç meyvalarından 20 gram 1 lt. suda eritilerek günde 3 bardak içilir.
Konsantre Ardıç suyu soğuk algınlığı veya anjine yakalanmış çocuklara destek tedavisi olarak günde 3 kez bir çay kaşığı olarak verilir. Dahilen yüksek miktarlarda uzun süre kullanılırsa böbrekleri tahriş eder ve idrarda kanamaya sebep olur. 6 haftadan fazla ve böbrek hastalığı olanlar kullanmamalıdırlar. Ayrıca hamilelerde de düşüğe yol açabileceği için uygun değildir. Çünkü rahim kaslarının kasılmasını uyarır.

Ayrıca nefes kokularını yok eder. Meyvaları C vitamini bakımında zengin olması sebebiyle, diş etlerinin ardıç meyvaları ile ovmak onları güçlendirecektir. Antiseptik özelliği sebebiyle de haricen deri hastalıklarında da uygulanabilir. Uçucu yağ antiseptik ve kuvvetli idrar söktürücüdür. Aromaterapistler selülitlerde Ardıç’tan faydalanmaktadırlar.

Diğer bir tür olan Kara Ardıç yaprağının adet söktürücü, çocuk düşürücü ve idrar arttırıcı etkileri bilinmektedir. Çünkü rahim ve idrar yolları kaslarını büzmektedir. Karaardıç , kurutulmuş yapraklarından günde 0,5 gram içilir. Yine ardıç’ın özel bir türünden elde edilen Ardıç katranı uyuz ve egzema gibi bazı diğer hastalıklarında haricen tüketilir. Ayrıca deride hafif tahriş yaptığından romatizmal hastalıklarda da merhem olarak kullanılabilir. Ardıç ağacının tohum ve yapraklarından alınarak kaynatılır da elde edilen su ile yıkanırsa vücuda çok kuvvet verir. Terlemeyi de keser. Tohumlarından başı üzerinde sekiz tane taşıyan kimse, insanlar içinde mahbub olur. Tohumları kaynatılır elde edilen suyuna şeker ilave edilerek içilirse müzmin öksürüğe ve göğüs ağrısına iyi gelir. Uçucu yağ antiseptik ve kuvvetli idrar söktürücüdür.Ortaçağda her derde deva olarak bilinen Ardıç meyvası yendiğinde, idrar menekşe kokusu aldığından eskiden Romalı kadınlar tarafından çok kullanılırdı.

+ Ardıç Bitkisinin Kullanım Şekli:

Ardıç meyvaları sonbaharda siyahımsı mor renklerini aldıkları zaman toplanır ve tel elekler üzerinde kurutulur. Bu şekilde yenilebileceği gibi toz haline getirilip suyla karıştırılarak erimiş halde de içilebilir. Ardıç’da uçucu yağ bulunduğundan asla suda kaynatılmamalıdır.
Ardıç katranı elde etmek için bitkinin yaşlı dalları gövdesi ve kökleri kesilerek yarı yarıya toprak içinde bir testi içinde yakılır. Elde edilen sulu yağ dinlendirilerek katran dip’den alınır.

500 gr ardıç meyvesini ezip 2 litre limonsuyu veya sirke içinde 8–14 gün bekletilir. Her gün iyice çalkalayıp karıştırılır ve sonunda ezerek, süzülür. Bu karışım her gün, inceltilmeden hastalıklı bölgeye sürülür. Sonbaharda, kasım ve hatta aralık aylarında ardıç kozalakçıklarından kendiliğinden kurumuş ve küçülmüş olanların dışında, sağlıklı görünenleri toplanır. Gölge yerde ağır ağır kurutulur. İyice kurumuş olanları hafifçe ezilir, parçalanır. Bunlardan l tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 20 dakika demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan sabah ve akşamları olmak üzere günde iki kez birer bardak içilir. Ardıç ayrıca romatizma, artrit, eklem ve kas ağrılarına iyi gelir. Bunun için, yukarıda anlatılan infüzyon şikayetli yerlere dıştan elle ovuşturularak günde iki-üç kez uygulanır. Bu tedavi, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde 4-6 hafta sürdürülmelidir.

+ Ardıç Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Ardıç ovadan yüksek dağlara kadar kuru ve çorak zeminde, bataklık ve yamaçlarda, çayır ve açık ormanlarda bazen kısa çalı biçiminde bazen de 6–10 m yükseklikte ağaç olarak bulunmaktadır. Bitki, bilhassa sisli havada ve alaca karanlıkta insanda hayalet intibaı uyarır. Ancak ardıç ağacına yaklaşıldığında öyle olmadığı, aksine munis ve huzur veren bir bitki olduğu görülecektir. Ardıç ağacının simsiyah meyvesi lir kuşu, toy kuşu ve ardıç kuşu tarafından büyük bir zevkle yenmektedir. Bu kuşların ardıç meyvesini yemesinde enteresan bir sır vardır. Ardıç kuşunun sindirim enzimleri bu tohumları çimlenebilecek kıvama getirmektedir.

+ Ardıç Bitkisi İçindeki Maddeler:

Ardıç bitkisinin içinde, organik asitler, reçine, acı madde, uçucu yağ, glikoz sakkaroz ve juniperin bulunmaktadır. Uçucu yağ antiseptik ve kuvvetli idrar söktürücüdür.

+ Ardıç Bitkisi Toplama, Kurutma:

Ardıç Nisan – Mayıs aylarında çiçek açan, 1- 9 metre yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen ve siyahımsı mor yuvarlak meyvaları olan bir bitkidir. Orta Avrupa’da Almanya , Macaristan ve Fransa’da yurdumuzda ise Trakya, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda Ardıç ağacı mevcuttur.
Ardıç bitkisi sonbaharda siyahımsı mor renklerini aldıkları zaman toplanır ve tel elekler üzerinde kurtulur. Bu şekilde yenebileceği gibi, toz haline getirilip suyla karıştırılarak bir eriyik halinde de içilebilir. Ardıçta uçucu yağ bulunduğundan asla suda kaynatılmamalıdır. Ardıç katranı elde etmek için bitkinin yaşlı dalları gövdesi ve kökleri kesilerek, yarı yarıya toprak içinde bir testi içinde yakılır. Elde edilen sulu yağ dinlendirilerek katran dipten alınır.

(Kynk: ŞİFALI BİTKİLER – Tarık DEMİRA. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X