Dişotu, Adaçayı, Tıbbî Adaçayı Yorumlar

DİŞOTU, ADAÇAYI, ACIELMA, TIBBİ ADAÇAYI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Adaçayı Bitkisinin Diğer İsimleri:

Adaçayı, Acı Elma, Tıbbi Adaçayı, Dişotu.

+ Adaçayı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Adaçayı bitkisi, Mide ve karın ağrısı giderici, terletici, sinir yatıştırıcıdır. Yel çıkarıcı, mide ve barsak gazlarını giderici, ağrı kesici, balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Mikroplardan arındırıcıdır. Ihlamur ile içildiğinde öksürük kesicidir. Nane ve kekik ile içildiğinde mide ağrılarını kestiği görülmüştür. Adale ağrıları, kozmetik kanamalar, kesikler, idrar yolları taşları, adet düzensizlikleri, panzehir, vebada faydalı (kekik, lavanta, biberiye, sirke) ile birlikte vücuda sürülür. Baharat olarak kullanılır. Tonik, sindirimi kolaylaştırıcı, uyarıcı, uykusuzluk, sıkıntı ve soğuk terlemede faydalı, kan dolaşımını hızlandırıcıdır. Melankoli ve durgunluk hallerinde faydalıdır. Adaçayı bitkisi, acı tadı sebebiyle iştah açar, hazmı kolaylaştırır ve bağırsak gazlarını giderir. Hazımsızlık için 1 lt. suya 3 tutam adaçayı, 1 tutam nane ve 1 tutam papatya konarak kaynatılır. Pekmez ile tatlandırılarak gün içinde 2-3 bardak içilir. Adaçayı bitkisi, tanen maddesinden dolayı hafif kabız ve kuvvet vericidir. Adaçayı’nın sadece yapraklarından yapılan çay, idrar ve adet kanamalarını söktürür, ayrıca anne karnında hayatını kaybetmiş ceninlerin düşmesini kolaylaştırır. Adaçayı uçucu yağın içerdiği maddeler ferahlatıcı, rahatlatıcı, teskin edici ve antiseptik yani mikrop öldürücüdür. Bu nedenle ağız ve boğaz iltihaplarında, anjinlerde gargara olarak kullanılmaktadır. Adaçayı bu alanda büyük öneme haizdir. Gargara olarak kullanılmak için bir çay kaşığı kuru yaprak bir bardak kaynamış suya atılıp yarı yarıya su ve sirke ile birlikte kullanılabilir. Gargara ılık olarak yapılmalı ve 2 saatte bir uygulanmalıdır. Yine bu hususiyeti sebebiyle harici olarak derideki yaralarda Adaçayı ile pansuman yapılır. Adaçayı bitkisi yapraklarında su buharı distilasyonu ile elde edilen saf uçucu yağ yüksek dozlarda öldürücü bir zehirdir. Adaçayı sıkılarak elde edilen öz balla karıştırılıp içilirse damar büzücü etkisi sebebiyle kanamaları durdurabilir. Bu amaçla uygulanan doz genelde 3 çay kaşığıdır. Şeker hastaları için hafif kan şekerini düşürücü etkisi mevcuttur. Yazın Adaçayı ilave edilerek hazırlanmış banyolar vücudu rahatlatır ve zindelik verir.

+ Adaçayı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Adaçayı yaprakları Mayıs-Haziran ayı içinde bitki henüz çiçek açmadan toplanır ve temiz gölgelik bir yere serilerek kurutulur. Kuru yapraklar, adından da tahmin edileceği gibi kaynatılarak içilir. Bazı yörelerde içecek olarak da tüketilir. Adaçayı bitkisinden bir tutam / bir tatlı kaşığı (4-5gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülebilir. Günde 2-3 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca 20-30 gr. Adaçayı 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenip, günde 2-3 su bardağı ılık olarak içilebilir.

+ Adaçayı Yağının Faydaları:

Adaçayı yağının yumuşatıcı ve öksürük kesici, idrar kesici, idrar söktürücü, kurt düşürücü özellik gösterir. Ayrıca bebeklerin kabızlığının giderilmesinde müshil olarak tedaviye yardımcı olmaktadır. Haricen yapısındaki yumuşatıcı etkisinden dolayı kuru ve çatlak ciltlerde koruyucu ve besleyici olarak kullanılmaktadır.

+ Adaçayı Yağının Kullanım Şekli:

1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Adaçayı Distile Suyunun faydaları:

Adaçayı distile damıtma suyu doğal antibiyotiktir. Acı tadı sebebi ile iştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır gazları giderir. Sindirim yolu hastalıklarını tedavi eder. Adaçayı suyu ile yapılan ılık gargaralar boğazda, bademciklerde ve diş etlerindeki iltihaplarına iyi gelir. Ağız özvakus (yemek borusu) yara ve iltihaplarında, mide ülseri ve gastritte, onikiparmak bağırsak ülseri, kolit ve bağırsak iltihapları, kalın bağırsak ve makat yaraları, böbrek, mesane, prostat, bayanlarda rahim iltihabı ve miyom, akciğerde ve karaciğerde yara ve iltihapların temizlenmesinde mükemmel sonuç verdiği görülmüştür.

+ Adaçayı Distile Suyunun Kullanım Şekli:

Adaçayı distile damıtma suyu, günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Bitki suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya Adaçayı distile damıtma suyu acı tadı sebebiyle suyundan bir fincan/çay bardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi bir şey ile karıştırılarak tadı seyreltilip içilebilir.

+ Adaçayı Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Adaçayı Haziran –Temmuz aylarında genellikle mavi mordan yeşilimsi beyaza kadar değişen renklerde çiçekler açan, ortalama 50 cm. boyunda güzel kokulu bir bitkidir. Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Adaçayı Orta Avrupa ve Balkanlarda, Akdeniz Bölgesinde yabani olarak bulunur. Yurdumuzda ise bahçelerde yetiştirilir. Akdeniz kıyılarında nadiren yabani türlerine de rastlanır.
Adaçayı adı geniş bir bitki ailesini içermekte ve sadece Anadolu’da 80 kadar değişik adaçayı türü bilinmektedir. Adaçayının yapraklarının en eski çağlardan beri tedavi alanında kullanıldıkları anlaşılmaktadır. Zaten bitkinin bilimsel adı salvia, Latince salvere yani korumak, muhafaza etmek kelimesinden gelmektedir. Orta çağda Adaçayı her derde deva olarak kabul ediliyordu. Hatta olay aksajere edilerek “Bahçesinde Adaçayı yetişen bir kimse niçin ölüyor?” anlamında Latince bir özdeyiş bile kulaktan kulağa yayılmıştır. Yine 10 ve 17. y.y. larda devamlı kullanım ölümsüzlüğü sağlayabileceği şeklinde çok mübalağalı iddialar bile ortaya atılmıştır. Adaçayı, ter kesici etkisi için eskiden verem hastalarına bu amaçla verilmekteydi.

+ Adaçayı Bitkisi İçindeki Maddeler:

Adaçayı içerisinde, Tanen, asit, saponin, glikozitler, acı madde ve uçucu yağ taşımaktadır. Uçucu yağda tuyan, sined, barned, pinen maddeleri mevcuttur.

+ Adaçayı Bitkisi Toplama, Kurutma:

Adaçayı yaprakları Mayıs-Haziran ayı içinde bitki henüz çiçek açmadan toplanır ve temiz gölgelik bir yere serilerek kurutulur. Kuru yapraklar, adından da tahmin edileceği gibi kaynatılarak içilir. Bazı yörelerde içecek olarak da tüketilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X