Eğirotu, Avşarotu, Azakeğeri Yorumlar

EĞİROTU, AVŞAROTU, AZAKEĞERİ, ÇOBANDÜDÜĞÜ, MEYHANECİ OTU

Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Avşarotu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Avşarotu, Azakeğeri, Eğirotu, Çobandüdüğü, Meyhaneci Otu.

+ Avşarotu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Avşar otu bitkisi, idrar arttırıcı ve kabızlığı gidericidir. Adet söktürür. Kusturucu etkiye sahiptir. Uyuza karşı faydalıdır. Ateş düşürücüdür. Öksürüğü keser ve balgamı söktürür. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile baş ağrısı ve migren şikayetlerini azaltmakta faydalı olabilir ve antibakteriyeldir. Gastrit, bronşit ve göz hastalıklarına da faydalıdır. Kronik bronşit ile bronşitli astımdan rahatsız olan hastalara iyi geldiği görülmüştür.

+ Avşarotu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Avşar otunun kökleri kurutulup toz haline getirildikten sonra, suya katılarak kullanılır. Çay şeklinde içilebileceği gibi haricen üzerine ve uyuz gibi deri hastalıklarına karşı kullanılabilir.

+ Avşarotu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Yeryüzünde 60-80 çeşit Meyhaneci otunun alt türü olduğu tahmin edilmektedir. Bunlardan bizi ilgilendiren ise burada tıbbi olan ve genellikle Avrupa’da yetişen bu türdür. Bununda 4 alt türü vardır. Birleşimindeki eterik yağ oranına göre farklılık gösterir. Adından da anlaşılacağı gibi vatanı Avrupa olup Asya’nın ılıman bölgeleri ve Türkiye’nin Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun ormanlık bölgelerinde, humuslu, kireçli topraklarda ve gölgeliklerde yetişir. Boyu genellikle 5-10cm nadiren 15cm olan Meyhaneci otu kışın yapraklarını dökmez. Yaprakları ikiye ayrılır; çiçeğin hemen altında gövdeye oturmuş şekilde oldukça küçük, pul şeklindeki yapraklar ve çiçek sapının hemen alt kısmından sağlı sollu çok uzun saplı iki yapraktan oluşur. Uzun saplı yaprakları böbrek, at ayağı (at tırnağı) veya nadiren kalp şeklinde olup üst kısmı koyu yeşil parlak, alt kısmı mat yeşil renktedir. Çiçekleri küçük bir çan şeklinde, uçlara doğru üç loplu, gerisi birleşik sade bir taç yapraktan oluşur ve kupa yaprakları eksiktir. Çiçeklerin dış yüzü tüylü kahverengi veya et renginde, iç kısmı koyu kırmızı renkte, ortasında 12 adet döllenme tozluğu bulunur. Kökleri kahverengimsi esmer, kökleri toprak altından sürünerek yayılır ve bulunduğu yerde küçük yeşil adalar şeklinde topluluklar oluşturur.

+ Avşarotu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Avşar otu, nişasta, sitrik ve malik asit gibi organik asitler, reçine, tanen ve uçucu yağ içerir.

+ Avşarotu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Nisan veya Ağustos aylarında kökleri sökülerek yıkanır ve kurutulur. Kurutulurken ısının 35°’nin üzerine kesinlikle çıkmaması gerekir. Aksi halde birleşimindeki çok önemli eterik yağlar uçarak yok olur. Kökler kurutulduktan sonra öğütülerek toz haline getirilir ve bu toz ışıktan ve nemden korunacak şekilde iyice kapatılarak kaldırılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X