Ekliot, Kırkkilitotu, Atkuyruğu Yorumlar

EKLİOT, ATKUYRUĞU, KIRKİLİTOTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Atkuyruğu Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Atkuyruğu, Kırkkilit Otu, Ekliot, Ulama Otu, Zemberek Otu, Tilki Kuyruğu Otu, Beygir Kuyruğu Otu, Katır Kuyruğu Otu, Boğumluca Otu, Kırkboğum Otu, Çamotu, Minare Otu.

+ Atkuyruğu Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Atkuyruğu Kırkkilit otu silicic asidin genel olarak vücudun direncini mikroplara karşı arttırdığı ileri sürülür. Bunun kanıtı olarak da, Atkuyruğu ile hazırlanan ilaçlar alındıktan sonra kandaki alyuvarların geçici olarak verem tedavisinde kullanılmıştır. Yine Silicic asidin kullanımda etkili olmuştur. Atkuyruğunun en önemli etkisi genel metabolizmayı ve bağdokusu direncini arttırmasıdır. Bu sayede eklemlerin romatizmal hastalıklarında, eski kırık kemik ağrılarında, hanımlarda üreme organları kaynaklı, mikrobik hastalıklara bağlı olmayan ağrılarda kullanılabilir. Bu etkileri, taze Atkuyruğu otunun vücuda bağırsaklardan kalsiyum emilini artırmasıyla açıklanır. İdrar söktürücü olup idrar yollarındaki iltihaplanmaların tedavisine yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşın düşürülmesinde etkilidir. Adet söktürücü özelliği ile regli dönemlerindeki krampları azaltıcı etki gösterir. Midedeki yaraların ve iç kanamanın durdurulmasında tedaviye yardım sağlar. Atkuyruğu otu, idrar söktürücü, kan dindirici ve iç kanamaları önleyicidir. Verem, kan tükürme, rahim kanaması, idrar yolları iltihabı, böbrek ve safra kesesi taşları, alt ıslatma, kanlı idrar, ağrılı eklem şişlikleri, romatizma, mide ağrıları, yüksek tansiyon, damar sertliği, basurlar, kan kusma, egzama ve geç iyileşen yaralara lapa halinde, boğaz ağrılarında gargara olarak, hayvan yaralarına toz olarak ekilmek suretiyle kullanılır. Külü cilacılıkta kullanılır. Şekere faydalıdır. İdrar ve balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, hafif ateş düşürücü etkilere sahiptir. Normalin üzerinde dozları böbrekleri zedeleyebilir. Keeser’in bulgularına göre Silica kanın pıhtılaşma özelliğini arttırmaktadır. Buna göre Atkuyruğu da silica içerdiğinden kanama durdurucu özelliğe sahip olması gerekir. Ancak henüz detaylı araştırmalar yapılmamıştır. Söz konusu etkiler için 50 gr. Atkuyruğu 1 lt. suda kaynatılır, günde 3-4 bardak içilir. Yine bu karışım ağız boğaz iltihaplarında gargara olarakta kullanılabilir. Kronik egzama, damar tıkanıklıkları, mayasıl, düztabanlık sebepli ağrılarda atkuyruğundan hazırlanan banyolardan faydalanılabilir. Harici olarak içerdiği silica sayesinde egzama ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarında faydalı olur. Deri, tırnak ve saçları kuvvetlendirir.

+ Atkuyruğu Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Atkuyruğu Kırkkilit otu bitkisinden bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar, bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Atkuyruğu Kırkkilit otu çayı demlenmesi için 8-10 dakika kadar beklenir. Atkuyruğu Kırkkilit otu çayı demlendikten sonra süzülür. Atkuyruğu Kırkkilit otu çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca 40-50 gr. Atkuyruğu Kırkkilit otu bitkisi 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak içilir.

+ Atkuyruğu Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Atkuyruğu Kırkkilit otu diğer bitkilerden farklı olarak çiçek açmaz ve spor adı verilen pul şeklindeki organları ile döllenir ve döllenmesi kendi kendine olur. Atkuyruğu otunun sarımsı, esmer veya kızılımsı renkli ve boyu 15- 25 cmolan ilk spor devresi Mart ve Nisan ayıdır. Nisan ayından itibaren Atkuyruğu otu yeşil bir renk alır ve boğum boğum olan halkalardan 6-15 adet yanlara sürgünleri uzanır ve sürgünleri ince boğumludur. Alttaki sürgünleri daha uzun olup yukarılara doğru küçülürler ve sürgün sayısı da azalır. Köklerinden yan kökleri çevreye yayıldığından kısa zamanda kümeler oluşturur bu nedenle çiftçiler tarafından çok zarlı bir bitki olarak görülür ve yok edilir.

+ Atkuyruğu Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Atkuyruğu Kırkkilit otu içerisinde, saponin, tanen, reçine, acı madde topluca eguisettin denilen alkaloidleri ve silicic asid içerir. Nikotin, Palustrin, Paludtridin, Equisetolasid, Malik asit (Elma asidi), Akonitasit, Oksalikasit, Alüminyum ve Potasyumklorid ve de Mangan, Quercetin-3-O- β-D-diglikozit, Luteolin-5-O-β-glikozit, Apigenin-5-O- β-D-diglikozit bulunur.

+ Atkuyruğu Otu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Atkuyruğu Kırkkilit otu, 1 metreye kadar yükselebilen, çiçeksiz otsu bitkilerdir. Rutubetli ve kumluk yerlerde su kenarları, sulak, çayırlar ve orman açıklıklarında bulunur. Tarih öncesi bitkilerden olabileceği düşünülmektedir. Kaliforniya Kızılderililer atkuyruğu otunu derideki kesiklerin iyileştirilmesinde ve saçları besleyici olarak kullanılıyordu. Nisan’dan sonra sporları dökülür, Haziran ve Ağustos’ta toplanır, yeşil bir renk aldıktan sonra toplanmaya başlanır. Toplanırken kahve renkli olanlar, mantar hastalığına yakalanmış olduğundan ayıklanır. Atkuyruğunun toprak üstü kısımları bahar ve yaz aylarında toplanarak gölgede kurutulur ve suyla kaynatılarak içilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X