Enginar Yorumlar

ENGİNAR, ARTICHOKE
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Enginar Bitkisinin Diğer İsimleri:

Enginar, Artichoke.

+ Enginar Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Karaciğer ve kalbin en iyi dostlarından biri olan Enginar, Akdeniz ülkelerinde yetişen gıda olarak tarımı yaygın bir şekilde yapılan çok yıllık bir bitkidir. Killi, kumlu ve rutubetli topraklarda yetişir. Enginar karaciğeri en iyi dostu olarak bilinir. Karaciğerin kendi kendini onarması ve kuvvetlendirmesinde fayda sağlar. Siroz ve sarılık gibi karaciğer kaynaklı rahatsızlıklarda destek sağlar. Kötü kolesterolün düşürülmesinde ve iyi kolesterolün yükselerek kalbi korumasında destek olur. Vücuttaki toksin maddelerin idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlar. Bedeni ruhî yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur. Bileşimindeki insülin görevi gören yapı ile kan şekerini düşürür. Böbrekleri çalıştırarak kum ve taşların dökülmesinde rol oynar. Beyin yorgunluğunun geçmesinde faydalıdır. Hepatit B ve Hepatit C rahatsızlıklarında destekleyicidir. Mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalin durmasına yardımcı olur. Sindirim sistemi ve safra kesesi rahatsızlıklarında faydalıdır.
Karaciğere zarar vermeden safra akımını arttırmaktadır. Bu etkinin cynarinden ileri geldiği gösterilmiştir. Ayrıca karaciğerde kan akımını arttırarak, bu organizmanın bazı hastalıklarında iyileşmeyi hızlandırır. Enginar, karaciğer ve safra kesesinin çalışmasını hızlandırmak suretiyle bu organlardan mide ağrılarını, bulantıyı, dalgınlık hissi ve karın gazlarını azaltır. Enginarın bir diğer etkisi kandaki yağ oranını düşürmesidir. Hem damar sertliği hemde safra taşlarının oluşumunda yüksek kan yağları seviyesinin etkili olduğu göz önünde tutulursa, bu açıdan oldukça faydalıdır. Froehlich farmakolojik açıdan cynarinin yağ dokusunun erimesini, dolayısıyla yağ hücrelerinin kana geçmesini engellediği açıklanmıştır. Böylece kanda yağ molekülleri artmamaktadır. Ayrıca enginarın cinsel istek ve gücü arttırdığı eski kaynaklarda belirtilmektedir. Flavan glikozitleri sebebiyle idrar söktürücü etkisi de vardır. 30 gram kuru enginar yaprağı 1 litresuda kaynatılarak günde 3 bardak içilir. Enginarın tüylü kabuklarından yapılan çayda saçları yıkamak onları güçlendirir. Enginar pişirilerek yenir veya kaynatılarak suyu içilirse şehveti daima ayakta tutar. İçerideki yanmış kanı, safrayı, balgamı ve sevdayı çıkarır. Vücudun ter kokusunu güzelleştirir. Ayrıca suyu kalp çarpıntısına karşı çok iyi gelir. Erkekliği arttırır. Balgamı ve idrarı söker.

+ Enginar Bitkisinin Kullanım Şekli:

Çiçekleri yemek ve salata şeklinde sebze olarak tüketilir. Yaprakları ise taze iken suda kaynatılarak ilaç haline getirilir.

+ Enginar Distile Suyunun Faydaları:

Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında etkilidir, hepatit B,C ve sarılığın kontrol altına alınmasında etkilidir, cinsel güç artırıcı olarak en eskiden beri kullanılan ve biline en güçlü destektir. İyi bir iştah açıcı ve idrar söktürücüdür, anne sütü arttırıcıdır, iyi bir kuvvet vericidir, bilinen en iyi ateş düşürücüdür. Mide ve bağırsak düzenleyicidir. Sarılık hastalıklarında çok kullanılır. Egzama rahatsızlıklarına birebirdir. Kalp güçlendirici olarak oldukça iyi bir yere sahiptir. Biberiye suyu ile beraber içildiğinde karaciğer yağlanmasını engeller, Yüksek tansiyon ve şekerin kontrol altına alınmasında oldukça etkilidir.

+ Enginar Distile Suyunun Kullanım Şekli:

Bitki distile, damıtma suyu günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Bitki suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya bitki suyundan bir fincan/çay bardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi bir şey ile karıştırılarak tadı seyreltilebilir.

+ Enginar Yağının Faydaları:

İdrar Söktürür. Sinirleri güçlendirir. Vücuda kuvvet verir. Bedeni ve ruhi bitkinliği giderir. Damar sertliği ve kalp hastalıklarında faydalıdır. Enginar yağı şişkinliklere iyi geliyor. Elleriniz ve ayaklarınız şişiyorsa, bu bölgelerine enginar yağı ile masaj yapmayı deneyin. Enginar yağı, öksürük krizlerine de çok iyi gelmektedir. Özellikle kış aylarında yemeklerden sonra 1 kaşık bu yağdan içerek öksürükten kurtulabilirsiniz.

+ Enginar Yağının Kullanım Şekli:

1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür. Diş ağrılarında kullanımı bir pamuğa 3 ila 5 damla damlatılır diş üzerine tampon yapılır.

+ Enginar Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Türkiye’nin Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz bölge-sinde yetişmesi fazla bir problem yaratmaz, fakat İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde ise kışın bikinin üzerinin çalı çırpı, çam veya ladin yaprakları ile örtülmesi gerekir. Mart ayında saksı, kasa, çalılık veya seralığa ekilen enginar tohumları Nisan’da 10- 30 cm büyüklüğündeki fidelere dönüşür ve bu fideler bahçe ve tarlalara ekilir. Toprağına kum karıştırılması halinde daha gür yetişir. Bitki yetiştiği ülkeye göre iki veya çok yıllık olabilen 50- 100 cmboyunda dikine yükselen ve çatallaşan dikenli bir bitkidir. Gövde kalın, etli yüzeyi grimsi renkte tüylü ve yuvarlaktır. Alt yaprakları 40- 80 cm uzunluğunda 10- 40 cm eninde kama şeklinde düz veya dişli üst yüzeyi mavimsi yeşil, yumuşak, alt yüzeyi tüylü grimsi yeşil renkli, dikenli veya dikensiz olabilir. Yukarıdaki yaprakların kenarları düz veya hafif dişli ve orta ve de alttaki yapraklara göre oldukça küçüktür. Çiçekleri genellikle dal veya gövdede tek, nadiren yanında bir yan başta olabilir. Kupa yaprakları çiçeğin etrafında kiremit gibi üst üste dizilmiş olup üçgen şeklinde uca doğru sivrice, başlar gonca iken grimsi yeşil renkli ve çiçek açınca yeşilimi leylaki renkte olabilir. Taç yaprakları oldukça sık olup morumsu, pembe morumsu, vişneçürüğü veya leylaki renk tonlarında olabilir ve takriben 3- 4 cm uzunluğundadır.

+ Enginar Bitkisi İçindeki Maddeler:

Flavonal glikozidler, tanen, cynarin ve içinde cynoropicrin içeren acı madde taşır.

+ Enginar Bitkisi Toplama, Kurutma:

Enginar yaprakları çiçek açmadan hemen önce veya çiçekleri solup meyveleri (tohumları) olgunlaştığında toplanırsa daha etkili drug elde edilirse de diğer zamanlarda da toplanıp işlenebilir. Şayet enginar tentürü veya sirkesi yapılacak ise o zaman taze olarak işlenir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X