Enison, Anason, Nanahan Yorumlar

ENİSON, ANASON, NANAHAN, RAZİYANE, MESİR OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Anason Bitkisinin Diğer İsimleri:

Anason, Eni son, Nanahan, Raziyane, Mesir Otu.

+ Anason Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Anason’un kuvvetli özel bir kokusu ve baharlı hafif acı, yakıcı lezzeti vardır. Anason ilaç olarak kullanımın dışında içecek olarak ve çöreklere koku ve lezzet vermesi için de kullanılabilir. Anason acı ve yakıcı tadı, kokusu sebebiyle tükürük ve mide ifrazatını çoğaltır, dolayısıyla iştah açar, hazmı kolaylaştırır, bağırsak gazlarının meydana gelmesini önler. Hazımsızlık ve bağırsak gazları için 1 su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı anason atılarak karıştırılır, daha sonra bal veya şeker ile hafif tatlandırılarak içilir. Anason, Anethol müsekkin ve bağırsak spazmlarını sancılarını çözücüdür. Fazlası hafif sarhoşluk ve sonrada ağır uyku verebilir. Bu özelliği sebebiyle gaz şikâyetleri dolayısıyla uyuyamayan çocuklara hem ağrıyı gidermek hemde uyutmak maksadıyla anason çayı içirilmesi çok bilinen bir uygulamadır. Bebeklere Anason çayı hazırlamak için 1 çay kaşığı anason tohumu, 2 çay bardağı suda haşlanır, tatlandırmak için içine biraz bal veya şeker ilave edilebilir. Elde edilen bu sıvıdan bebeklere günde 3 kez 2 çay kaşığı verilir. Anason çayı süt veren annelerde sütü arttırır, öksürüklerde göğsü yumuşatır. Süt arttırıcı etki için 30 gramAnason 1 litresuda kaynatılır ve yemeklerden önce 3’er çorba kaşığı içilir. Anason yağı vazelin ile karıştırılarak vücut bitlerine karşı kullanılabilir. Müsilaj sebebiyle hafif müshil etkilidir. Ayrıca idrar söktürür. Anason, yemeklerden sonra birer çorba kaşığı yutulur veya kaynatılır, birer bardak suyu içilirse gazı çıkarır, balgamdan mütevellid susuzluğu giderir. Sevdayı çıkarır, meniyi çoğaltır, zehirin zararını giderir, ciğerin, dalağın, böbreğin, mesanenin, rahmin tıkanık damarlarını açar. Anason’dan sürme yapılır, göze çekilirse gözdeki perdeyi açar. Anasonu devamlı yutanlarda sancı görülmez. Susuzluğu giderir, kadınların sütünü, erkeklerin şehvetini arttırır. Anason kaynatılarak şerbet yapılıp içilirse, yüze güzellik verir. Yüzdeki sarılığı alır. Anason ile Sedef çiçeği yutulursa romatizmaya iyi gelir. Kadınların aybaşı kanamalarını söktürür. Tütsüsü yapılırsa baş ağrısını ve baş dönmesini teskin eder. Anason kaynatılır içilirse, göğsü yumuşatır, nefes darlığı ve öksürüğe iyi gelir.

+ Anason Bitkisinin Kullanım Şekli:

Anason’dan bir tutam / bir tatlı/yemek kaşığı (5-6gr.) kadar Anason tohumu bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Anason tohumları sıcak su içerisinde demlenmesi için 8-15 dakika kadar beklenir. Anason tohumları demlendikten sonra süzülebilir. Anason çayından günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak içilir. Anason çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca 40-50 gr. Anason tohumu 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Anason çayı günde 2-3 su bardağı aç karına ılık olarak içilir.

+ Anason Yağının Faydaları:

Anason yağı tohumlarından elde edilir. İdrar söktürücüdür. Anne sütünü arttırır. Sinir sistemi uyarıcısıdır. Öksürükte göğsü yumuşatır. Selülit tedavisinde faydalıdır. Cilt bakım ve temizliğinde kullanılır. Bebeklerde gaz giderici etkisi vardır. Sarılığa, karında su toplanmasına iyi gelir. Balgam söktürücü ve hazmettirici olarak kullanılır. On iki parmak bağırsağındaki yaralara da faydalıdır. Sarkmış göğüs ve vücudun diğer deforme olmuş bölgelerinde masaj yolu ile başarıyla kullanılır. Uyarıcı salgı bezlerinin düzenli çalışması, kalp basıncının desteklenmesi, nefes alışverişi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, sinir hücrelerinin verimli olması, sindirim sisteminin uyarılması, migren, karın ağrısı, adet sancısı, sindirim sistemi tıkanıklıkları, mide gazı giderici, ter kesici ve idrar arttırıcı, boğmaca, astım bronşit, kan dolaşımı, iktidarsızlık, uykusuzluk durumlarında yardımcıdır.

+ Anason Yağının Kullanım Şekli:

Adaçayı yağından 1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Anason Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Anason yaz aylarında beyaz renkli çiçekler açan 40 – 60 cm. yüksekliğinde otsu bir bitkidir.
Orta Avrupa, Rusya, Doğu Hindistan ve Akdeniz iklimine sahip ülkelerde mevcuttur. Türkiye’de de başta Ege bölgesi olmak üzere tüm Anadolu’da bilhassa Antalya, Aydın, Burdur, Isparta, İzmir, Muğla ve Manisa’da yetiştirilmektedir. Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Doğu Akdeniz havzası ülkeleriyle Mısır olup, 30- 75 cm. boylanabilen, dik ya da yere yatarak gelişen bir ya da bazı türlerinde ikiyillık yarı dayanıklı otsu bitkidir. Kök oluşumu zayıf: gövdesi yuvarlak kesitli, yeşil ve dallara ayrılan yapıda olan anasonun yaprakları yeşil renkli, güzel kokulu, kenarları dişli, yuvarlak biçimli ve hafif tüylüdür. Yaz sonunda açan ve yıldıza benzeyen beyaz çiçekleri salkımlar halindedir. Bitkinin, konumuzu en çok ilgilendiren bölümü olan tohumu da güzel kokulu, açık gri-kahverengi ve yumurta biçimindedir. Güneşli, soğuk rüzgârdan korunmalı yerleri: suyu iyi akıntılı ve alkalik toprağı seven anason, tohumuyla çoğalır. Anasonun tohumunda sabit ve uçucu yağlar, nişasta ve yapışkan bitki sıvısı bulunur. Uçucu yağlar, anetol ve estragol adlı maddeler ve bazı aldehitleri içerir. Anason tohumu, ülkemizde ulusal içki sayılan rakının yapımında ve pastacılıkta kullanılır.

+ Anason Bitkisi İçindeki Maddeler:

Anason içerisinde, nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ vardır. Uçucu yağ içinde etkili madde olan anethol ile az miktarda estragol ve terpenler vardır.

+ Anason Bitkisi Toplama, Kurutma:

Anason tohumları tamamen olgunlaştıktan sonra temmuz, ağustos aylarında toplanarak gölgede kurutulan meyveleri ve meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen Anason yağı kullanılır. Kuru meyveleri tohumları toz haline getirilir veya suyla birlikte kaynatılarak suyu içilir. Anason meyveleri 2 mm genişlikte 6 mm uzunlukta armut şeklinde yeşil- gri renkli üzeri tüylü tanelerdir. Anason kuvvetli ve özel bir kokusu ve baharlı hafif acı, yakıcı lezzeti vardır. Anason ilaç olarak kullanımının dışında içecek olarak ve çöreklere koku ve lezzet vermesi için de kullanılabilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X