Fıstık, Yer Fıstığı Yorumlar

FISTIK, YER FISTIĞI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Yer Fıstığı Bitkisinin Diğer İsimleri:

Yer Fıstığı, Fıstık.

+ Yer Fıstığı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Yer fıstığı bitkisi kemikleri ve kasları kuvvetlendirir. Cinsel gücü çoğaltır. Gastrit mide yanması ve ekşimelerine karşı yararlıdır. Kalp sağlığı için faydalıdır. Kandaki kolesterol oranını düşürüp kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Kansere karşı koruyucu besinlerdendir. Öğrenmeyi kolaylaştırmada etkilidir. Zihinsel yorgunluğu giderici etkisi vardır. Kandaki şeker oranını dengelediğinden şeker hastaları için faydalıdır. E vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Bu yüzden hücre yapısının bozulmasını engeller. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Damar sertliğini ve tıkanmaları engeller. Cildi güzelleştirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Göz sağlığı için hayati önem taşır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Yapılan bazı çalışmalarda, yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

+ Yer Fıstığı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Yer fıstığı bilindiği gibi çerez olarak tüketilmektedir.

+ Yer Fıstığı Yağının Faydaları:

Tat ve dayanıklılık özellikleri bakımından pek çok bitkisel yağdan daha üstündür. Tadı güzel olup, rengi açık, görünüşü berrak ve sıcaklık derecesine karşı oldukça dayanıklıdır. Yer fıstığı ile kızartılan gıdalar uzun süre saklanabilir. Bitkisel yağlar içinde zeytinyağına en yakın olan yağ, fıstık yağıdır. Fıstık yağı kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır. Midedeki ekşimeyi azaltır. Yemeklerde ve salatalarda güvenle kullanılabilir.

+ Yer Fıstığı Yağının Kullanım Şekli:

Genellikle margarin sanayi, mayonezlerde, kızartma yağlarında ve salata yağında kullanılır.

+ Yer Fıstığı Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Yer fıstığı baklagiller familyasındandır. Tohumlarında %45-60 oranında yağ bulunmaktadır. Vitamin ve madensel maddeler içeren, özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da değişik alanlarda değerlendirilen bir bitkidir. Yer fıstığının merkezinin Güney Amerika olduğu, zamanla Avrupa ve Asya’ya yayıldığı tropikal, sıcak iklim koşullarında yetiştiği bilinmektedir. Türkiye’ye ne zaman ve nasıl girdiği kesin olarak bilinmemektedir. Trakya ve oradan Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine girdiği bilinmektedir. Güney bölgesinde yer fıstığının ilk ekildiği yerin Anamur olduğu aktarılmaktadır. Son zamanlarda ise Osmaniye ve çevre ilçeleri ile Kahramanmaraş’ın bazı ilçelerinde önemli bir besin kaynağı haline gelmiştir.

+ Yer Fıstığı Bitkisi İçindeki Maddeler:

Yer fıstığı içerisinde, E vitamini, B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri bulunur.

+ Yer Fıstığı Bitkisi Toplama, Kurutma:

Yer fıstığı bitkisinde hasat zamanı, bitkilerin yapraklarının sarardığı, kapsüllerin dolduğu, tanelerin pembe renk aldığı devredir. Yer fıstığı hasadında söküm işlemi özel olarak yapılmış fıstık sökme aletiyle yapıldığı gibi, kulağı kırılmış tek pulluk, bel, kürek veya ele de alınabilir. Yer fıstığı hasadının, sonbahar dönemine rastlaması nedeni ile, kurutma önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle hasat sonrası elde edilen ürünün kurutulması gerekmektedir. Yer fıstığı kabuklu olarak depolanmalıdır. Depolama işlemi sırasında ürünün nemi bilinmelidir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X