Fıtık Otu, Koyunotu, Kasıkotu Yorumlar

FITIKOTU, KOYUNOTU, KASIKOTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Koyunotu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Koyunotu, Kasıkotu, Fıtıkotu, Kızılyaprak.

+ Koyunotu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Koyunotu bitkisi mide asidini ve safra yapımını arttırır. Böylece hazımsızlıklarda fayda sağlayabilir. Ayrıca tanen sebebi ile ishale iyi gelir. 1 fincan kaynar suda 1 çay kaşığı Koyunotu 15 dk. demlenir ve günde 4-5 kez içilir. Anglo-saxonlar koyunotunu mükemmel bir yara iyileştirici olarak kullanmış, ayrıca yılan ısırıklarına tavsiye etmişlerdir. Gerçekten de yara iyileşmesini hızlandırıcı ve kanama durdurucu etkisi mevcuttur. Taze yapraklar ezilerek yaranın üstüne konulur. Haricen egzamalara ve göz iltihaplarına karşı korur. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Ergenlik sivilcelerini giderir. Eski Çin bitkisel tıbbında aşırı adet kanamalarına tavsiye edildiği görülmektedir. Çoğu sanatçılar koyunotu bitkisini ses açmak için kullanmaktadırlar.

+ Koyunotu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Koyunotunun toprak üstü kısımları suda kaynatılarak içilir.

+ Koyunotu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Koyunotu bitkisi sarıçiçekli, küçük çengel şeklinde yumuşak meyveleri olan, 50 cmboylarında bir bitkidir. Gül ailesine ait olan koyunotu dağ etekleri ve orman açıklıklarında kuru yerlerde rastlanan bir bitkidir. Ilıman iklime sahip ülkelerde yetişir. Ortaçağ’da, bu büyülü bitkiyi yastığının atına koyarak uyuyanların bitki oradan alınmadıkça, uyanmayacağına inanılırdı.

+ Koyunotu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Tanen, müsilaj, acı madde ve phytosterol içerir.

+ Koyunotu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Koyun otu tohumları Mart ve Nisan aylarında saksı veya seralara ekilir ve Nisan Mayıs aylarında bahçe ve tarlalara ekilir. Mayıs-Ağustos aylarında yerden 5- 10 cm yukarıdan kesilerek havalı bir yerde kurutularak özel bir kapta muhafaza edilir. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X