Frenk Salatası, Hindibağ, Hindiba Yorumlar

FRENK SALATASI, HİNDİBAĞ, HİNDİBA
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Hindibağ Bitkisinin Diğer İsimleri:

Hindibağ, Hindiba, Frenk Salatası.

+ Hindibağ Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Hindibağ bitkisi idrar söktürür, idrar yollarına faydalıdır. Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardımcı olur. Cilt rahatsızlıklarında faydalırdır. Deri kaşıntıları, egzama ve temriyelerin iyileşmesinde etkilidir. Cilt yarası egzama, güneş yanıkları, akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Akciğere faydalıdır, Balgam söktürür. Nikris ağrılarını dindirir. Vücuda kuvvet verir. Karahindiba içeriğinde yağ bulunmaz. Ancak Yabani hindibanın içeriğinde uçucu yağ bulunur. Kanı temizler, safra kesesi ve karaciğere faydalıdır. Sarılık ve dalak hastalıklarında kullanılır. Mide sıvılarını düzenleyip birikmiş maddeleri temizler.

+ Hindibağ Bitkisinin Kullanım Şekli:

Hindibağ yaprakları ve dilimlenerek kurutulmuş kökleri su ile kaynatılarak kullanılmaktadır. Taze yapraklar ayrıca semt pazarlarında sebze olarak satılmaktadır. İlkbahar salatası olarak ünlü bir bitkidir.
Bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) Hindibağ bitkisi katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, demlendikten sonra süzülür, isteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Günde 3-4 defa bilhassa aç karına öğünlerden önce veya sonra birer su bardağı ılık olarak içilir. Diğer tarif ise, Hinbibağ bitkisinden 40-50 gr. kadarını bir tenecerede 1-1,5lt su ile bir taşımlık kaynatma demleme usulü ile demlenir, demlendikten sonra süzülür. Oluşan Hindibağ çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Hindibağ çayından günde 2-3 defa birer su bardağı bilhassa aç karına (veya tok karına) ılık olarak içilir.

+ Hindibağ Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Karahindibağ otu şimdiye kadar incelediğimiz bitkilerden farklı bir yapıya sahiptir. Çünkü gövdesiz bir bitkidir. Yaprakları rozet şeklinde direkt kökten çıkarak çevresine yayılır ve bu şekil rozete benzediğinden bu isimle adlandırılır. Yapraklarının kenarı irili, ufaklı, dişli veya odun testeresinin ağzı şeklinde, bazen de aslan dişi gibi bu nedenle de Aslan dişi otu diye de anılır. Yaprak uçları mızrak veya mala şeklinde, üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi açık yeşil ve ortada ana bir damar mevcuttur. Çiçekleri takriben 10-40cm uzunluğunda, içinde sarımsı beyaz süt kıvamında bir sıvı bulunur ve tepesinde 100-200adet dil şeklindeki sarı taç yapraklardan meydana gelen bir çiçek bulunur. Çiçekleri olgunlaştıktan sonra dökülerek dağılmaz aksine büzülerek toplanır ve kupa yaprakları tarafından iyice sarılarak koni şeklini alır. Koni içinde olgunlaşan tohumlar kupa yapraklarının geri doğru kıvrılması ile ortaya çıkar ve her tohumun gerisinde 1-3cm uzunluğunda bir sap ve bu sapın üzerinde şemsiye şeklinde tüycükler bulunur. Olgunlaşan tohumları rüzgârlı havada tüycükleri alarak uzaklara taşır ve böylece Karahindibaya hemen her yerde rastlamak mümkün olur. Kökleri serçe parmak kalınlığında 10-20cm uzunluğunda ayrıca saçak şeklinde yan köklere sahiptir ve içinde süt gibi beyaz bir bitki özü mevcuttur.

+ Hindibağ Bitkisi İçindeki Maddeler:

Hindibağ içerisinde; İnsülin uçucu yağ, acı maddeler, şekerler, glikozitler, müsilaj ve karbonhidratlar bulunmaktadır. Özellikle C vitamini başta olmak üzere vitamin bakımından zengindir.

+ Hindibağ Bitkisi Toplama, Kurutma:

Hindibağ bitkisi Nisan-mayıs aylarında, köküyle birlikte çıkarılır. Gölgelik ve havadar bir yere asılarak kurutulur. Daha sonra, kök ve yapraklar ince kıyılarak kullanıma hazırlanır. Yaprakları taze olarak toplanarak, salatalarda kullanılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X