Funda, Piren, Süpürge Otu Yorumlar

FUNDA OTU, PİREN OTU, SÜPÜRGEOTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Funda (Piren) Otunun Diğer İsimleri:

Funda Otu, Piren Otu, Süpürgeotu..

+ Funda Otunun Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Funda (Piren) otunun faydasını kısaca sayacak olursak; Funda otu hafif kabız yapıcı ve idrar yollarını temizleyici etki tanenden gelmektedir. Ayrıca idrar söktürür, ishali keser. Süt veren hanımlarda süt ifrazatını arttırır. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Nikriste de faydalıdır. Lapası, ağrıları keser. Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi, çıban ve egzamada faydalıdır. İdrar söktürücü özelliği vücuttaki fazla yağ ve suyu idrar ile dışarıya attığı için ile zayıflamada kullanılır.

+ Funda (Piren) Otunun Kullanım Şekilleri:

Funda Otu, Süpürge Otu, adından da anlaşılabildiği gibi süpürge yapımında tüketilir. Tıbbi etkileri için ise taze çiçekli dalları veya kuru yaprak kısımları su ile kaynatılarak faydalıdır. Funda otunun kullanımı; kuru yapraklar toz haline getirilerek veya su ile kaynatılarak dâhilen kullanılabilir.
Funda Otunun kullanımı tarif 1: Funda otu bitkisinden bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) bitki katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Oluşan Funda otu çayı, Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak içilir. Funda otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Funda Otunun kullanımı tarif 2: 40-50gr. kadar Funda otu 1,5 – 2lt. soğuk su ile tencereye konulur. Bir taşımlık fokurdamaya başlayana kadar kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ateşi söndürülür ve kendi halinde soğuyana kadar demlenmesi için bekletilir. Funda otu çayı demlendikten sonra süzülür. Oluşan Funda otu çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 2-3 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak Funda otu çayından içilir. Şayet Funda otu çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Funda Otunun kullanımı tarif 3: Funda otu yaprağı mutfak robotu, blendır, değirmen veya havanda dövülerek toz, un haline getirilir. Toz haline getirilmiş Funda otu günde 2-3 defa bilhassa yemeklerden 20-30 dakika kadar önce dolu doluya birer çay kaşığı yutulur. Funda otu tozunu herhangi bir gıda (yoğurt, ılık su, meyve suyu, vb.) ile karışıtırıp öğünlerde tüketebilirsiniz.

+ Funda Otunun Distile Suyunun faydaları:

Funda Otunun Zayıflatıcı ve Hızlı Yağ Yakıcı Özelliği Vardır. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Nikris hastalığına karşı faydalıdır. Anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir.
Funda bitkisiyle hazırlanan funda lapası ağrıları keser. Zeytinyağı ile hazırlanan funda merhemi, çıban ve egzamaya karşı faydalıdır. İdrar söktürücü ve iltihap giderici özellikleri vardır. İshali keser.

+ Funda Otunun Suyunun Kullanım Şekli:

Funda Otu distile, damıtma suyu günde 2-3 defa birer fincan/çay bardağı (60-80ml.) tercihen aç karına ılık olarak içilir. Bitki suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya bitki suyundan bir fincan/çay bardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi bir şey ile karıştırılarak tadı seyreltilebilir.

+ Funda Otunun Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Funda Otu Fundagiller familyasındandır. Alçak boylu, yaprak dökmeyen 500 kadar çalı türünün ortak adıdır. Türlerinin bazıları süs bitkisi olarak kullanıldığı halde, bazıları da orman altı zararlı florasındandır. Gök funda (Erica cinerea) adlı türü, evcil hayvanlar için altlık olarak kullanılır. 1- 3 mboyunda, beyaz renkli güzel kokulu çiçekleri vardır. Erica scoporia isimli özel bir tür olan funda, yeşilimsi çiçeklidir. 2- 3 m boylu olup, süpürge yapımında kullanılır. Trakya, Marmara ile Anadolu’nun hemen hemen bütün sahil bölgelerinde yetişir.

+ Funda Otunun İçindeki Maddeler:

Funda Otunun içerisinde; Şekerler, tanen, uçucu yağ, arbutin ve erikloin glikozitleri bulunmaktadır.

+ Funda Otunun Toplama, Kurutma:

Funda Otu İlkbahar ayları Mart-Nisan veya sonbahar ayları Ekim-Kasım’da kökleri sökülerek çıkarılır, temizlenir, kabukları soyularak, güneşli ve havadar bir yerde kurutularak, ince ince kıyılarak kaldırılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X