Gelincik, Aş Otu Yorumlar

GELİNCİK, AŞOTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Gelincik Bitkisinin Diğer İsimleri:

Gelincik, Aşotu.

+ Gelincik Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kırmızı renkli gelincik şurubu, öksürük kesici ve dolayısıyla göğsü yumuşatıcı olduğundan soğuk algınlığı, nezle, bronşit gibi rahatsızlıklarda gayet iyidir. 100 gr kuru gelincik çiçeği, 1 lt. suda kaynatılır, sonra bu şekilde 1 gün bekletilir ve üzerine 200 gr. da şeker ilave edilerek tekrar kaynatılır. Bir tülbentten süzülerek yapraktan temizlenir. Çocuklara bu şuruptan günde 1-2 fincan, erişkinlere 2-5 fincan verilir. Hafif sakinleştirici ve uyutucu olduğundan bilhassa çocuklara uyutucu olarak verilir. Bazı yörelerde erişkinlerde bu amaçla yaygın olarak kullanılmaktadır. 10 gr. kuru gelincik 1 lt. suda haşlanır ve çocuklar akşam 1 fincan, yetişkinler ise 1 bardak olarak içer.

+ Gelincik Bitkisinin Kullanım Şekli:

Gelincik, bütün bu etkileri sağlamak üzere, kuru bir günün serin sabahında toplanan gelincik yaprakları, kâğıt üzerine serilerek gölgede kurutulur. Kurumuş taç yapraklarından da 1-2 tatlı kaşığı alınıp dört bardak kaynar su içinde 10-15 dakika demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilebilir.

+ Gelincik Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Gelincik, vatanının Türkiye veya Bulgaristan olduğu tahmin edilen, fakat eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından kullanıldığı bilinen bir bitkidir. Gelincik günümüzde dünyanın hemen her yöresinde, genellikle de ekin tarlaları, meralar, çimenler ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Boyu yetiştiği yöreye göre 20- 100 cm arasında olabilir. Gövdesi yukarı doğru yükselir ve yukarılara doğru çatallaşır ve de üzeri tüylüdür. Yaprakları parçalı, kenarları dişili, alt yaprakları kısa saplı, üst yaprakları gövdeye oturmuştur. Çiçekleri oldukça uzun bir sap üzerinde, gonca iken boynu bükük olgunlaşınca dikleşir. Çiçekleri dört adet, kan kırmızısı, nadiren pembe ve çok nadir beyaz renkte olup her biri çanak şeklindedir. Çiçeğin çapı 5- 10 cmarasında değişebilir. Döllenme topuzcukları genellikle siyah renkte ve ortada sarımsı yeşil bir göbek bulunur. Çiçeklerin taç yapraklarının düşmesi ile ortada topuz şeklinde içi tohum dolu bir kapsül kalır.

+ Gelincik Bitkisi İçindeki Maddeler:

Gelincik bitkisi zamk, şekerler, müsilaj maddeleri ve rhoeadin alkaloiti ile asit içermektedir.

+ Gelincik Bitkisi Toplama, Kurutma:

Gelincik Haziran ve Temmuz aylarında çiçek yaprakları toplanır, havalı, güneşli bir yerde kurutulmalıdır. Çiçek yaprakları kuruduğunda kırmızı veya pembe bir renk alması gerekir, şayet siyahlanma olmuş ise nemden bozulmuştur kullanılmaz. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukça azaltır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X