Gökçe, Ökse Otu, Burç, Gevele Yorumlar

GÖKÇE, ÖKSE OTU, BURÇ, GEVELE
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Ökse Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Ökse Otu, Gökçe, Burç, Gevele, Çekem.

+ Ökse Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

İdrar söktürücü, tansiyon düşürücü ve spazm giderici etkilerini organ kaslarını gevşeterek yaptığı düşünülmektedir. Ayrıca kusturucu ve kabız yapıcı özelliği de vardır. Bunların yanında hafif uyku vericidir. Lapa şekline getirilmiş meyveler, romatizmal ağrıları dindirmek ve basit sivilcelerde cerahat toplamak maksadıyla kullanılır. Üzüntü ve sıkıntıya bağlı orta derecede yüksek tansiyonlularda dâhilen yeterli miktarlarda alınan ökse otu, tansiyonun düşürücü etkisi kesinlikle kanıtlanmıştır. Etki uzun süre sonra ve yavaşça kendini gösterir. Bu arada yüksek tansiyonla ilgili baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve sinirliliğe de fayda sağlar. Normal dozlarda yan etkisi ve zehirliliği yoktur. 33 gr. ökse otu, 33 gr. oğulotu, 33 gr. alıç karıştırılarak, sabah akşam bu karışımdan 2 çay kaşığı bir fincan sıcak suda demlenerek içilir. Ökse otunun toz haline getirilmiş yaprakları günde 0,5-3 gr. dozunda sara tedavisinde kullanılır. Fakat çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü yüksek doz zehirlidir. Bazı çalışmalar ökse otunun kansere etkili olduğunu göstermektedir. Henüz bilim adamları tarafından tam olarak kabul edilmemiştir.ökse otunun kansere karşı etkisini özel bir proteinle, immün sistem denilen savunma mekanizmasını kuvvetlendirerek yaptığı düşünülmektedir. Tek başına kanseri tedavi edecek kadar kuvvetli olmadığından, başlıca kullanım alanı cerrahi ve ışın tedavisinden sonra, genel durumu iyileştirmek için yardımcı tedavi olacaktır. Yan etkisi olmaması en büyük avantajdır. Ama unutulmamalı ki ökse otu insanlar için zehirli fakat kuşlar için tehlikesizdir.

+ Ökse Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Dal ve yapraklar soğuk suda bırakılarak veya ezilip lapa şekline getirilerek uygulanır.

+ Ökse Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Özellikle elma, armut, kiraz, erik, ıhlamur, kavak, meşe, çam, köknar gibi ağaçların üstünde yaşayan bir bitkidir. Mart- Nisan aylarında sarımsı renkli çiçekler açan çalıdır. Bezelye büyüklüğünde parlak beyaz meyveleri vardır. Daha eski tarihine bakacak olursak Hıristiyanlıktan önce gökçe sihirli bitkiler arasında sayılmaktaydı. Bunun sebebinin, bitkinin tuhaf bir şekilde topraktan değil de ağaçlardan yetişmesi olduğu düşünülmektedir. Gökçe eski Alman Kelt Uygarlıklarında tütsü, büyü ve dualarda kullanılan kutsal bir bitki idi. Beyaz giysiler içindeki Kelt rahipleri kış sonunda altın orakla gökçeleri keserlerdi. Bu seromoni eski yılın öldüğünü ve ışıkla birlikte yeni yılın geldiğini gösterirdi.

+ Ökse Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Meyve ve dallarda yapışkan özelliği veren viscin, yapraklarda reçine saponin, tanen ve organik asitler bulunmaktadır.

+ Ökse Otu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Dal ve yapraklar meyveler olmadan evvel toplanıp havadar bir yerde kurutulmalıdır. Meyveler ise olgunlaştıktan sonra alınarak yine aynı şekilde kurutulur. Kuru meyveler siyah, kokusuz ve tatsızdır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X