Gül, Rosa Yorumlar

GÜL, ROSA
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Gül Bitkisinin Diğer İsimleri:

Gül, Rosa.

+ Gül Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Gül kurusu kabız bir etkiye sahiptir. 20 gr. gül kurusu 1 lt. suda kaynatılarak günde 3 bardak içilir. Haricen ise boğaz hastalıklarında gargara olarak verilir. 50 gr. taze gül çiçeği 1 lt. su içine konur. Bu kavanoz güneşte 1 hafta bekletilir. Daha sonra gargara olarak kullanılır. bu karışım, soğuk algınlığı, grip ve hafif öksürüklerde, destek tedavisi olarak adet kanamalarını azaltmak ve süreyi kısaltmak amacıyla da kullanılabilir. Yine şeker ile hazırlanan bir gülkurusu ürünü olan, gülbeşeker isimli macun kıvamlı reçel, kuvvet verici olarak bilinir.

+ Gül Bitkisinin Kullanım Şekli:

Bilindiği gibi gül bitkisi, gül suyu, gülyağı ve gül reçeli olarak kullanılmaktadır.

+ Gül Suyunun Faydaları:

Gül suyunun gargarası bademcik ve boğaz iltihaplarını giderir. Mikrop öldürücüdür. Gül çiçeğinin yapraklarını kaynatarak elde edilen çay bağırsakları rahatlatır ve bulantıyı keser. Gül suyu ile göze pansuman yapılırsa göz kanlanmasını ve nezlesini giderir. Gargarası ağız yaralarına ve diş ağrılarına iyi gelir. Cildi gerginleştirir ve cilde canlılık verir. Ayrıca gülsuyuna batırılmış bez alına konulursa baş ağrısını giderir. Ellerde ve dudaklarda soğuktan meydana gelen çatlaklara 1 fincan vazelin ile 3 fincan gül suyu karıştırılarak elde edilen merhem çok faydalıdır.

+ Gül Suyunun Kullanım Şekli:

Gül suyu günde 2 defa sabah ve akşam olmak üzere pamuğa dökerek, yüz ve boyun bölgesi silinir. 15 dakika beklenip ılık su ile durulanır. Bu işlem cildin daha pürüzsüz görünmesine yardımcı olur. Ayrıca gül suyu şekerleme ve hamur işlerini tatlandırmada kullanılır. Bazı yerlerde gül suyu, çaylara, dondurmaya ve kurabiyelere de konulur.

+ Gül Yağının Faydaları:

Gül yağı antiseptik özelliğinden dolayı mikrop öldürücüdür. Cilde canlılık verir. Cildi gerginleştirir. Doğum lekelerini giderir. Ellerin güzelleşmesi için kullanılır. Alerjik ve egzamalı ellere faydalıdır. Ayrıca açık yaralara iyi gelir.

+ Gül Yağının Kullanım Şekli:

Gül yağı, 1 pamuk yardımı ile göz etrafına sürülür ve yarım saat bekledikten sonra ılık su ile yıkanır. Bu işlem gözaltındaki morluklara fayda etmektedir. Ayrıca gül yağı badem yağı ile karıştırılıp kullanılırsa el çatlaklarına iyi gelir.

+ Gül Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Mayıs ve Haziran aylarında beyaz, pembe, kırımızı renkli nefis kokulu çiçekler açan, dikenli bir bitkidir. Bütün dünyada park ve bahçelerde yetiştirilen e ünlü ve en sık rastlanan bitkidir. Birçok şarkı, film ve efsaneye konu olmuştur. Ülkemizde Isparta gülleri, gül ürünleri elde etmek bakımından ünlüdür.

+ Gül Bitkisi İçindeki Maddeler:

Gül bitkisinin içinde, uçucu yağ, tanen, gallik asit ve koku verici geraniol bulunmaktadır.

+ Gül Bitkisi Toplama, Kurutma:

Güller tomurcuk halindeyken, sabah güneşi,doğmadan evvel toplanır ve gölgede kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X