Güzel Avrat Otu Yorumlar

GÜZELAVRAT OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Güzelavrat Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Güzel Avrat Otu, Atropa Belladone.

+ Güzelavrat Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Güzel avrat otu, geniş tıbbi etkilere sahiptir. Düşü dozlarda beyindeki dolaşım sistemi merkezini uyararak kalbi yavaşlatır ve damarları büzerek kan basıncını, yani tansiyonu yükseltir. Yüksek dozları ise kalbi hızlandırır ve tansiyonu düşürür. Bağırsak kaslarını gevşetmesi ve hareketlerini azaltması sebebiyle bağırsak spazmlarında fayda sağlar. Aynı sebeple spastik kolit denilen hastalığın kabızlık dönemlerinde spazma bağlı kabızlığı önler. Astım nöbetlerinde de bronşların daralması handikapını ortadan kaldırarak rahatlamaya yol açar ve nefes darlığını giderir. Parkinson hastalığında titreme ve kasların sertliği şikayetini azaltır. Tükürük, ter, mide ve bronş salgılarını azaltır. Bitkinliği ortadan kaldırır. Ayrıca lapaları ağrı kesici olarak haricen sürülebilir. Daha önce yazdığımız gibi bitki zehirlidir. 10 kadar meyve 1 gr. kuru yaprak tehlikeli zehirlenmelere yol açabilir. Susuzluk, boğazda kuruluk, başağrısı, sayıklama, taşkınlık ve hiddet zehirlenme belirtileridir. Güzelavrat otunu doktor kontrolü dışında kullanmak çok tehlikelidir.

+ Güzelavrat Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Ortaçağ’da çok zehirli bir yaprak olarak tanınan Atropa Belladone 16. yy.dan itibaren insan ve hayvan sağlığında kullanılmaya başlanmıştır. İlaç olarak kullanılan kısımlar bitkinin yaprak ve kökleridir.

+ Güzelavrat Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Mayıs-Ağustos aylarında esmerimsi mor renkli çiçekler açan, nohut tanesi büyüklüğünde parlak siyah meyvelere sahip olan, 1.5 metreye kadar yükselebilen ılıman iklim bitkisidir. Koru ve orman açıklıklarında yetişir. Orta Avrupa’da İtalya ve Fransa’da bulunmaktadır. Türkiye’de ise özellikle Kırklareli, Bolu, Balıkesir, Trabzon, Sinop, Adana ve Hayta illerinde bulunmaktadır. Batıl inanışlara göre cadılar, ayinlerinde hayal gördürücü etkisi için bu bitkiyi kullanmaktaydılar. 1582’de İskoçya Kralı, Danimarka ordusunu yataklarında güzel avrat otu ile zehirleyerek yenmeyi başarmıştır. Belladona iki İtalyanca kelimenin birleştirilmesi ile elde edilmiştir. İtalyanca bella güzel, Dona hanım anlamına gelmektedir. Bitkinin eskiden Romalı Hanımlar tarafından kozmetik boya olarak ve gözbebeklerini büyütüp etkileyici bakışlara sahip olmak için kullanıldığı bilinmektedir.

+ Güzelavrat Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Güzel avrat otu içinde, ilaç sanayinde geniş olarak kullanılan atropin, skopolamin ve hyosiamin adlı alkaloid maddeler bulunmaktadır.

+ Güzelavrat Otu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Yapraklar çiçek açma zamanından önce toplanır ve havadar gölgelik yerlerde kurutularak toz haline getirilir. Kökleri ise, bitki çiçekli iken, yaz sonunda topraktan çıkarılır, yıkanır ve ince dilimler halinde kesildikten sonra kurutulup toz haline getirilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X