Hatmi, Gül Hatmi Yorumlar

GÜL HATMİ, HATMİ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Hatmi Bitkisinin Diğer İsimleri:

Hatmi, Gül Hatmi.

+ Hatmi Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Hatmi yumuşatıcı ve tahriş giderici etkilere sahiptir. Ağız ve boğaz iltihaplarında gastritle, öksürükten ileri gelen solunum yolu tahrişlerinde, cilt yaralanmalarında yumuşatıcı, dolayısıyla tahriş giderici olarak kullanılır. Boğaza gargara yapılacaksa içine birkaç damla oksijenli su katılması etkiyi daha da arttırır. Hatminin diğer bir etkisi idrar arttırıcı olmasıdır. Ayrıca yumuşatıcı etkisi de idrar yolları tahrişinden kaynaklanan ağrılara fayda sağlar. Bunun için 50 gr. hatmi 1 lt su içerisinde kaynatılarak, günde 4 kez yarım bardak içilir. Ayrıca arı sokmalarında, yapraklarla ovulduğunda ağrı ve kızarıklık giderilir.

+ Hatmi Bitkisinin Kullanım Şekli:

Hatminin kökünden, yapağından ve çiçeklerinden ilaç elde edilebilir. En az 2 yıllık olan bitkinin, odunlaşmamış kökleri sonbaharda topraktan çıkarılır, su ile yıkanarak temizlenir, dış kabuğu soyulur tam olarak veya parçalandıktan sonra güneşte kurutulur. Çiçeklerde yapraklar gibi toplandıktan sonra temiz bir yerde tutulur. Hatminin kurutulmuş kökleri, yaprakları veya çiçekleri soğuk suda birkaç saat bırakılarak içilir. Gargara yapılacak ise kaynatılmalıdır. Ayrıca hatmi kökü tatlımsı lezzeti sebebi ile kamp ateşlerinde kızartılmak suretiyle veya salata, şekerleme gibi yiyeceklerin yapımında kullanılmaktadır.
Bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir tutam (5-6gr.) Hatmi – Gül Hatmi bitkisi katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, süzülür. Demlendikten sonra isteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Günde 3-4 defa bilhassa aç karına öğünlerden önce veya sonra birer su bardağı ılık olarak tüketilebilir.

+ Hatmi Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Tarihte Pisagorosun, Plautusun, Virgiliusun adını andığı hatmi, Eski Çinden, Eski Mısıra ve Suriyeye gelmiştir. Önce haşlamış sonra da tereyağında kızartılmış hatmi kökü eski Romalılarda meşhur bir yemekti. Genellikle sulak çayırlar ve dere kenarlarında Avrupa, Avustralya kıtalarında bulunan hatmi, ülkemizde daha çok Marmara ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere tüm Anadolu’da yaygındır. Yapraklar tam veya üç lobludur. Çiçekler pembemsi beyaz renkli ve küçüktür.

+ Hatmi Bitkisi İçindeki Maddeler:

İçerisinde asparagin, müsilaj, pektin, şeker, nişasta, uçucu yağ ve sabit yağlar bulunmaktadır.

+ Hatmi Bitkisi Toplama, Kurutma:

Hatmi yaprakları Mayıs ve Haziran aylarında toplanır. Tozdan saklı bir yere serpilerek kenki kendine kurumaya bırakılarak ilaç maddesi elde edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X