Havlıcan Kökü, Havlucan, Galanga(Küçük) Yorumlar

GALANYA (KÜÇÜK), HAVLICAN KÖKÜ, HAVLUCAN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Havlıcan Kökü Bitkisinin Diğer İsimleri:

Havlıcan Kökü, Havlucan, Galanya (küçük).

+ Havlıcan Kökü Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Vücuda kuvvet verir. İştahı açar. Mideyi kuvvetlendirir ve mide ekşimesine iyi gelir. Mide ve bağırsak gazlarını önler. İdrar söktürür. Göğsü yumuşatır. Grip ve soğuk algınlıklarında faydalıdır. Baş ağrısı, baş dönmesi ve ağız kokusunu giderir. Romatizma ve nikris şikâyetlerini azaltır.

+ Havlıcan Kökü Bitkisinin Kullanım Şekli:

Bir tutam / bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülebilir. Günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca, 40-50 gr. Bitki 1 lt. su içinde demlenir.

+ Havlıcan Kökü Yağının Faydaları:

İştah açıcı özelliği vardır. Grip için kullanılması tavsiye edilir. İdrar yolları rahatsızlıkları için faydalıdır. Nefes darlığını giderici, balgam söktürücü özellikleri vardır.

+ Havlıcan Kökü Yağının Kullanım Şekli:

Günde 3 defa bir fincan suyun içerisine veya şeker üzerine 2-3 damla damlatılarak alınması tavsiye edilmektedir.

+ Havlıcan Kökü Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Vatanı güney Çin olan havlıcan günümüzde Tayland, Endonezya ve doğu Hindistan’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Havlıcan 1- 2 mboyunda bazen 3 mbulabilir ve genellikle çatallaşmadan tek olarak dikey yükselir. Kökleri genellikle yatay olarak bulunduğu yere yayılır, dış yüzeyi kahverengimsi kırmızı, silindir şeklinde 1- 2,5 cm kalınlığında ve 5- 10 cm uzunluğundaki kurutulmuş parçaları baharatçılardan veya eczanelerden temin edilebilir. Yaprakları geniş mızrak şeklinde 25- 40 cm uzunluğunda 15- 20 cm genişliğinde, kenarları hafif dalgalı, bütün, üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi grimsi yeşil ve derimsi sertliktedir. Çiçekleri gövdenin en uç kısmında 5-15 adet değişken sıra ile dizilmiştir. Taç yaprakları sarı renkli iki dudak şeklinde açıkmış olup ortadan üç dilimli koyu kırmızı irice bir göbeğe sahiptir.

+ Havlıcan Kökü Bitkisi İçindeki Maddeler:

Uçucu yağ, nişasta, tanen, rezin.

+ Havlıcan Kökü Bitkisi Toplama, Kurutma:

Havlıcan kökleri ancak yedinci yıldan itibaren sökülür, yıkanır ve kurutulur, şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X