Helvacı Kabağı, Kabak Yorumlar

HELVACI KABAĞI, KABAK
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Helvacı Kabağı Bitkisinin Diğer İsimleri:

1Helvacı Kabağı, Kabak.

+ Helvacı Kabağı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kabak çekirdeği içindeki sukurbitin özellikle tenyaları felç edici etkiye sahiptir. Kabak çekirdeği kabukları tıbbi amaçlarla kullanım için soyulur. Taze ve kabuksuz olan bu çekirdeklerden erişkinler en az 400 gr. olarak öylece veya ezip bal ile karıştırılarak yenilebilir. Yaklaşık 3-4 saat sonra da bağırsak parazitlerini dışarı atmak için bir müshil mesela 30-40 gr. hint yağı içilir. Böylece parazitler atılmış olur. Zararsız bir ilaç olduğundan özellikle çocuklar için çok kullanışlıdır. Geleneksel olarak kabak çekirdeği yenen Balkan ülkelerinde, prostatizm, yani prostat büyümesi, diğer ülkelere nazaran daha seyrektir. Bu olay, kabak çekirdeği içindeki maddelerin, idrar kesesi duvarlarını kasıp, idrar yolu ağzındaki kasları gevşeterek, idrar etmeyi rahatlamasına bağlanmak istenmektedir. Ayrıca, aynı maddelerin prostat içinde toplanan kanı da azalttığı bilinmektedir.

+ Helvacı Kabağı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kabak bilindiği gibi yemek ve tatlı yapmak maksadıyla çok yaygın olan bir bitkidir. Tıbbi amaçlarla ise kuruyemiş olarak da faydalanılan kabak çekirdeği kullanılır.

+ Helvacı Kabağı Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Kabak geniş yapraklı, büyük sert meyveli ve sürünücü bir bitkidir. Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Asya ve yurdumuzda sebze olarak yaygın şekilde yetiştirilmektedir.

+ Helvacı Kabağı Bitkisi İçindeki Maddeler:

Reçine, sabit yağ, steroller ve tenyalara etkili madde olan sukurbitin içerir.

+ Helvacı Kabağı Toplama, Kurutma:

Genellikle yayılarak gelişen tiplerde bitki başına 2-3 meyve, dikine büyüme gösteren tiplerde ise 4-5 meyve hasat edilebilir. Çekirdek kabaklarında meyve hasadı, tohumların irileşip olgunlaşması için tam olgunluk döneminde yapılmaktadır. Bitkinin yapraklarının ve gövde kısmının tamamen sararıp kahverengine dönüştüğü, meyve sapının kuruyarak bitki gövdesinden kolayca ayrılacak duruma geldiği tam olgunluk döneminde, yani yaklaşık Ekimden 110-120 gün sonra hasada başlanır. Hasat meyveyi bitkiye bağlayan sapın kesilmesi veya kırılması şeklinde olur. Hasat edilen meyveler yağış söz konusu değilse tarlada 4-5 gün süreyle bekletilebilir. Daha sonra tohum ayırma yerlerine getirilir. Hasat edilen meyveler yağışlı havalarda ıslak toprak yüzeyinde bırakılmamalıdır. Hasat sonrası, tohumlar nispeten yüksek tohum nemine sahip olacaklarından yüksek hava nemi meyve içindeki tohumların neminin artmasına ve tohumların meyve içinde çimlenmesine neden olabilir. Hasat edilen meyvelerden tohumlar yörelere özgü çekirdek çıkartma makineleri kullanılarak veya elle ayrılır. Ayrılan tohumlar, beton çekirdek kurutma yerlerine getirilir ve açık havada doğrudan güneş görmeyen beton kurutma yerlerinde 10-15 gün bekletilerek kurutulur. Kurutulan çekirdekler, çuvallara konularak nemsiz ambarlarda saklanır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X