Hıltan, Dişotu, Mısır Anasonu Yorumlar

DİŞOTU, HILTAN, MISIR ANASONU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Dişotu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Dişotu, Kılır, Hıltan, Kordon Otu, Mısır Anasonu.

+ Dişotu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Dişotu bitkisinin damar genişletici ve spazm çözücü etkileri vardır. Bu etkilerin kellin ve visnadin maddelerinden ileri geldiği düşünülmektedir. Spazm çözücü olması ile idrar söktürücü ve dolayısıyla boşaltım sistemindeki düşmeye müsait taşları düşürücü olarak rol oynamaktadır. Dişotu bu amaçla asırlardan beri Ortadoğu ülkelerinde kullanılmaktadır. Eski Mısır’a ait Eber papirüslerinde dişotunun bu yörede sık görülen böbrek taşlarını düşürücü etkisinden bahsedilmektedir. 1946’da Mısırlı eczacı Anrep tesadüfen bitkinin ününü duymuş ve üzerine araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalara göre dişotunun bronşlara ve astıma da faydası olduğu anlaşılmıştır. Zehirli olmaması, yan etki görülmeyişi ve etkisinin uzun sürmesiyle dişotu astımda nöbetler arasında, nöbet gelişinin engellemek amacıyla kullanılabilecek iyi bir ilaçtır. Ancak acilen tedavi gerektiren astım nöbetlerinde dişotu uygun değildir. Damar genişletici etki ise, bilhassa kalbi besleyen koroner damarlarda kendini göstermekte ve visnadin sayesinde olmaktadır. Böylece kalp kaslarının kanlanması dolayısıyla beslenmesi artar. Angina denilen kalbin yeterli O2 alamamasından kaynaklanan ağrı ataklarını önlemek için kullanılabilir. Fakat başlamış ağrıları durdurmak için nitrat içeren çok daha kısa sürede etkiyebilen ilaçlar kullanılmaktadır. Dişotu bitkisin kurt düşürücü ve öksürük kesici etkileri de vardır. Dişotunun enfarktüs sonrası tedavide de destekleyici olarak verilebileceği bildirilmiştir. Tüm bu etkiler için 100 gr. dişotu meyvesi, 1 lt. suda kaynatılarak günde 2 bardak içilir. Dişotu bitkisi toz haline getirilip, yaraların üstüne sürülürse yaralar iyileşir. Kaynatılan suyu ile gargara yapılırsa dil ağrılarını geçirir. Göze pansuman yapılırsa, gözün görme gücünü arttırır. Kaynatılan suyuna kına karıştırılır saçlara sürülürse saçları koyulaştırır. Tohumu çiğnendiğinde, diş ağrılarını geçirir.

+ Dişotu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Acı lezzetli ve keskin bir kokusu olan meyveleri kurutulduktan sonra su ile kaynatılıp içilir. 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr tohum ilave edilip 10 dk bekletilir. Günde 2-3 bardak içilir. Veya aynı ölçüde 2-3 dk kaynatmak suretiyle kullanılır. Doz aşımı iştahsızlık, bulantı ve kusma yapar.

+ Dişotu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

50- 90 cm boyunda, Temmuz-Eylül ayları arasında beyaz çiçekler açan bir otsu bitkidir. Meyveleri, 2 mm uzunlukta sivri, yumurtamsı, esmer, genellikle iki parçaya ayrılmış tane şeklindedir. Kırmızı renklidir. Çiçek ve meyve sapları kimi Doğu ülkelerinde kürdan olarak kullanılır. Asya, Avrupa ve Afrika’ya yayılmış birçok türden birkaç tanesi de ülkemizde yetişmektedir. En çok yetiştiği ülke Mısır’dır.

+ Dişotu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Dişotu bitkisinin içerisinde, reçine, sabit ve uçucu yağ, visnadin, kellin gibi maddeler bulunmaktadır.

+ Dişotu Bitkisini Toplama, Kurutma:

Temmuzdan Ekime kadar olgunlaşan dişotu meyveleri, şemsiyecikleri ile birlikte toplanır, havalı bir yerde kurutulur ve sonra dövülerek meyveleri (tohumları) kapçıklarından ayrılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X