Hint yağı, Hint Baklası, Kene Tohumu Yorumlar

HİNT YAĞI, HİNT BAKLASI, KENE TOHUMU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Hint Yağı Bitkisinin Diğer İsimleri:

Hint Yağı, Hint Baklası, Kene Tohumu, Dedemene, Hint Çiçeği.

+ Hint Yağı Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Hint yağı çok meşhur bir müshildir. Yumuşatıcı olarak 2-10 gr. orta bir ishal için 20 gr. alınabilir. Bağırsak röntgeni gibi radyolojik incelemelerde önerildiği gibi 60 gr. hint yağı tüm bağırsakları boşaltır. Etkisi içildikten 5 saat sonra başlar ve sancısız olur. Hoş olmayan yağını almak için ise limon ve benzeri gibi meyve sebzelerle suyu karıştırılıp içilebilir. Hint yağı saçları kuvvetlendirmek için haricen de sürülebilir. Hint yağı tohumları zehirlidir. Bu nedenle kullanılmamalıdır. Zehirlenme belirtileri kendini kusma, tansiyon düşüklüğü, ağrılı ve kanlı ishal olarak göstermektedir.

+ Hint Yağının Faydaları:

Bilindiği gibi hint yağı çok iyi bir yüz temizleyicisidir. Yüzdeki yağlı gözeneklerin kapanmasına yardımcı olur ve akne oluşumunu önler. Cilde parlaklık ve doğallık kazandırır. Ayrıca hint yağı saçları besler ve sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Kepek oluşumunu engeller ve derideki kabuklanmaları bitirir.

+ Hint Yağı Bitkisinin Kullanım Şekli:

Hint yağı bitkisin tohumları sıkılarak elde edilir. Anadolu’da bazı köylerde yağ elde etmek için tohumlar el değirmeni veya bulgur dibekleri ile kaba toz haline getirilmekte, bu kaba toz tuzlu suyla kaynatılmakta ve suyun üstüne çıkan yağ kepçeler ile toplanmaktadır. Tohumlardan hint yağı elde edildikten sonra kalan küspe, su buharı ile muamele edilerek ricin tahrip edilip hayvan yemi olarak tüketilir. Ayrıca hint yağı çok iyi bir yüz temizleyicisidir. Önce yüz temizlenir ve buhara tutulur. Ardından hint yağı ile masaj yapılarak tekrar buhara tutulur. Sıcak su ile ıslatılan pamuklu bir bez ile silinir. Bez ara sıra sıcak su ile yıkanarak tekrar bütün yüz silinir. Son olarak yüz önce sıcak sonra da soğuk su ile durulanır ki gözenekler kapansın. Bu işlem 1 hafta boyunca tekrarlanır ve 2 gün sonra tekrar masaj yaparak aynı işlem uygulanır. Saç için ise, hint yağı saça sürülür ve bir bone ile saç kapatılır. Arada saç kurutma makinesi ile ısıtılırsa daha iyi sonuç verir. Gece yatmadan önce yapılan bu işlem sabaha kadar saçta tutulabilir. Sonra saç yıkanır ve durulanır.

+ Hint Yağı Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Hint yağı tropikal iklimlerde 10 metreyi bulan bitki boyu Türkiye’de 2-3 metreyi geçmez. Anavatanı Hindistan ve Afrika’nın tropikal bölgeleri ile birlikte, Mısır, Cezayir, Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinde ve Güney Avrupa’da yetişmektedir. Yerli bir bitki olmayan hint yağı bitkisi memleketimizde bol miktarda mevcuttur. Bu bitkinin Anadolu’daki tarımının oldukça eski olması muhtemeldir. Antalya, Adana, Diyarbakır gibi Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde tarlalarda ekilmekte veya tarla, yol kenarlarında kendiliğinden gelişmektedir. Hint yağı bitkisinin tohumları eski Mısırlılar döneminden beri tanınmaktadır. Daha çok teknik işlerde kullanılan yağ, 18. yy.da tıptaki bugün sahip olduğu yeri almıştır.

+ Hint Yağı Bitkisi İçindeki Maddeler:

Tohumlarda oleum ricin denieln zehirli toksalbümin, ricinin alkaloidi ve E vitamini vardır. Hint yağının müshil etkisinin sebebi terkibindeki ricinoleik asittir.

+ Hint Yağı Toplama, Kurutma:

Hint yağı bitkisinin hasat zamanı eylül ayıdır. Güneşli ve ılık ortamları sever. Erken sonbahar donarlına karşı pekte dayanaklı bir bitki değildir. İyi gübrelenmiş toprak ister ve tohumla üretilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X