Huş Ağacı Yorumlar

HUŞ AĞACI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Huş Ağacının Diğer İsimleri:

Huş Ağacı, Betula Lotus.

+ Huş Ağacının Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Huş ağacı yaprakları idrar söktürücü ve ağrı kesicidir. Ayrıca taze yapraklar sıkılarak elde edilen sıvı ¼ oranında su ile karıştırılarak ağız ve boğaz iltihaplarında gargara olarak kullanılır. Katranı ise haricen egzama ve alerjik deri hastalıklarında fayda sağlayabilir. Sedefleri azaltıcı etkiye de sahiptir. Vücutta gut hastalığına sebep olan ürik asit metabolizmasına, ısırgan otuna benzer bir etki göstererek, fayda sağlar. 2 çorba kaşığı kuru yaprak üzerine bir fincan sıcak su dökülerek içilir. Günde 2 veya 3 kez uygulanır.

+ Huş Ağacının Kullanım Şekli:

Huş ağacının ilaç yapılan kısmı yapraklarıdır. Yapraklarının üstüne sıcak su dökülerek demlenir ve içilir. Kaynatmak içindeki faydalı olan uçucu yağın kaybına neden olur.

+ Huş Ağacının Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Hint yağı tropikal iklimlerde 10 metreyi bulan bitki boyu Türkiye’de 2-3 metreyi geçmez. Anavatanı Hindistan ve Afrika’nın tropikal bölgeleri ile birlikte, Mısır, Cezayir, Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinde ve Güney Avrupa’da yetişmektedir. Yerli bir bitki olmayan hint yağı bitkisi memleketimizde bol miktarda mevcuttur. Bu bitkinin Anadolu’daki tarımının oldukça eski olması muhtemeldir. Antalya, Adana, Diyarbakır gibi Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde tarlalarda ekilmekte veya tarla, yol kenarlarında kendiliğinden gelişmektedir. Hint yağı bitkisinin tohumları eski Mısırlılar döneminden beri tanınmaktadır. Daha çok teknik işlerde kullanılan yağ, 18. yy.da tıptaki bugün sahip olduğu yeri almıştır.

+ Huş Ağacının İçindeki Maddeler:

Yapraklarda uçucu yağ, tanen, flavon glikozidleri ve betulin bulunmaktadır. Katranda ise, gaiacol, krezol, karbolik asit ve bit miktar fenol bulunmaktadır.

+ Huş Ağacının Toplama, Kurutma:

Huş ağacının kabukları ve dalları Mayıs ayında toplanarak nemli gölge yerlerde fermantasyona bırakılır. Sonra kışa doğru distilasyon ile huş ağacı katranı elde edilir. Yaprakları ise yaz ayları başında toplanarak gölgede kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X