Hüsame Otu, Lavanta Yorumlar

HÜSAME OTU, LAVANTA
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Hüsame Otu – Lavanta Çiçeği Bitkisinin Diğer İsimleri:

Lavanta, Lavandula, Lavanta Çiçeği, Hüsame Otu.

+ Hüsame Otu – Lavanta Çiçeği Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Hüsame Otu – Lavanta çiçeğinin faydası romatizmal rahatsızlıklara iyi gelmektedir. İdrar artırıcı, terleticidir ve mideye çok iyi gelir. Uyarıcı özelliğe sahiptir. Kurt düşürücü, felçleri iyileştirici (banyo), kekemeliği çözücü (gargara) ağız yaralarında, baş ağrısı ve baş dönmesinde, bulantı, iştahsızlık, şişkinlik, kalp çarpıntısı, titreme, sinirsellik, astım, güçsüzlük, grip, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlığı, sarılık, kan toplanmaları, görme zayıflıkları, yara-berelere losyon olarak kullanılır. Form düşüklüğü, şişlikler, burkulmalar, kesikler (ovuşturma) gut hastalığı (eklem şişlikleri), egzama, ergenlik sivilceleri, sağlıksız cinsel ilişki rahatsızlıklarında faydalıdır. Elbise dolaplarında, yatak takımlarında böcek ve güve kaçırıcı olarak kullanılır. Lavanta çiçeği küvete veya banyo suyuna yarım avuç veya bir avuç kadar ilave edilebilir. Ferahlık ve dinçlik verir. Lavanta çiçeğinin fazla miktarlarda kullanılması kalp krizi riski bakımından tehlikeli olabilir. Bunun için dikkatli kullanılmasını tavsiye ederiz.

+ Hüsame Otu – Lavanta Çiçeği Bitkisinin Kullanım Şekilleri:

Hüsame Otu – Lavanta Çiçeğinin faydaları ve Tıbbi etkileri için kuru çiçek kısımları su ile kaynatılarak kullanılır.
Hüsame Otu – Lavanta Çiçeği Bitkisinin kullanımı tarif 1: Lavanta Çiçeği bitkisinden bir su bardağı kaynamış sıcak su içersine bir çay kaşığı (2-3gr.) bitki katılır. Demlenmesi için 5-8 dakika beklenir, demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre tatlandırmak için, Bal, Pekmez, Şeker ve limon katılabilir. Oluşan Lavanta Çiçeği çayı, Günde 2 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak içilir. Lavanta Çiçeği çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.
Hüsame Otu – Lavanta Çiçeği Bitkisinin kullanımı tarif 2: 20-25gr. kadar Lavanta Çiçeği bitkisi 1,5 – 2lt. soğuk su ile tencereye konulur. Bir taşımlık fokurdamaya başlayana kadar kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ateşi söndürülür ve kendi halinde soğuyana kadar demlenmesi için bekletilir. Lavanta Çiçeği çayı demlendikten sonra süzülür. Oluşan Lavanta Çiçeği çayı serin bir yerde muhafaza edilir. Günde 2 defa bilhassa öğünlerden 20-30 dakika kadar önce aç karına birer su bardağı ılık olarak Lavanta Çiçeği çayından içilir. Şayet Lavanta Çiçeği bitki çayı aç karına içilememişse yemeklerden 1 – 2 saat kadar sonra birer su bardağı ılık olarak içilir.

+ Hüsame Otu – Lavanta Yağının Faydaları:

Hüsame Otu – Lavanta çiçeği yağı; Saç kepeğinde, kafa derisini lavanta yağı ile ovmak kepekleri giderir. Çatlayan dudaklara 1 damla lavanta sürmek çoğu zaman yeterlidir. Soğuktan olan uçuklara 1 damla lavanta yağı sürün. Yanıklarda bir damla lavanta yağı acıyı azaltacaktır. Ağrıyan ayakları içine 2 damla lavanta yağı eklenmiş bir leğende dinlendirmek yorgunluğunu alacaktır. Kesik ve yaralarda bir kaç damla damlatılması bakterileri öldürür ve yarayı temizler. Böcek ve arı sokmalarında şişme ve kaşınmayı azaltmak için üzerine 1-2 damla lavanta yağı koyulur. Burun kanamasını durdurmak için bir beze birkaç damla lavanta yağı damlatılarak bir küp buza sarılarak burna dıştan koyulması yeterlidir. Lavanta yağı damlatılan bir bezi sıkma esnasında çamaşır makinesine koyduğunuzda hem yumuşatacak hem de hoş koku verecektir. Spreyli bir şişeye doldurulan suyun üzerine 5-6 damla lavanta yağı ekleyerek eve sıkmak mikropları öldürür ve evin hoş kokmasını sağlar. Keten kumaşların arasına lavanta yağı damlatılmış bir peçete koyulması böceklenmesini engeller. Göz yaşarması sıklığında burun üstünün lavanta yağıyla ovulması yeterlidir. Bir kaç damla lavanta yağı karıştırılmış su güneş yanıklarına iyi gelir. Taşıt tutmalarında kulak arkası ya da göbek deliği çevresine lavanta yağı bulantıyı engelleyecektir. Egzama ve dermatitte sorunlu alanın lavanta yağı ile ovulması sorunu hafifletir.

+ Hüsame Otu – Lavanta Yağının Kullanımı:

Hüsame Otu – Lavanta Çiçeği Yağı; yarım fincan ılık su içerisine veya kesme şekere 2-3 damla damlatılarak günde 2 defa tüketilmesi tavsiye edilir. Haricen cilde masaj yapılarak gerektiği kadar Lavanta çiçeği yağı sürülür.

+ Hüsame Otu – Lavanta Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Hüsame Otu – Lavanta ballıbabagiller familyasından; çalı görünüşünde, dip kısmı odunsu bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya morumsu ya da koyu kırmızıdır. Kokusu güzeldir. Karabaş lavanta çiçeği denilen türü yurdumuzda vardır. İçinde organik asitler bulunan uçucu yağ ile glikozitler, alkaloitler ve tanen gibi maddeleri içerir. Bu uçucu yağın damıtılmasıyla lavanta esansı (lavanta yağı) elde edilir. Anayurdu Akdeniz havzası olan lavantanın 20 kadar türü vardır. Bu türlerden bazısı ülkemizde de yetişmektedir.

+ Hüsame Otu – Lavanta Bitkisi İçindeki Maddeler:

Hüsame Otu – Lavantanın içerisinde; Eter yağı türevleri, Cineol, Limonen, β-Caryophyllen, Geraniol, holestrol, Campesterol, Stigmasterol, β-Sitositerol, O-Cumarasit, p-Cumarasit, Ferulaasit, Izoferulaasit, Gentisinasit, Kumarinler, Taninler, Silisikasit içerir.

+ Hüsame Otu – Lavanta Çiçeği Bitkisi Toplama, Kurutma:

Hüsame Otu – Lavanta’nın drog olarak kullanılan kısımları çiçekleri, Temmuz-Ağustos aylarında, henüz tomurcuk halinde iken toplanmalıdır. Saplarıyla birlikte toplanan çiçekler, demet halinde bağlanıp, gölge bir yere asılarak kurutulur. İyice kuruduktan sonra, çiçekler saptan ufalanarak ayrılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X