Irziyan, Rezene, Raziyane, Mayana Yorumlar

IRZİYAN, REZENE, RAZİYANE, MAYANA
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Rezene Bitkisinin Diğer İsimleri:

Rezene, Rezene Tohumu, Rezene Meyve Tohumu, Irzıyan, Raziyane, Arap Saçı, Tatlı Anason.

+ Rezene Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Rezene meyve tohumları, gaz söktürücü, gözü kuvvetlendirici, mide rahatlatıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, yatıştırıcı, kalp çarpıntısını giderici, süt arttırıcı, sancı için çocuklara tatlandırılarak verilir. Parfümeri, çeşni vermede gıda sanayinde, sabun sanayisinde, kökü, sap ve yaprakları turşuculukta aromatik olarak ve dayanıklılık sağlayıcı olarak kullanılır.
Rezene bitkisi tohumları yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar içerir. Uçucu yağları tohuma anason kokusu verir ve bazı ülkelerde tohumu, anason yerine salata ve yemeklere çeşni lezzet katmak üzere az miktarda kullanılır. En eski kültür bitkilerinden biri olan Rezene, Romalılar tarafından da iyi değerlendirilmişti. “Bir gladyatörün güçlü ve haşin olmasını istiyorsanız, yemeklerine rezene katın. Eğer o savaşır ve yenilirse ölüsüne Rezeneden çelenk takın.” Uzun ziyafetler döneminde Romalı savaşçılar sağlıklarını korumak, kadınları ise şişmanlığı önlemek için rezene yerlerdi. Çünkü tohumları gaz söktürücü olarak kullanılan ve genç sürgünleri ise sebze olarak yenen Rezene, koku vermek amacıyla da şekerleme likör, pasta ve ilaçlarda kullanılırdı. Sonradan bu uçucu yağ, katı yağ, sabun ve parfüm sanayinde de kullanılmaya başlandı.

+ Rezene Meyvesi Tohumu Kullanım Tarifleri:

Rezene Meyve Tohumu Kullanımı Tarif -1: Rezene meyve tohumlarındanbir tutam, bir çay/tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Rezene çayı demlenmesi için 10-12 dakika kadar beklenir. Rezene çayı demlendikten sonra süzülür. Rezene çayından günde 2-3 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Rezene çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir.
Rezene Meyve Tohumu Tarif -2: 40-50 gr. Rezene meyve tohumlarından 1-1,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Rezene çayı serin yerde muhafaza edilir. Günde 3-4 su bardağı tercihen aç karına ılık olarak Rezene çayından içilir.
Rezene Meyve Tohumu Tarif -3: Rezene meyve tohumu tane olarak yenilebildiği gibi, öğütülmüş, un edilmiş havanda dövülerek veya mikserde çekilerek toz olarak yenir. Bir tatlı kaşığı, Rezene meyve tohumu unu sade olarak veya Bal, pekmez, yoğurt, su gibi herhangi bir şey ile iki misli kadar karıştırılır. Oluşan Rezene meyve tohumu macunu günde 3-4 defa tercihen aç karına yenilir.

+ Rezene Yağının Faydaları:

Rezene yağı özellikle göz için faydalıdır. Hazımsızlığa, mide ve barsak gazlarına ve şişkinliğe karşı etkilidir. Sindirimi kolaylaştırır. Tıpkı çayı gibi yağı da anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir. Yara üzerine haricen sürülerek kullanılabilir. Cilt pürüzlerini giderici etkisi vardır ve yine selülit tedavisinde kullanılmaktadır.

+ Rezene Yağının Kullanılışı:

Rezene yağından; yarım fincan su içerisine veya kesme şekere 3-5 damla damlatılarak günde 3 defa içilir. Haricen cilde masaj yapılarak sürülür.

+ Rezene Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Güney Avrupa olan, 2 m. kadar boy atabilen, dayanıklı çok yıllık otsu bitkidir. Ülkemizde fakir topraklarda doğal olarak yetiştiği gibi, Ege ve Akdeniz bölgelerinin ılıman yerlerinde bahçelerde kültürü de yapılmaktadır. Hoş kokulu, gri-açık yeşil renkte, ince uzun ipliksi görünüşlü yaprakları sonbaharda bronz renge döner. Rezene hoş kokan küçük ve sarı çiçekleri yaz ortasında açar ve çiçek salkımları bileşik şemsiye görüntüsü kazanır. Aslında birer meyve olan hoş kokulu, küçük, silindir yapılı, üzeri çıkıntılı kıvrık tohumları yeşil-kahverengidir. Rezene açıklık alanlarda tohumlarını dökerek çoğalır, insan eliyle yetiştirilenlerinde ise, yetişmiş bitki bölünerek çoğaltılır. Rezene bitkisi tohumları yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar içerir. Uçucu yağları tohuma anason kokusu verir ve bazı ülkelerde tohumu, anason yerine salata ve yemeklere çeşni lezzet katmak üzere az miktarda kullanılır.
Rezene klasik Yunanca’da Marath (w)on adını alırken (Maratuwo biçiminde yazılır) bir zamanlar adını verdiği Attika Ovası’nda bolca yetişirdi. Burası M.Ö. 490’da, Yunan komutanı Miltiades’in Pers saldırısını geri püskürttüğü ve er Pheidippides’in (diğer adı Ariston) zafer müjdesiyle Marathon’dan Atina’ya 40 km’lik koşuyu gerçekleştirdiği ovadır. Marathon sözcüğünde aynı zamanda, insanoğlunun ateşi keşfedip, yemek pişirmeyi buluşunun kökenindeki söylence vardır. En eski kültür bitkilerinden biri olan Rezene, Romalılar tarafından da iyi değerlendirilmişti. “Bir gladyatörün güçlü ve haşin olmasını istiyorsanız, yemeklerine rezene katın. Eğer o savaşır ve yenilirse ölüsüne Rezeneden çelenk takın.” Uzun ziyafetler döneminde Romalı savaşçılar sağlıklarını korumak, kadınları ise şişmanlığı önlemek için rezene yerlerdi. Çünkü tohumları gaz söktürücü olarak kullanılan ve genç sürgünleri ise sebze olarak yenen Rezene, koku vermek amacıyla da şekerleme likör, pasta ve ilaçlarda kullanılırdı. Sonradan bu uçucu yağ, katı yağ, sabun ve parfüm sanayinde de kullanılmaya başlandı.

+ Rezene Bitkisi İçindeki Maddeler:

Rezene bitkisi tohumları yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve Anethol, Fenchon, Methylchavicol, flavonlar, Bergaptan ve Storiniçerikli cumarinler, Uçucu yağlar içerir. Uçucu yağları tohuma anason kokusu verir.

+ Rezene Bitkisi Toplama, Kurutma:

Rezene bütün bu amaçlarla bitkinin ikinci yılının sonbaharında olgunlaşıp yarılan tohumları toplanıp kabukları tarakla temizlenerek gölgede hafifçe kurutulur. Rezene çayı hazırlanacağı zaman bu tohumlar biraz ezilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X